Artikel top billede

Skal du score kassen på virtuelle desktoppe?

Hvor parate er danske virksomheder egentlig til desktop-virtualisering? Det forsøger fire virtualiseringseksperter at give deres bud på.

"Det Nirvana, vi skal hen til, er selvhelbredende, selvskalerende systemer, hvor vi som it-folk fastsætter politikkerne og former strategierne. Alt andet kører automatisk."

Sådan lyder det fra Robin Prudholm, der er senior systems engineer i VMware. Han er en af fire paneldeltagere, der i forbindelse med årets ICT-messe og under overskriften "Kan du score kassen på desktop-virtulisering?" debatterer fordele og ulemper ved de muligheder, som virtualisering giver danske virksomheder.

Det lyder da også smart.

Desktop-virtualisering spås en stor fremtid som den teknologi, der for alvor skal frigive ressourcer i alverdens it-afdelinger. Og efter at virtualisering af servere efterhånden er blevet reglen snarere end undtagelsen, er der mange, der ser virtualisering af desktoppen som det næste naturlige skridt.

Men hvor modne er danske virksomheder egentlig i forhold til at indføre virtuelle desktoppe, og er det overhovedet på desktoppen, at forretningspotentialet og de store besparelser findes?

Ikke overraskende er svarene forskellige, når man spørger en repræsentant fra henholdsvis Microsoft, EMC, VMware og Citrix.

Brugeren udgør potentialet

For Christian Luckow, product sales development manager hos Citrix Nordic, er der ikke den store tvivl om, at det helt store forretningspotentiale ligger i desktop-virtualisering.

Han forklarer, at vi som brugere er vant til at have en favoritenhed - eksempelvis en Mac, hvor det nu er muligt at køre en virtuel Windows-desktop.

Desuden mener han, at især nyuddannede ønsker selv at kunne vælge, hvilke enheder de vil benytte sig af. Christian Luckow forestiller sig en situation, hvor nogen måske vil fravælge en bestemt arbejdsplads, fordi den bruger de forkerte enheder, og netop derfor er desktop-virtualisering interessant for mange virksomheder.

"Desktop-virtualisering er det næste skridt på virtualiseringsvejen, og vi oplever rigtig, rigtig stor interesse for de her løsninger," siger Christian Luckow.

Og det er måske ikke så mærkeligt, at mange er interesserede i den teknologi. For hvis man skal tro på Christian Luckow, så er it-afdelingerne i de virksomheder, der allerede benytter sig af desktop-virtualisering, i hvert fald meget populære.

"Vi har hørt om eksempler på, at medarbejdere klapper ad it-afdelingen, når de kommer ind i en afdeling for at implementere løsningen på medarbejderens pc," siger han.

Glem ikke det bagvedliggende

Lars B. Andersen, senior technology consultant hos EMC Danmark, er så vidt enig i, at det er vigtigt at levere det, brugeren efterspørger, men han holder samtidig fast i, at den bagvedliggende infrastruktur er det, der først og fremmest bør fungere.

"Det, der sker, når vi åbner vores desktop og går i gang med at arbejde, er, at vi trækker på nogle bagvedliggende ressourcer, der hører hjemme i et serverrum, og som er en service, der bliver leveret af it-folk, og som brugeren ikke har nogen direkte indflydelse på," siger Lars B. Andersen.

I stedet mener han, at det er langt mere akut at få virtualiseret de bagvedliggende systemer og sørge for, at de forretningskritiske applikationer kører, inden virksomheder begynder at smide alle ressourcerne over på desktop-virtualisering.

"Uagtet hvor god ens desktop er, og uagtet hvor hurtigt man kan opdatere den med de nyeste softwareversioner, så kan man stadig ikke få at vide, hvad man skulle have haft tilbage i skat, fordi de bagvedliggende systemer ikke kører," siger Lars B. Andersen.

Evolutionær udvikling

Den anskuelse er Robin Prudholm, der er senior systems engineer i VMware, delvis enig i. Selvom han mener, at målet med virtualisering er at nedbryde rammerne mellem styresystem, applikationer og hardware, så mener han også, at udviklingen bliver nødt til at foregå i etaper.

"Man kan ikke fortælle en virksomhed, at de skal kassere alt det, de kender og bruger i forvejen, fordi der er kommet en ny og smartere teknologi. Vi er nødt til at gøre det evolutionært, så vi tager det, som virksomhederne har i forvejen og bruger det som rampe til fremtiden," siger han.

Fra Microsoft er senior product technology specialist Lasse Carthberg enig i, at udviklingen bør ske gradvist. Dog er han uenig i, at målet for virtualisering er, at alt skal kunne køre fra en hvilken som helst pc. Han mener, det er vigtigt at tage hensyn til medarbejdernes forskellige behov.

"Jeg tror ikke på, at der findes den her ene løsning, der kan tilfredsstille alles behov. Vi er nødt til at huske på, at medarbejderne er forskellige, og forretningerne er forskellige. Det er den samlede løsning, vi er nødt til at se på," siger Lasse Carthberg.

Forretningen er det vigtigste

På et punkt er de fire herrer dog enige. Forretningen er den vigtigste drivkraft for virtualisering. Det handler i bund og grund om, at virtualisering er en smartere måde at drive forretning på.

"Det kan godt være, at vi hos VMware siger, at vi sælger virtualiseringsoftware, men i virkeligheden sælger vi forretningsoptimering, som giver mulighed for en bedre bundlinje," siger Robin Prudholm.

Lars B. Andersen fra EMC istemmer:

"Medmindre vi arbejder for en velgørenhedsorganisation, så er vi ansat til at skabe værdi for virksomheden. Hvis vi overlader beslutningen til it-afdelingen, så ender det i en teknisk diskussion. Vi er nødt til at forholde os til, hvordan vi hjælper forretningen," siger Lars B. Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere