Artikel top billede

Den nye SharePoint 2010 testes og afprøves og tjekkes ud på livet løs i hands on-lab på Mandalay Bay-casinoet i Las Vegas.

SharePoint: Den nye søgemaskine

Reportage: Microsoft sætter fuld damp under de avancerede søge-funktionaliteter. Kampen på 'search' skal ind i virksomhederne, hvor det ikke er søge-algoritmen, det hele handler om.

Las Vegas, USA: Det er avanceret norsk magi, der skal bringe Microsofts kommende SharePoint 2010 ind i virksomhedernes dybeste katakomber og her suge viden, informationer og nyttig data ud af dybet.

På Microsofts stort anlagte SharePoint-konference, der i disse dage løber af stablen i Las Vegas, er selskabet nemlig langt om længe klar med det konkrete afkast af selskabets milliard-opkøb af den lille norske high end-søgemaskine-udvikler, Search Fast & Transfer, i 2008.

Den avancerede søgning står centralt i den kommende SharePoint 2010, der lanceres til næste forår og er på vej ud i offentlig beta.

"Vores opkøb af Fast Search & Transfer sigtede direkte mod denne udgave af SharePoint. Det er et helt nyt område, som vi tror for alvor vil tage fart," siger Tom Rizzo, SharePoint-udviklingschef, til Computerworld.

Søgninger står centralt

Søgninger - eller 'search' - har gennemsyret den voldsomme kamp mellem Google og Microsoft i de seneste år, ikke mindst ansporet af Googles meget store succes og indtjening på at tilbyde en form for øjeblikkelig overblik over internettets enorme mængder af informationer.

For Microsoft står kampen på to områder.

Mens selskabets fortsat spræller og sparker i sine indtil videre frugtesløse bestræbelser på at komme på omgangshøjde med Google på internet-søgninger, øjner selskabet et stort potentiale på markedet for virksomheds-søgninger, hvor Googles algoritme-baserede søgemaskine ikke er videre anvendelig.

Og det er her, at kombinationen af Fasts avancerede søge-ideer og SharePoint kommer ind i billedet.

SharePoint har reddet på en bølge af enorm succes i de seneste år, og kan den nye udgivelse holde momentum, kan det bringe den nye avancerede søge-funktion ud til mange virksomheder.

Det åh så frustrerende software-valg

"Det er en af de første gange, at vi ser, at 'search' bliver tilgængelig som en integreret del af en stor softwarepakke fra en stor software-leverandør. Hidtil har 'search' været et ofte frustrerende software-tilvalg, som man skulle foretage uafhængigt af de øvrige systemer, som man anvendte til at håndtere sine data," siger Lesley Owens, analytiker i analyseselskabet Forrester.

"Det ændrer hele diskursen om, hvor 'search' passer ind i organisationen - både når det handler om finansiering, mandskab og prioritering," siger hun.

Den holdning deler Susan Feldman fra analysehuset IDC.

"Search er aldrig rigtigt blevet regnet for en anvendelig teknologi internt i virksomhederne, men det kan ændre sig nu, når søge-funktionaliteten nærmest bliver kastet op på de øvrige applikationer og værktøjer som et centralt element," siger hun.

Virksomheds-søgninger kan deles op i to slags søgninger - nemlig søgninger foran og bagved virksomhedens firewall, og SharePoint 2010 udgives vanen tro i en lang forrskellige versioner, der hver især har sine egne variable licensbetingelser.

Når det handler om søge-funktionaliteten integreres Fast Enterprise Search helt i top-udgaverne af SharePoint og fjernes dermed fra hylderne som et selvstændigt produkt.

Microsoft har som sædvanlig barslet med en ret indviklet licens- og modelstruktur for den kommende SharePoint.

Den indebærer avancerede søgefunktioner i de mest komplekse - og dyreste - versioner, Fast Search Server 2010 for SharePoint, Fast SharePoint Enterprise Search og Fast Search Server 2010 for Internet Business (hvor søge-funktionaliteten er tilføjet SharePoint Server 2010 for Internet Sites og Enterprise), mens der vil komme mindre avancerede søge-teknologier i Search Server 2010 og den lette Search Server Express 2010.

Sidstnævnte kan downloades gratis fra nettet og sigter mod brugere, der allerede har en licens til Windows SharePoint Services, mens de øvrige kræver SharePoint Enterprise Client Access License (CAL).

De vil betale prisen

Microsoft har altså valgt at placere Fast-teknologien i de dyreste og mest komplekse versioner af SharePoint, som primært store virksomheder anvender.

Logikken er, at de store virksomheder har det største behov for de avancerede søgefunktioner, fordi de har det største og dybeste data-hav at fiske i - ofte flere milliarder dokumenter, oplysninger og data. Det betyder, at de også har den største gevinst at hente på overblik og dermed er mest villige til at betale, hvad det koster.

Netop data-fiskeriet i det store søgehav har hidtil givet visse problemer med den nuværende Microsoft Office SharePoint Server (MOSS), der ofte har problemer med at håndtere biblioteker med mere end 50 millioner dokumenter.

I de nye søge-funktioner har Microsofts fokuseret på forbedret relevans, mange filtrerings-muligheder, automatiske forslag til videre-søgning, relaterede personer vurderet ud fra ekspertise, interesser, jobtitler, tidligere projekter og lignende samt sociale forbindelser og andre ting, ligesom der er blevet indført en preview-version, når søge-robotten finder slides.

Her kan brugeren hurtigt og uden klik bladre igennem en fuld Powerpoint-præsentation i selve listen over søge-resultater.

Noget helt andet en internet-søgninger

Ikke overraskende bedyrer Microsoft selv, at der er tale om "the best high end search available" i en verden, hvor det er voldsomt svært at tilfredsstille brugerne, når det handler om søge-funktionaliteter.

Det gælder ikke mindst indenfor 'enterprise search,' der adskiller sig fundamentalt fra 'internet search,' hvor et dokument stryger til vejrs med en tårnhøj placering, hvis tusindvis af mennesker eksempelvis blogger om det og linker til det.

Det er et princip, som ikke kan anvendes i 'enterprise search,' hvor relevans ikke kan vurderes efter antallet af links fra andre dokumenter. Her skal der anvendes andre principper.

"Vi burde slet ikke kalde det 'enterprise search,' men 'enterprise discoverability. Der er alt for meget fokus på søgefunktionen, som kun er en del af det at finde informationer," mener Gartner-analytiker Anthony Bradley.

Han fremhæver 'de fem s'er,' som efter hans mening danner skelettet om meningsfuld og effektiv informations-fiskeri i en virksomheds data-dybder, nemlig search (søgninger), surfing, subscriping (abonnering på nyhedsbreve og lignende), sociale relationer (muligheden for at finde og spørge folk, der ved noget) og semantik.

"Disse ting er man nødt til at indarbejde i de metoder, som man anvender til at opdage og fremskaffe relevant data på. Selve søgningen er kun relevant i de indledende træk. Herfra skal man hjælpes videre på andre måder," siger Anthony Bradley.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.