Artikel top billede

Sådan kan du tjene penge på SOA

Markedet for serviceorienteret arkitektur (SOA) er i vækst. Det vurderer IDC, der mener, at SOA kan forbedre sammenhængen mellem it og virksomhedernes forretningsmæssige behov.

Computerworld News Service: Markedet for SOA vil være vokset med op til en fjerdedel i 2013, vurderer analysehuset IDC.

Denne vækst vil blive ført an af Amerika efterfulgt af EMEA. Det fortæller Ruediger Spies, der er vice president for enterprise-applikationer hos IDC Central- og Østeuropa, Mellemøsten og Afrika, til IDC's SOA and Beyond Conference 2010 i London.

"Der er folk i markedet, der mener, at SOA's tid er forbi. Det kunne ikke være mere forkert," siger Spies, som også taler om, hvordan SOA kan udgøre en ramme for cloud computing.

Fra 2008 til 2013 vil forbruget af SOA på det amerikanske kontinent ifølge Spies stige med 24,7 procent, mens EMEA-regionen vil opleve en vækst på 24 procent, og Asien-Stillehavsregionen vil opleve en vækst på 23,2 procent.

Selvom EMEA vil opleve en lidt mindre vækst inden for SOA end Amerika, påpeger Spies dog, at "i Europa har vi allerede en bedre it-arkitektur end virksomhederne i USA, og derfor behøver forbruget ikke at være så højt i Europa, da det hele allerede er bedre forbundet."

Tænk langsigtet

SOA kan hjælpe til at forbedre sammenhængen mellem it og virksomhedernes forretningsmæssige behov, tilføjer han. Men for at SOA kan blive en succes, er virksomhederne dog nødt til at "tænke langsigtet."

"Arkitektur er ikke kun et projekt - det er et projekt, der er nødt til at strække sig over en del år," siger Spies.

"Typisk strækker SOA-projekter sig over længere tid end ERP-projekter, som kører omkring 12 til 13 år."

Soa er ikke for børn

Spies anbefaler, at man som SOA-arkitekt definerer virksomhedens værdi, hvilket kan gøre virksomheden i stand til at forstå, hvordan det bidrager til bundlinjen.

"Det handler udelukkende om integration. Som projektleder er man nødt til at forstå forretningskravene. Det bør ikke være nogen, der lige er blevet færdig på universitetet. Det er nødt til at være en person, der er accepteret på både forretnings- og it-siden," forklarer Spies.

Vejen mod skyen

Samtidig mener han - hvis det er designet ordentligt - at SOA kan udgøre grundlaget for en BPM-strategi (business process management), hvilket han beskriver som et "meget lille skridt" fra cloud computing.

"Fra nu af bliver cloud computing bare en anden sourcing-valgmulighed i udvælgelsen og erstatningen af eksisterende systemer," vurderer han.

Ved at adoptere cloud computing kan en virksomhed blive i stand til at reducere omkostningerne og øge fleksibiliteten.

Selvom integration er en af hovedudfordringerne ved cloud computing, insisterer Spies derudover på at: "hvis du har udført din SOA ordentligt, har du et roadmap for proces-arkitekturen og den informationsarkitektur, der udgør grundlaget for alting, samt for hvordan de to ting hænger sammen."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere