Artikel top billede

Foto: Mads Elkjær. (Foto: Mads Elkær)

Kræver 190 millioner: Baggers makker for retten

Nu er turen i retten kommet for Stein Baggers svenske makker, Mikael Ljungman, der risikerer 12 års fængsel og konfiskation af stort millionbeløb.

I dag skal Stein Baggers svenske makker for retten i danmarkshistoriens mest spektakulære erhvervsskandale.

Den 46-årige svenske statsborger Mikael Ljungman har, ifølge anklagemyndigheden, været medvirkende til groft bedrageri.

Angiveligt skulle han have svindlet for 266 millioner kroner.

Af anklageskriftet fremgår det desuden, at man kræver 190,7 millioner kroner konfiskeret hos Mikael Ljungman. Han risikerer op til 12 års fængsel.

Utraditionel forretningsmand

Skulle Mikael Ljungman gå hen og blive dømt, er det ikke første gang.

Han har adskillige domme bag sig for blandt andet moms- og skattefusk. På samvittigheden har han også forsikringssvindel, hvor han brændte sig eget hus ned og ville score forsikringspengene.

I forbindelse med sagerne er det kommet frem, at han havde et knojern i sin computertaske. Om det også var tilfældet, når han besøgte IT Factory, skal være usagt.

Men finansdirektør Jeanette Lorenzen har tidligere forklaret, hvordan Stein Bagger beskrev Mikael Ljungmans rolle:

"Jeg spurgte, hvem han (Mikael Ljungman, red.) var, da han stod som attention på rigtig mange papirer. Historien fra Stein var, at Ljungman var ansat af den svenske Wallenberg-familie, der ejede mange af de partner-firmaer vi havde," fortalte Jeanette Lorenzen.

Ifølge finansdirektøren oplyste Stein Bagger, at Mikael Ljungman var international controller, der rejste rundt i verden og besøgte selskaberne. Mikael Ljungman var næppe tæt på velansete, rige svenske familier.

Men han har tidligere over for Dorte Toft og Computerworld pralet med, at hans selskab, Media Power, der samarbejdede med IT Factory, havde fået en pris af selveste den amerikanske præsident.

Det viste sig, at en professor tilknyttet Media Power havde fået en pris fra den daværende amerikanske præsident, George Bush.

Personen, der fik prisen, var tilknyttet Media Power, men kendte angiveligt ikke til Mikael Ljungmans skumle fortid. Så helt løgn var det sådan set ikke.

Også Carl Freer - Mikael Ljungmans tætte forretningspartner, som Mikael Ljungman ifølge flere kilder har opkaldt sin søn Carlito efter - har også mænget sig med præsidenter.

Carl Freer har således givet flere donationer til Hillery Clintons valgkampagne, ligesom han er blevet fotograferet trykkende hånd med USA's tidligere præsident Bill Clinton i forbindelse med Hillary Clintons fødselsdagsfest.

Så høje luftlag nåede Stein Bagger trods alt ikke, omend han trykkede hånd med Indiens premierminister på et erhvervsbesøg i landet med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Også Carl Freer har været tilknyttet Media Power.

Ligheder med Gizmondo-sag

Media Power ville efter IT Factorys konkurs købe resterne af konkursboet - herunder udviklingsarbejdet. Det afviste kurator Boris Frederiksen.

Både Mikael Ljungman og Carl Freer har været tilknyttet selskabet Gizmondo, hvor det faktisk lykkedes de to at købe konkurs-resterne.

Og der er en del ligheder mellem IT Factory-sagen og Gizmondo-sagen.

Gizmondo lavede spil-konsoller, og ifølge dets direktør, Carl Freer, ville produktet "revolutionere spil-industrien". Nøjagtigt som Stein Bagger ville erobre verdens software-marked med et nyt produkt.

Gizmondo pralede af kæmpe ordrer, der fik aktien til at stige, men som efterfølgende viste sig at være falske. Ligesom Stein Bagger helt op til kollapsen talte om kunder i "bunkevis".

Siden er det er kommet frem, at teknologien i Gizmondo - og som bekendt også IT Factory - for at sige det mildt ikke stod mål med den værdi, som den blev sat til.

IT Factorys teknologi blev således solgt for seks millioner kroner efter konkursen, mens Danske Bank vurderede virksomhedens værdi til otte milliarder kroner forinden.

Gizmondos aktier havde himmelkurs og nåede en værdi på milliarder af kroner, lige indtil det kom frem, at skumle mafiatyper var tilknyttet firmaet. Direktører på direktionsgangene havde alenlange fængselsstraffe bag sig omkring mishandling, vold, kidnapning og meget mere.

Hvorefter en lavine af afsløringerne haglede ned over selskabet.

En af de skumle personer tilknyttet Gizmondo havde i øvrigt på et tidspunkt brækket næsen på Mikael Ljungman, fortæller en svensk journalist. Noget Mikael Ljungman selv afviser.

I den mere alvorlige ende skriver Børsen, at en af de skumle mafiatyper siden truede Carl Freer og hans familie på livet, fordi Carl Freer angiveligt skyldte ham penge.

Men dengang lykkedes det rent faktisk Carl Freer at købe resterne af Gizmondo-selskabet af kurator.

Dagbladet Børsen har siden afsløret, at det forlig, der blev indgået, fortæller, at teknologien - ligesom i IT Factory - på ingen måde stod mål med det, man pralede af.

Carl Freer´s nye projekt, Getfugu, lader også til at have store ligheder med IT Factory og Gizmondo-sagerne.

Et liv i sus og dus - tømmermænd?

Hvad angår et liv i luksus har personerne omkring IT Factory og Gizmondo ikke noget at lade hinanden høre for.

Gizmondo sponserede et formel 1-team, mens IT Factory som bekendt kastede sig over et cykelhold.

Alle personerne omkring selskaberne havde trang til store biler og dyre ure, og Gizmondo købte ovenikøbet en væddeløbshest til en af sine direktører.

Og mens Sting underholdt til Gizmondos fester, var Anne Linnet hyret til IT Factorys julefrokost.

IT Factory opnåede aldrig børsnotering, men alligevel flød det med penge omkring Stein Bagger, der i dag afsoner en dom på syv års fængsel.

Nu er tiden for tømmermænd så kommet til Mikael Ljungman for at have været medvirkende til, at flere hundrede millioner kroner foreløbig er forsvundet. En fængselsstraf på op til 12 år og konfiskation af næsten 200 millioner kroner.

Eller en frikendelse i Retten i Lyngby.

Trusler mod pressen

Mikael Ljungman har tidligere nægtet sig skyldig. Ingen blev nogensinde dømt i Gizmondo-sagen, selvom flere af landes politienheder brugte mange ressourcer på at få dem fældet.

Carl Freer er hverken sigtet eller tiltalt i IT Factory-sagen.

En mærkelig case

Svenskeren Mikael Ljungman, blev første gang offentligt sat i forbindelse med IT Factory i en artikel på Computerworld, hvor han udtalte sig som en tilfreds samarbejdspartner.

Flere kvikke læsere pegede dog på, at han havde tråde til et større svindelnummer i Sverige.

Siden satte Dorte Toft og Computerworld fokus på blandt andet svenskerens rolle i IT Factory. Og Mikael Ljungman havde altså mildt sagt en plettet fortid.

Det fremgik af udenlandske medier, at han blandt andet var meget tæt på Carl Freer.

Under et tre timer langt interview med Dorte Toft og Computerworld inden IT Factorys kollaps, forsvarede Stein Bagger hårdnakket forholdet til svenskerne.

"Vi bruger ikke så meget energi på at finde ud af, om en ansat eller en i en ejerkreds har været involveret i noget. Det, der er interessant for os, er, at de betaler deres regninger," sagde Stein Bagger blandt andet.

Det kom desuden frem, at Stein Bagger angiveligt kun havde mødt Mikael Ljungman to gange - og aldrig havde mødt Carl Freer.

Noget der senere skulle vise sig at være nogen uenighed omkring.

Få uger efter interviewet sender svenskerne en række juridiske trusler til Computerworld - ligesom Dorte Toft får IT Factorys advokater på nakken - for at få stoppet offentliggørelsen af en stribe artikler. Det lykkes imidlertid ikke.

Til gengæld forsvandt Stein Bagger få uger efter, artiklerne ramte gaden. Uvist af hvilken årsag.

Siden kom det frem, at Stein Bagger flygtede fra Dubai til USA, hvor Mikael Ljungman har en kæmpe villa.

Her lånte Stein Bagger svenskerens bil og kørte tværs over USA til Los Angeles, hvor Carl Freer i øvrigt har en luksuslejlighed og en lystbåd liggende.

Angiveligt skulle store summer være overført mellem IT Factory og flere selskaber tilknyttet Mikael Ljungman.

Et forhold, der formodentlig vil komme under lup i retssagen.

Ifølge Børsen vil to tidligere direktører i Mikael Ljungmans svenske selskaber måske blive hevet ind på vidnebænken. Præcist hvad, de to vil kaste lys over, er fortsat uklart.

Politiet har også i Børsen luftet muligheden for, at Stein Bagger igen skal optræde i Retten i Lyngby. Sidst han var der, beskyldte han direkte Mikael Ljungman for at kende til svindlen.

Spørgsmålet er derfor, om Mikael Ljungman vil kaste lys over sagen.

Står det til Carl Freer, udtaler Mikael Ljungman sig imidlertid ikke om, hvad der reelt er foregået.

Ifølge en mail, Dagbladet Børsen er kommet i besiddelse af, har Carl Freer opfordret Mikael Ljungman til at låne 30 gode bøger og vente på en formue, når han kommer ud af fængslet.

Computerworld følger dagens retssag.
Læs mere senere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere