Videnskabsminister Helge Sanders (V) Højhastighedskomité har en vision for Danmark som førende cloud-nation. Fornuftigt, mener tænketank, den skal dog bakkes op af håndgribelige mål. Foto: Torben Klint

Sanders højhastighedskomité har kig på clouden

Danmark som førende cloud-nation med den offentlige sektor i spidsen. Sådan lyder opfordringen fra Helge Sanders Højhastighedskomité.

Når Højhastighedskomitéen på torsdag fremlægger sine visioner for et Danmark i it-førertrøjen, vil cloud computing indtage en nøglerolle, erfarer Computerworld.

Rapporten vil nemlig slå fast, at Danmark skal være førende som cloud-nation.

Hvad det konkret betyder, er endnu uvist, men ifølge Computerworlds oplysninger foreslår komitéen blandt andet, at den offentlige sektor går forrest i modningen af en cloud-bølge.

Og det kan meget vel vise sig at være en god idé, lyder det fra den private digitaliserings-tænketank Center for Digital Forvaltning, CEDI, der har udarbejdet rapporten "Cloud computing - et grundvilkår for offentlige it-strategier."

Det offentlige parat til cloud computing
I den fastslår CEDI, at den offentlige sektor i løbet af et par år er parat til clouden - og måske langt vigtigere; at clouden omsider er ved at være klar til det offentlige.

Blandt fordelene, som den offentlige sektor kan nyde godt af med brug cloud computing, er muligheden for at etablere løsninger, der på kort tid kan skaleres uden at belaste driftsbudgetterne med massive nyanskaffelser af hardware, ligesom analysen fremhæver, at implementeringsprocessen er kortere og lettere i cloud-modellen, da man undgår den fysiske installation.

Derfor er det også på tide at komme igang med cloud-visionerne, som det formentlig vil ske i torsdagens Sander-rapport, mener direktør i CEDI, Troels Andersen.

"Det er en fornuftig og egentlig ikke urealistisk ambition at sige, at den offentlige sektor skal gå foran i brugen af cloud computing, og i kraft af sin størrelse trække en efterspørgsel og en erfaringsdannelse med brug af cloud computing i Danmark. Det kan jeg godt se for mig," siger Troels Andersen.

Der er dog et 'men' i drømmen om den lyseblå sky-førertrøje.

Indtil videre er det nemlig ikke specificeret nærmere, hvordan Danmark skal komme i mål med visionen, selvom andre lande allerede er gået igang med cloud-løsningerne.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Cloud strategy 2020 - fokus på management teknologier til hybrid cloud og multi cloud samt compliance aspektet

På Cloud Strategy 2020 tegner vi billedet af en cloud-verden, der strækker sig langt ud over landegrænserne, og hvor mange valg skal træffes, hvis du skal have fuldt udbytte. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

29. september 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Premium
FDIH fusionerer med Dansk Erhverv: "Vi samler de absolut stærkeste kræfter inden for onlinehandel ét sted"
Dansk Erhverv og FDIH har efter flere måneders forhandling valgt at slå sig sammen. "Vi samler de absolut stærkeste kræfter inden for onlinehandel ét sted, og det vil i dén grad styrke Dansk Erhverv," lyder det fra Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gearer du Cloud og IoT for at accelerere din digitale transformationsstrategi
Print er fortsat en værdifuld og integreret forretningsfunktion, men organisationer har svært ved at se sammenhængen mellem print og de bredere strategiske it-initiativer, såsom it-outsourcing, cloud migration og digital transformation. IoT får også stadig mere opmærksomhed og dataanalyse af allestedsnærværende implementering af IoT-teknologi, får betydelig opmærksomhed og traction. På verdensplan har 61% af de adspurgte virksomheder implementeret IoT projekter, mens yderligere 27% har planer om at implementere det indenfor de næste 12 måneder. Lige så vigtigt er det at hele 85% af alle IoT beslutningstagere i organisationerne har et budget allokeret til IoT projekter. Dette whitepaper bruger data fra en nylig undersøgelse fra IDC, som undersøger hvordan virksomheder prioriterer strategiske it-investeringer, som driver den digitale transformation og kigger mere specifikt på hvordan disse investeringer kan mappes til langsigtede krav omkring brugen af papir og print.