Artikel top billede

Foto: Lars Sundström.

Disse selskaber vil bygge super-mobilnet i Danmark

Der er nu sat navne på de selskaber, der ønsker at byde på nye tilladelser til at drive højhastigheds-mobilnet i Danmark. Se dem her.

Stadig flere danskere bruger mobilt bredbånd, og teleselskaberne udbygger deres mobilnetværk i al hast for at kunne følge med efterspørgselen.

Teleselskaberne har dog også brug for flere radiofrekvenser, hvis de skal have højere hastighed og kapacitet i nettet.

Derfor sætter IT- og Telestyrelsen nu nye frekvenser til salg på auktion i næste måned, hvor teleselskaber har muligheden for at byde ind på disse frekvenser.

Allerede nu står det dog klart, at budgiverne bliver de fire eksisterende operatører i markedet. Ifølge IT- og Telestyrelsen er det selskaberne TDC, Telenor, Telia og 3, der har meldt sig til auktionsrunden.

Dermed er der ingen tegn på, at nye mobilselskaber ønsker at kaste sig ind i kampen på det danske marked.

Selskaberne tager forskud på glæderne

Frekvenserne, der ryger på auktion, ligger i 2,5 gigahertz-frekvensbåndet. Det er høje frekvenser, som er velegnede i byområder, fordi de har høj kapacitet, men de har kort rækkevidde.

Forventningen er, at teleselskaberne vil bruge netværket til LTE-teknologien, som understøtter højere hastigheder og mere kapacitet. TDC og Telenor har meddelt, at deres netværk er ved at blive opgraderet til LTE, mens Telia også hurtigt vil være klar med den ny teknologi.

"Når auktionen er afsluttet, vil Telia relativt hurtigt være klar med LTE. Mere præcist kan vi ikke sige det, men vi vil være aggressive," fortalte teknisk direktør Henrik Juel Nielsen fra Telia til Computerworld i februar.

Mobiloperatøren 3 har indtil videre ikke meldt noget officielt ud som selve LTE-teknologien, men selskabet annoncerede for nylig, at det satser på HSPA-teknologien, som er mere i familie med den nuværende teknologi i netværket.

"Her i Danmark er vi klar med 42 megabit per sekund i dele af vores netværk i slutningen af året. Næste skridt bliver så 84 megabit i sekundet, men der kan vi ikke sætte en dato på endnu," sagde 3's kommunikationschef, Stine Green Paulsen, til Computerworld i januar.

Ved den lejlighed understregede hun, at det ikke skulle ses som et fravalg af LTE-teknologien.

Det er Ericsson og Nokia Siemens Networks, der udbygger mobilnettene for operatørerne i Danmark.

I og med det er en auktion, er det usikkert, hvad prisniveauet for tilladelserne ender på, men der er ingen tvivl om, at prisen bliver markant lavere end i 2001, hvor fire teleselskaber hver betalte omkring en milliard kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere