Det er umuligt at sige i hvilken retning, mobilverdenen bevæger sig. Men vil man have en idé om det, bør man kigge på Google og Apple fra Silicon Valley.

Hvem vinder den store magtkamp i mobil-manegen?

ComputerViews: Med Googles mobil-lancering er der lagt op til et storslået slag om herredømme, hæder og ære på mobilmarkedet blandt it-branchens største og rigeste aktører.

ComputerViews: Fløjlshandskerne er taget af og erstattet af stålsatte jernnæver. Det er status på mobil-rivaliseringen mellem Google og Apple efter Nexus One-lanceringen.

En udvikling, der længe har været undervejs, synes dermed endelig cementeret af Googles indtræden på mobilmarkedet.

Den teknologiske innovation på den mobile slagmark har nu endegyldigt skiftet geografisk centrum fra det tidligere så toneangivende Skandinavien med navnkundige producenter som finske Nokia og delvist svenske Sony Ericsson.

Nu, synes det at være tilfældet, er der i stedet tale om et massivt mobil-magtcenter i den californiske high-tech-dal Silicon Valley, hvor både Apple og Google har hjemme.

Og netop de to it-firmaer må siges at have sat helt afgørende fodaftryk på 00'ernes teknologiudvikling og -forbrug.

Varme bliver til kulde
Hvad der startede som et varmt, venskabeligt forhold de to Valley-kæmper imellem, ændrede brat karakter efter det kom frem, at Google først barslede med sin egen mobilplatform, Android, og senere styresystemet Chrome OS.

Nu kommer så Nexus One, der med internetkæmpens egen platform og med eget brand ligger i direkte konkurrence med Apples iPhone.

'The game is on', som amerikanerne ville sige.

Det fik da også Googles topchef, Eric Schmidt, til sidste år at træde ud af Apples bestyrelse på grund af den efterhånden store interessekonflikt.

Nu er båndene kappet, og konkurrencen på et af Apples kernemarkeder er med Nexus One blevet fuldbyrdet.

Det store spørgsmål er, hvem der trækker sig sejrrigt ud af konkurrencen. Og spørgsmålet er måske snarere, om dysten overhovedet behøver at få en vinder.

Sigter Google på Apple?
Analytikere peger nemlig på, at selvom Google sætter sit navn på mobiltelefonen, så betyder det ikke, at søgekæmpen sådan for alvor har tænkt sig at lege mobilproducent. Det er blandt andet derfor, at firmaet har ladet den etablerede producent HTC stå for fremstillingen, lyder vurderingen.

Nej, Googles sande mission, argumenteres der, er i stedet at sikre sit eget styresystem Android et tungt fodaftryk, så Googles egne tjenester fremdeles bliver indgangen og synonymt med internettet - også selvom det foregår på en mobiltelefon.

Som bekendt er salget af annoncer på nettet nemlig Googles største indtægtkilde, og at firmaet nu også påtænker at få en bid af den samme kage på mobilmarkedet tegner sig stadig tydeligere, efter at Google betalte milliarder af kroner for firmaet AdMob, der har specialiseret sig i mobilannoncering.

Et firma, som i parentes bemærket også havde været i Apples kikkert gennem længere tid.

Derfor kom det ikke som nogen overraskelse, da Apple forleden opsnappede firmaet Quattro Wireless for omkring én milliard kroner. Et firma der, i stil med AdMob, arbejder med mobilannoncering.

Alle vinder uanset sejrherrens navn
Selvom Apples forretning altså ikke umiddelbart er reklamebåret som Googles, står det helt klart, at de to giganter følger hinanden særdeles tæt nu. I det rasende teknologi-kapløb er der ikke plads til at hvile på laurbær, som begge firmaer ellers har høstet så rigeligt af gennem det seneste årti.

Hvilke konkrete tiltag de to opkøb munder ud i, er stadig uvist, men pengetankene hos begge firmaer bugner i en grad, der gør finanskrisens ellers frostkolde klima til et tropisk konsoliderings-slaraffenland.

Der er lagt op til et uovertruffent slagsmål, der uanset vinder bør ende i en sejr til slutbrugeren.

Det har næppe tidligere været så spændende at være mobilkunde.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Årets CIO har fået lykønskninger fra hele verden efter kåring: "Det har været overvældende. Jeg brugte det meste af aftenen i går på at svare på dem alle"
[]Interview:[/b] Vinderen af Årets CIO blev Peter Cabello Holmberg fra Pandora, og den nyslåede vinder er allerede begyndt at overveje, hvad den nye titel skal bruges til.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.