Artikel top billede

Kommunalchef fik AC/DC-koncert betalt af KMD

Kommunaldirektøren i Hedensted Kommune fik koncertbillet og overnatning betalt af KMD. Kommunen har imod reglerne tegnet kontrakt med KMD uden om udbud.

Kommunaldirektøren i Hedensted Kommune fik i 2009 overnatning og billetten til en koncert med AC/DC i Parken betalt af KMD.

Det er ulovligt, vurderer flere forvaltningseksperter.

"Det er langt ud over grænsen for hvad embedsmænd lovligt må modtage," siger ekspert i forvaltningsret og lektor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

Han henviser til Personale-styrelsens vejledning, hvor det fremgår, at embeds-mænd som udgangspunkt intet må modtage.

Han mener, at bagatel-grænsen er klokkeklart overskredet i denne sag.

Over stregen

Forvaltningsekspert Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole påpeger, at kommunalt ansatte "skal holde sig på måtten" i forhold til gaver fra kommunens forretningsforbindelser.

"Koncertbillet og overnatning er ikke en bagatel og går over stregen," siger han.

Oplysningerne kommer frem i forbindelse med sagen om udbudsfusk i hver tredje kommune, hvor man har købt KMD-systemer uden at gå i udbud.

Computerworld har søgt aktindsigt i kommunerne, hvor flere kommuner mørklægger afgørende dokumenter og oplysninger i sagen.

Hedensted Kommune, der har købt KMD-systemet uden at afholde udbud, oplyser følgende til Computerworld:

"I 2009 var kommunaldirektøren til en koncert med AC/DC i Parken; billet samt overnatning blev betalt af KMD."

Oluf Jørgensen understreger, at selv om gaven fra KMD ikke har påvirket beslutningen om ikke at gå i udbud, kan den skabe mistillid til kommunen.

"Og det skal undgås," siger Oluf Jørgensen.

Stærkt problematisk

Professor og ekspert i forvaltningsret Steen Rønsholdt fra Juridisk Fakultet på Københavns Universitet bider særligt mærke i, at Hedensted Kommune sender et uheldigt signal til borgerne.

Reglerne om gaver skal netop sikre borgernes tillid til forvaltningens arbejde, forklarer han.

"Signaleffekten er også problemet. Det handler om borgernes tillid til forvaltningen," siger Steen Rønsholdt.

"Kombinationen af at kommunen ikke har respekteret udbudsreglerne, samtidig med at man har modtaget gaver af den karakter, det ser stærkt problematisk ud," siger professoren.

I det hele taget synes han, at sagen sender et uheldigt signal.

"Det er et underligt indtryk, man får af en forvaltning, der modtager gaver fra en leverandør," siger han.

Borgmester forsvarer kommunalchef

I Hedensted Kommune går borgmester Kirsten Terkilsen imidlertid i forsvar for kommunaldirektørens koncerttur.

Læs også: Kommunalchef: AC/DC-koncert en bagatel.

"Kommunaldirektøren havde ikke overvejet, at koncerten kunne opfattes forkert. Der er tale om ren uagtsomhed fra hans side, idet værdien af gaven må antages at være under bagatelgrænsen, også fordi hverken kommunaldirektøren eller KMD på nogen måde havde bagtanker med koncerten," siger hun.

Det mener Venstre-borgmesteren underbygges af, at der er tale om, at hverken kommunaldirektøren eller Hedensted Kommune "på nogen måde har forsøgt at skjule modtagelsen af denne gave".

Borgmesteren med godt 4.500 ansatte under sig i Hedensted Kommune udtaler videre:

"I øvrigt er bagatelgrænsen jo ikke en klart definerbar størrelse, og gaven må siges at have en beskeden værdi, også henset til at der er tale om en periode på 4 år (Computerworld søgte om oplysninger fire år tilbage, red)."

Borgmesteren oplyser, at Hedensted Kommune ingen interne retningslinjer har for, hvor bagatelgrænsen går, og efter en juridisk efterprøvning nås der ikke frem til at tale om en "klar ulovlighed".

Ingen kobling til udbudsfusk

Den kvindelige borgmester afviser samtidig blankt, at koncertturen skulle have haft betydning for det manglende udbud i kommunen, hvor KMD altså kunne score en kontrakt uden om konkurrenterne.

"Beslutningen om ikke at sende købet af KMD Opus i udbud har intet at gøre med billet eller overnatning," siger borgemsteren.

Hun forklarer, at Hedensted Kommune antager, at den med KMD Opus "blot købte en opgradering af et eksisterende system, hvilket er den direkte årsag til, at der ikke blev afholdt udbudsrunde".

Hun forklarer, at kommunen først senere - iøvrigt ligesom Nyborg Kommune, der glemte at oplyse om en rejse - blev klar over, at man havde klokket i udbudsreglerne.

"Kommunen blev først klar over fejlen i forbindelse med Klagenævnet for Udbuds kendelse mod Tønder Kommune i december," siger hun.

KMDs kontrakt fortsætter

Borgmesterens ansatte har nu sat sig sammen med Konkurrencestyrelsen.

"Hedensted Kommune har taget kendelsen til efterretning og arbejder nu sammen med Konkurrencestyrelsen om at få nye retningslinjer på plads og få denne sag bragt i orden, så lignende misforståelser ikke opstår," siger borgmesteren.

Men kontrakten med KMD bliver ikke opsagt, så der kan afholdes udbud.

"Naturligvis har der efterfølgende været overvejelser om, hvorvidt aftalen så skulle opsiges og udbudsrunden afholdes."

"Beslutningen er dog blevet, at Hedensted Kommune fastholder kontrakten med KMD af flere årsager;"

"Dels er vi p.t. midt i en implementeringsfase, og de driftsmæssige konsekvenser ved at hæve aftalen er svære at overskue - kommunen er nødt til at tage hensyn til at sikre en stabil drift."

"Dels ville en ophævelse af kontrakten med KMD betyde, at kommunen ville pådrage sig et erstatningsansvar på grund af kontraktbrud, hvilket ville betyde en økonomisk belastning på kommunens budget, der i sidste ende ville ramme kommunens borgere."

"Dette ønsker jeg selvfølgelig ikke," slutter Kirsten Terkilsen.

Sagen om de manglende udbud i kommunerne vurderes tilsammen at have kostet skattekronerne op imod 200 millioner kroner.

KMD: Vi vil ikke sige hvem

Udover koncertbilletten oplyser Hedensted Kommune, at kommunaldirektøren også var i Parken i 2006.

Dengang var det til en fodboldlandskamp. Her blev billetten også betalt af KMD.

"Borgmesteren (den tidligere socialdemokratiske borgmester, red) var i 2006 til samme fodboldlandskamp som kommunaldirektøren," oplyser kommunen.

Hos KMD anser man tilsyneladende koncertbilletter og overnatninger til kommunale kunder som en naturlig del af forretningen.

"I KMD har vi, ligesom alle andre virksomheder, en række helt almindelige repræsentations- og markedsføringsaktiviteter over for vores kunder," skriver pressechef Christoffer Hellmann i en mail til Computerworld.

"På linje med alle andre ønsker vi at opbygge relationer, og det bruger vi blandt andet vores kundearrangementer til," skriver han.

Men når det kommer til at oplyse, hvem der har fået billetter og været med til koncerten, stopper meddelsomheden.

"Vi ønsker ikke at kommentere de enkelte aktiviteter, eller hvem der har deltaget i dem," skriver Christoffer Hellmann.

Læs også: Kommunalchef: AC/DC-koncert en bagatel.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere