Artikel top billede

Videnskabsminister Helge Sanders (V) Højhastighedskomité har en vision for Danmark som førende cloud-nation. Fornuftigt, mener tænketank, den skal dog bakkes op af håndgribelige mål. Foto: Torben Klint

Sanders højhastighedskomité har kig på clouden

Danmark som førende cloud-nation med den offentlige sektor i spidsen. Sådan lyder opfordringen fra Helge Sanders Højhastighedskomité.

Når Højhastighedskomitéen på torsdag fremlægger sine visioner for et Danmark i it-førertrøjen, vil cloud computing indtage en nøglerolle, erfarer Computerworld.

Rapporten vil nemlig slå fast, at Danmark skal være førende som cloud-nation.

Hvad det konkret betyder, er endnu uvist, men ifølge Computerworlds oplysninger foreslår komitéen blandt andet, at den offentlige sektor går forrest i modningen af en cloud-bølge.

Og det kan meget vel vise sig at være en god idé, lyder det fra den private digitaliserings-tænketank Center for Digital Forvaltning, CEDI, der har udarbejdet rapporten "Cloud computing - et grundvilkår for offentlige it-strategier."

Det offentlige parat til cloud computing

I den fastslår CEDI, at den offentlige sektor i løbet af et par år er parat til clouden - og måske langt vigtigere; at clouden omsider er ved at være klar til det offentlige.

Blandt fordelene, som den offentlige sektor kan nyde godt af med brug cloud computing, er muligheden for at etablere løsninger, der på kort tid kan skaleres uden at belaste driftsbudgetterne med massive nyanskaffelser af hardware, ligesom analysen fremhæver, at implementeringsprocessen er kortere og lettere i cloud-modellen, da man undgår den fysiske installation.

Derfor er det også på tide at komme igang med cloud-visionerne, som det formentlig vil ske i torsdagens Sander-rapport, mener direktør i CEDI, Troels Andersen.

"Det er en fornuftig og egentlig ikke urealistisk ambition at sige, at den offentlige sektor skal gå foran i brugen af cloud computing, og i kraft af sin størrelse trække en efterspørgsel og en erfaringsdannelse med brug af cloud computing i Danmark. Det kan jeg godt se for mig," siger Troels Andersen.

Der er dog et 'men' i drømmen om den lyseblå sky-førertrøje.

Indtil videre er det nemlig ikke specificeret nærmere, hvordan Danmark skal komme i mål med visionen, selvom andre lande allerede er gået igang med cloud-løsningerne.

Cloud-førertrøje i fare - USA foran

Han nævner som eksempel, at den føderale regering i USA allerede har etableret en cloud-portal, hvor føderale it-chefer kan shoppe forskellige cloud-ydelser, som de måtte kunne få brug for.

"Danmark er ikke de eneste, der har fået øje på det her, og vi er ikke de eneste, der tænker cloud i relation til, hvad den offentlige sektor kan gøre. Hvis vi skal være førende er vi nødt til også at konkretisere det," siger Troels Andersen.

Derfor bør Højhastighedskomiteens anbefalinger hurtigst muligt bakkes op af mere håndfaste mål, mener CEDI-direktøren.

"Den overordnede vision skal følges op af meget mere konkrete målsætninger, der kan omsættes i handlingsplaner, der specificerer, hvad det er for konkrete ydelser, der skal tilbydes og på hvilke vilkår," siger han.

It-cheferne er klar

Det er også CEDI's opfattelse, at dem, der i sidste ende skal implementere cloudløsningerne, landets it-chefer, efterhånden føler sig trygge ved konceptet.

"Mange offentlige it-chefer er efterhånden vænnet til, at systemerne godt kan ligge andre steder. De har været igennem en modningsproces, hvor cloud ikke er så fremmed, som det var for blot et par år siden," siger Troels Andersen.

Han henviser især til, at cloud computing er et oplagt valg, når der på kort tid skal søsættes éngangsforestillinger som for eksempel den meget omtalte boligforbedringer.dk.

"Hvis man kan knække de advarselsflag, der er rejst primært angående personbeskyttelse og datasikkerhed, så tilbyder cloud nogle meget attraktive vilkår i forhold til it-chefer, der i stigende grad skal reagere mere fleksibelt og kunne understøtte en forretning, der flytter sig fra dag til dag," siger Troels Andersen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere