Har du styr på de forskellige cloud-modeller?

Cloud computing er ikke bare cloud computing. Der findes en række forskellige modeller - blandt andet "private skyer", der kan være en oplagt løsning for virksomheder med mange sikkerheds-bekymringer.

Rykker din virksomhed også op i skyen? Skal man tro analysehuset Gartners forudsigelser, er der en god sandsynlighed for, at det er tilfældet.

Spørgsmål er måske derfor i højere grad hvilken sky, der er tale om.

Som Computerworld skrev tidligere på ugen, er det nemlig ikke kun de velkendte cloud-produkter som Amazons Elastic Compute Cloud eller Googles og Salesforces SaaS-løsninger, der danner grundlaget for markedstendenserne.

Faktisk har Gartner forudset, at der i 2012 vil blive investeret flere penge i private clouds end i offentlige clouds.

Og netop de private skyer kan give god mening for de virksomheder, der kan se muligheder i cloud computing, men som på grund af lovgivning eller generelle sikkerhedsbekymringer ikke er villige til at rykke helt ud i den offentlige sky.

"Du er ikke påvirket af, at der er andre firmaer og kunder på systemerne, og at deres sikkerhed måske belaster dine systemer. De ligger ikke ude i et fremmed datacenter, hvor man er nødt til at have en vis tillid til dem, der håndterer det," forklarer sikkerhedskonsulent Carsten Jørgensen fra Devoteam Consulting.

Han er også facilitator for Dansk IT's netop oprettede kompetencenetværk om cloud computing og virtualisering.

"Jeg tror, at det for store virksomheder og organisationer er noget, der er kommet for at blive, og som man stiller til rådighed internt for sine kunder eller medarbejdere," siger han om de private skyer.

Kun for de store drenge
Både Carsten Jørgensen og cloud-forsker Frederik Orellana fra Niels Bohr Instituttet peger dog på, at konceptet med private clouds kun giver mening, hvis virksomheden har en vis størrelse.

"For mindre virksomheder tror jeg, at det er en overgangsperiode. De fordele, du kan få i public clouds, har du svært ved at hente, hvis du gør det internt. Du skal jo stadig købe software-licenser og hardware, og du skal have kompetencerne internt til at drifte og håndtere systemet," siger Carsten Jørgensen.

"Det er ikke altid, at det er specielt oplagt, hvor meget man kan opnå. Det, at sætte tingene i system på den måde, giver kun giver mening, hvis man har en meget stor kundebase og en meget stor installation," forklarede Frederik Orellana tidligere på ugen.

"Ellers vil den gode gamle metode med at ringe til systemadministrator og få ham til at indkøbe en passende maskine være mere omkostnings-effektivt," lød det fra cloud-forskeren.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
Dansk universitet lukker it-uddannelse efter krav om færre udenlandske studerende: “Det er i høj grad et tilbageskridt”
Aalborg Universitet har meddelt at man lukker i alt syv uddannelser, herunder en it-uddannelse hvor undervisningen idag foregår på engelsk. “Det er i høj grad et tilbageskridt,” lyder det fra IT-Branchen til Computerworld.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.