Artikel top billede

Borgere går glip af millioner efter it-udbudsfusk

Helt op imod 200 millioner skattekroner er gået tabt, fordi en række kommuner har undladt at sende deres indkøb i udbud.

Danske kommuner kunne have sparet omkring 200 millioner kroner ved at gå i udbud med deres økonomisystemer. I stedet valgte næsten hver tredje kommune KMD's Opus-økonomisystem uden at gå i udbud.

Det viser en beregning lavet ud fra eksemplet Næstved Kommune, hvor økonomidirektør Peter Pedersen i april 2009 oplyste til Kommunernes IT-Magasin, at kommunen sparer fire millioner kroner om året - eller 16 millioner kroner over kontrakternes fire-årige løbetid. 
 
Hvis man omregner besparelsen i Næstved Kommune, svarer det til cirka 200 kroner per indbygger.

I de små 30 kommuner, som er i søgelyset for ikke at gå i udbud, er der tilsammen cirka 1,1 million indbyggere, hvilket altså ville kunne give en besparelse på omkring 200 millioner kroner i alt.

Priserne er under pres

Chefanalytiker Per Andersen fra IDC påpeger, at der er flere usikkerheder ved beregningen, men at kommunerne kan spare penge ved at gå i udbud er uomtvistligt.

Han kan dog ikke vurdere, om det i den konkrete sag er 20, 100 eller 200 millioner kroner, kommunerne er gået glip af.

"Men det er ikke særlig overraskende, at det er en god idé at sende større ting i udbud, og at man derigennem kan sikre sig besparelser. Det kræver næppe den højere matematik," siger analytikeren.

Per Andersen forklarer, at det netop er nu, man bør sende opgaver i udbud - også selv om det ikke var den oprindelige plan.

"For priserne er under pres i øjeblikket på grund af markedsudviklingen," siger Per Andersen.

Han understreger samtidig, at selvom man ikke går i udbud, bør man genforhandle kontrakterne med de leverandører, man har.

Mistanke: Fusk i hver tredje kommune
Sagen er blot én blandt mange, som Computerworld tidligere har beskrevet, hvor der mildt sagt hersker tvivl om, hvorvidt udbudsreglerne er overholdt.

Således er der tale om, at op imod hver tredje kommune har fusket med udbudsreglerne og anskaffet sig systemer fra KMD uden at gå i udbud.

Konkurrencestyrelsen kigger nu på sagerne, ligesom indenrigsminister Karen Ellemann (V) er blevet hevet ind i debatten.

Selv de kommunale it-chefers egen formand erkender, at flere af kommunerne har et forklaringsproblem.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere