Artikel top billede

Snart kan du gå i banken med din smartphone

I Sverige har flere banker allerede udgivet deciderede netbank-applikationer til smartphones. Danske banker på vej med lignende løsninger.

På den netop overståede Mobile World Congress i Barcelona var de helt store trends det markante fokus på smartphone-styresystemer og applikationer.

Den gammeldags mobiltelefon, der primært var til at ringe med, erstattes af håndholdte computere, der er kendetegnet ved et stort applikations-udvalg og en konstant internet-opkobling.

Selvom de fleste af de danske banker i dag tilbyder en eller anden for for netbank-løsning på mobilen, så kan de endnu ikke tilbyde egentlige applikationer til populære platforme som Android, Symbian og iPhone.

Det kan dog snart ændre sig, for kaster man et blik ud i verden, er en lang række banker allerede i gang med at indtage smartphonen.

Computersweden foretog for nylig en rundringning til de større svenske banker. Her kunne Swedbank fortælle, at deres iPhone-applikation blev hentet flere end 50.000 gange den første måned, og Nordea og SEB melder, at specielt de mange iPhone-brugere er med til at skabe en markant øget efterspørgsmål på den mobile netbank.

I USA har alle de store banker udviklet egentlig applikationer til smartphones. Bank of America tilbyder eksempelvis applikationer til både Android, BlackBerry og iPhone, hvormed man kan klare de mest almindelige bank-opgaver.

320

Sådan ser Bank of America ud på en BlackBerry.

Hos Danske Bank har man allerede en browserbaseret netbank-løsning til mobiltelefonen, hvormed kunderne kan betale regninger, overføre penge og se deres kontooversigt. Det stigende antal smartphones er dog ikke gået ubemærket hen hos banken.

"Du har Android fra Google og iPhone fra Apple og den slags smartphones, og dem har vi selvfølgelig også med i betragtningen, når vi kigger på, hvad det er for nogle mobile løsninger vi fremadrettet skal tilbyde vores kunder," fortæller underdirektør Peter Rørsgaard.

"Jeg synes, at der er ved at ske et skift, hvor der er flere af specielt de yngre kunder, som forventer, at man kan tilbyde nogle brugervenlige løsninger via mobilen. Og den udvikling, der er sket med blandt andet iPhone, gør også, at du kan tilbyde nogle ret brugervenlige løsninger - og det er også det, vi kigger på," siger han.

Kommer med løsning i år

Peter Rørsgaard vil ikke sætte en konkret dato på, hvornår banken kan levere netbank-løsninger, der er udviklet specielt til smartphones, men afslører dog, at løsningerne er på vej.

"Det vi pønser på nu, er at prøve nogle applikationer af på det mobile område, også for at se, hvor langt kunderne er parate til at gå. Der er ingen tvivl om, at det bliver et satsningsområde fremadrettet."

"Jeg tror helt klart, at vi har en løsning i løbet af 2010, som vil tage afsæt i nogle af de smartphones, du kender i dag," lyder det fra Peter Rørsgaard.

Nykredit leger med Andoird og iPhone

Nykredit har allerede udviklet en applikation til iPhone og Android, der udnytter telefonens GPS og kamera til at guide brugerne frem til den nærmeste bankautomat.

Det er en slags forsmag på Nykredits kommende mobile satsninger.

"Det var en oplagt mulighed for at få testet noget af og til at få en fornemmelse af, hvad det er, brugerne gerne vil have - og hvordan vil de gerne have det," forklarer internetchef Thomas Egede Kragh.

Alligevel holder banken endnu lidt igen med at udvikle egentlige netbank-applikationer.

"I løbet af i år skifter alle netbanker til NemID, og det ville være lidt tosset af os at gå i gang med udvikle en netbank til at lancere nu, når vores kunder går over på NemID til juli-august."

300

Nykredits applikation viser vej til nærmeste bankautomat.

"Vi har planer og strategier for, hvordan vi vil gøre det, men vi trykker nok ikke lige på knapperne i de næste par måneder," siger Thomas Egede Kragh.

"Alle ved jo godt, at den mobile netbank kommer, så spørgsmålet er selvfølgelig, hvornår og i hvilken udformning," siger Thomas Egede Kragh, der tilføjer, at Nykredit allerede i dag har en mobil løsning, der giver adgang til nogle af de mest oplagte netbank-funktioner, dog uden at kunne det hele.

Netbanken fortsat det primære

Nykredits internetchef vurderer, at det trods smartphones voksende popularitet fortsat er en mindre del af kunderne, der er klar til erstatte den almindelige netbank med en smartphone-løsning.

Hos Danske Bank peger Peter Rørsgaard også på, at den almindelige netbank et i et godt stykke tid fremover vil være det primære.

"Vi har valgt at fokusere på vores netbank og på at få den gjort endnu mere nem at bruge og også på at kunne tilbyde flere services. Jeg tror, at det en del år endnu vil være den, som de fleste kunder vil bruge på deres bærbare eller stationere," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere