Artikel top billede

MusicDNA skal give brugerne adgang til en række ekstra informationer om den musik, de lytter til.

Skal fremtidens MP3-filer have dynamisk metadata?

Et nyt projekt, MusicDNA, vil føje sangtekster, billeder, blogs og Twitter-feeds til dine MP3-filer. Holder konceptet?

For mange mennesker er det selv i år 2010 forbundet med stor smerte at skrotte CD'er og LP'er og de tilhørende covere og "cd-bøger."

For slet ikke at tale om dem, der foragter komprimerede lydformater som MP3, WMA og AAC.

Ikke desto mindre vælger flere og flere at købe deres musik som online-downloads. Måske vil et nyt projekt kunne overbevise endnu flere om at tage springet ind i den digitale tidsalder.

MusicDNA vil nemlig føje et væld af metadata - data om data - til MP3-formatet, så filerne også indeholder sangtekster, billeder af kunstnerne, musikvideoer, koncert-datoer, Twitter-feeds, blogs og andet.

En slags moderne udgave af de velkendte cd-bøger, hvor metadata bliver opdateret via internettet.

"Vi har snakket med en del pladeselskaber, og for dem er det en måde at holde fast i kunderne på," siger den norske udvikler Dagfinn Bach til Computerworld med henvisning til den merværdi, de nye musikfiler vil kunne give brugerne.

Foruden at være udvikleren bag det nye metadata-format, var han i de tidlige 1990'ere med til at udvikle en af de første MP3-afspillere.

Sådan virker det

Tyske Frauenhofer Institut, der i sin tid udviklede MP3-formatet, er også med i MusicDNA-projektet.

Musikkens metadata lagres på samme måde, som vi kender fra de nuværende metadata - der gør, at man blandt andet kan se, at et stykke musik er "Blues" - men at der er mulighed for langt flere informationer.

"Rent teknisk fungerer det på den måde, at vi har lavet en compiler, der kan rumme 32 gigabyte information i hver fil," fortæller Dagfinn Bach.

Han forklarer, at man for eksempel vil kunne se kunstnerens blog direkte i musikafspilleren på computeren via et plugin, der leveres med selve musikfilen.

Selvom en sang i MP3-formatet kun typisk fylder fem til 10 MB nu pludselig kan komme til at fylde flere GB, så mener Dagfinn Bach ikke, at det medfører en storage-udfordring.

"En del af informationerne vil jo blive leveret online, og så er det her også designet med udgangspunkt i, at storage ikke er et problem i fremtiden - det er jo bare et spørgsmål om tid, før man også har en TB på mobilen."

500

Her kan du se et eksempel på, hvordan metadata vil kunne præsenteres. Klik på billedet for at se det i stor størrelse.

Skal kæmpe mod Apples iTunes

MusicDNA vil blive lanceret i en beta til april, og det er planen, at meta-formatet skal lanceres kommercielt allerede til sommer.

Indtil videre er det dog langt fra sikkert, at projektet bliver en succes, for det er kun det engelske pladeselskab Beggars Group og et mindre amerikansk og kinesisk selskab, der har indgået aftaler med MusicDNA.

Universals pladeselskab har dog over for nyhedsbureauet Reuters udtrykt interesse for konceptet.

Et lignende koncept kendes allerede fra Apples iTunes LP, der blev lanceret sidste år.

Også her får musik-kunderne ekstra materiale med, når de køber albums. Tjenesten er endnu ikke lanceret i Danmark og en række andre lande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere