Zepto kunne ikke presse priser på komponenter ned, fordi selskabet ikke var stort, fremhæver analytiker Anders Elbak som en af årsagerne til Zeptos kollaps. Foto: Torben Klint.

Strategiske fejl førte til Zepto-kollaps

Zepto var ikke hurtig nok på aftrækkeren og kom ikke med på en helt afgørende forbruger-bølge. Se de strategiske fejl, der har ført til Zeptos kollaps.

Skal det være sjovt at surfe, skal surferen ikke misse bølgen.

Det skete dog for Zepto-surferen, der i går fik trykt "konkurs" på sit surfbræt. Zepto nåede kun de små skvulp, da netbook-bølgen skyllede forbi.

En dansk drøm om et internationalt hardware-eventyr endte endeligt i graven i går, da Karsten Ree erklærede Zepto konkurs.

Det var en virksomhed, som allerede fra fødslen havde et internationalt sigte, men siden hen måtte Zepto trække sig tilbage til det danske marked.

Der er ifølge analytiker Anders Elbak fra IDC en lang række årsager til, at eventyret ikke endte lykkeligt for virksomheden, der ligger i Hedehusene ved Roskilde.

En af forklaringerne på kollapset er ifølge analytikeren, at Zepto missede den mest markante vækstbølge i pc-markedet; de små bærbare kaldet netbooks.

"En meget stor del af væksten i antal solgte enheder har det seneste år været i de små netbooks, hvor Zepto kom ret sent i gang på det marked. Selskabet havde en kort aftale med Telenor, men det er nødvendigt at have fat i teleoperatørerne for at få fat i det marked," siger Anders Elbak.

Zepto havde en serie, der hed Znote, men den kom altså for sent ifølge analytikeren.

Samtidig opsagde Telenor i marts en aftale, der indebar, at Zepto solgte de små bærbare pc'er i Sonofon-forretningerne.

Nåede aldrig stordriftsfordele
Anders Elbak sagde i et interview til Computerworld først september, at han havde svært ved at se, hvordan Karsten Ree skulle kunne redde Zepto. Og med gårsdagens konkurs blev hans bange anelser bekræftet.

Den missede netbook-bølge er dog blot en af flere faktorer, påpeger Anders Elbak.

En anden årsag er, at Zepto på grund af firmaets begrænsede størrelse aldrig kunne presse leverandører i forhandlinger.

"De kunne ikke få produktionsvolumen op, når de ikke kunne nå de oprindelige meget ambitiøse planer om at erobre verden og få succes i udlandet. Alt andet lige, så bliver man nødt til at få en ganske høj volumen på produktionen, hvis man skal tjene penge," forklarer han.

Siden etableringen i 2002 er der også sket en ændring i forbrugeradfærden.

Dengang gjorde folk mere ud af at designe deres egne pc'er hjemmefra via internettet, og det var kernen i Zeptos niche. I dag er priserne så lave, at folk bare køber dem i en almindelig butik, fremhæver Anders Elbak.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.