Skærmdump fra den russiske udvekslingstuderende Mikhails blog.

Nordkorea bygger Linux-operativsystem

Den nordkoreanske befolkning skal overvåges gennem et hjemmebygget og Linuxbaseret styresystem. En russisk studerende har fået fingrene i styresystemet, der er dateret i år 99.

Nordkorea har længe arbejdet på et Linuxbaseret styresystem "Pulgyn Peulh", som oversat til dansk betyder "Røde Stjerne".

Nu har en russiske udvekslingsstuderende og blogger, der går under navnet Mikhail, fået fingrene i styresystemet for den beskedne sum af 27 kroner i det lokale informationskontor fem minutters gang fra hans residens på et nordkoreansk vandrehjem.

Ifølge Mikhails blog findes Røde Stjerne i både server- og i en klientversion, og det er sidstnævnte version, han har fået fat i.

Styresystemet er blevet bygget på ordre fra landets leder Kim Jong Il, og i readme-filen er der da også en lille hilsen fra Kim Jong Il, der har skrevet: "Du skal starte et system baseret på Linux-kernen i vores [koreanske] stil".

Røde specifikationer
Røde Stjerne-systemet kræver minimum Pentium III 800 Mhz, 256 Mb RAM og 3 gigabyte harddisk for at kunne køre.

Derudover så kommer systemet med en Firefox-lignende browser "Nenara" (Mit Land), en OpenOffice-lignende kontorpakke og videoafspiller samt en række applikationer, der ifølge Mikhail i høj grad ligner Microsoft-pendanter, lige som der også findes en Windows-emulator indbygget i Røde Stjerne.

Microsoft sælger dog ikke programmer til Nordkorea og blandt andre den amerikanske regering har forbudt upload af open source-kode til indbyggere i en række lande, der også inkluderer Nordkorea.

Det tager omkring 15 minutter at installere Røde Stjerne, og systemet starter med en populær koreansk folkesang samt bruger en kalender med tidsregning efter landets stifter Kim Il-sung, der blev født i 1912. Derfor befinder Røde Stjerne-styresystemet sig i år 99.

Bygget til overvågning
Ifølge BBC har de sydkoreanske nabo og mangeårige fjende også haft fingrene i Røde Stjerne, og her går anmeldelsen blandt andet på, at operativsystemet er bygget til at overvåge brugeren.

Den nordkoreanske computer- og internetaktivitet kan endnu ligge på et ret lille sted, og nettrafikken er i lighed med eksempelvis Kina heftigt udsat for statslig censur.

Både USA og Sydkorea havde dog sidste sommer Nordkorea under heftig mistanke for forsøg på at føre cyberkrig med distributed denial of service-angreb (DDoS).
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
I 2018 blev 300 europæiske virksomheder spurgt til deres samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis anvendes fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Whitepaperet fortæller også om vigtigheden af at finde en EDI-leverandør, som kender dit marked og dine muligheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.