Er kommunerne på vej mod en fælles cloud-løsning?

Er et nationalt cloud-datacenter vejen frem for at spare penge på it-driften i landets 98 kommuner? Kommunernes Landsforening giver sit bud på fremtidens kommunale it-løsninger på driften.

Megatrenden i datacentret er at konsolidere sine virtualiserede servere og outsource driften til en ekstern leverandør.

Det ved man også i de 98 danske kommuner, og eksempelvis Århus er allerede godt i gang med årlige outsourcing-besparelser på to millioner kroner, mens landets største kommune, København, har forsøgt at outsource it-driften uden held. På grund af for dårligt kvalificerede tilbud har kommunen derfor valgt fortsat selv at stå for driften i kommunens interne Koncernservice.

Det presserende spørgsmål i denne sammenhæng er, om skævvridningen af it-driften og ikke mindst -omkostningerne i kommunerne kunne forbedres, hvis der på landsplan blev dikteret en yderligere konsolidering, så alle landets kommune-servere kom på samme niveau og skulle køres fra et centralt, kommunalt it-center.

Det kommunale it-center ville være i stil med visionerne for Statens IT, som på nuværende tidspunkt står for drift, vedligeholdelse og brugeradministration for otte ministerier.

Kongstanken bag den store, kommunale it-sammenlægning skulle også være i lighed med de oprindelige visioner for Statens IT: At opnå økonomiske stordriftsfordele, bedre support og mere stabil drift.

"Tanken med et Kommunernes IT er nærliggende, især hvis det vil vise sig at konstruktion som svarer til Statens IT kan levere billigere og bedre driftsløsninger, end kommunernes nuværende egenproduktion. Men indtil videre har vi bare lænet os lidt tilbage og kigget på Statens IT, som desværre ikke er kommet videre heldigt fra start," siger konsulent i Michael Hald fra Kommunernes Landsforening (KL).

Den knap så heldige start er ifølge Michael Hald den lange række af problemer med Statens IT, som har gjort, at det statslige it-organ igennem flere måneder har gennemgået drastiske nedskæringer og slankekure på stribe i forhold til den oprindelige plan.

"Med centralisering af servicen i den enkelte kommune er der grund til at tro, at kommunernes driftsenheder i gennemsnit er større end statens, og er måske derfor billigere per arbejdsplads. Når Statens IT er i luften, og vi kender vilkår og priser, kan det være interessant at lave en beregning for en tilsvarende løsning i kommunalt regi," forklarer Michael Hald.

Forskellige arbejdsopgaver
Han understreger samtidig, at kommunerne også er radikalt anderledes end staten på en lang række andre områder, hvorfor man ikke bare kan overføre den statslige model til kommunerne.

Først og fremmest går cirka halvdelen af de kommunale it-budgetter på groft udregnet fem milliarder kroner til den nu privatiserede KMD-koncern, som servicerer landets kommuner med op mod 600 forskellige systemer inklusive blandt andet pension og løn.

"Staten har jo eksempelvis kun ét system til udstedelse af kørekort, hvorimod kommunerne opererer på et frit varemarked med mange forskellige systemer, der dog er stort set ensartede, fordi de skal kunne servicere borgerne i forhold til lovgivningen," forklarer Michael Hald.

Konkurrence gavner kommunerne
Lovmæssigt er alle kommuner således forpligtet til at have stort set de samme løsninger til forskellige borgerområder som eksempelvis skoler, ældre og miljø, men alligevel bestemmer de selvstyrende kommuner suverænt over hvilke it-løsninger og -leverandører, de vil gøre brug af.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
"Jeg vil selv bestemme, om jeg skal ansætte fem bestemte medarbejdere, eller om mine medarbejdere skal løbe nøgne rundt om bygningen for at nå målsætningerne"
"Jeg vil selv bestemme, om jeg skal ansætte fem bestemte medarbejdere, eller om mine medarbejdere skal løbe nøgen rundt om bygningen for at nå målsætningerne."
Computerworld
Trump kræver pludselig ‘en masse penge’ for at godkende Microsofts køb af TikTok
Præsident Donald Trump siger, at USA skal have ‘en masse penge’, hvis Microsoft skal have grønt lys til at købe kinesiske TikTok. Kina truer med at svare igen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.