Artikel top billede

Skærmdump fra den russiske udvekslingstuderende Mikhails blog.

Nordkorea bygger Linux-operativsystem

Den nordkoreanske befolkning skal overvåges gennem et hjemmebygget og Linuxbaseret styresystem. En russisk studerende har fået fingrene i styresystemet, der er dateret i år 99.

Nordkorea har længe arbejdet på et Linuxbaseret styresystem "Pulgyn Peulh", som oversat til dansk betyder "Røde Stjerne".

Nu har en russiske udvekslingsstuderende og blogger, der går under navnet Mikhail, fået fingrene i styresystemet for den beskedne sum af 27 kroner i det lokale informationskontor fem minutters gang fra hans residens på et nordkoreansk vandrehjem.

Ifølge Mikhails blog findes Røde Stjerne i både server- og i en klientversion, og det er sidstnævnte version, han har fået fat i.

Styresystemet er blevet bygget på ordre fra landets leder Kim Jong Il, og i readme-filen er der da også en lille hilsen fra Kim Jong Il, der har skrevet: "Du skal starte et system baseret på Linux-kernen i vores [koreanske] stil".

Røde specifikationer

Røde Stjerne-systemet kræver minimum Pentium III 800 Mhz, 256 Mb RAM og 3 gigabyte harddisk for at kunne køre.

Derudover så kommer systemet med en Firefox-lignende browser "Nenara" (Mit Land), en OpenOffice-lignende kontorpakke og videoafspiller samt en række applikationer, der ifølge Mikhail i høj grad ligner Microsoft-pendanter, lige som der også findes en Windows-emulator indbygget i Røde Stjerne.

Microsoft sælger dog ikke programmer til Nordkorea og blandt andre den amerikanske regering har forbudt upload af open source-kode til indbyggere i en række lande, der også inkluderer Nordkorea.

Det tager omkring 15 minutter at installere Røde Stjerne, og systemet starter med en populær koreansk folkesang samt bruger en kalender med tidsregning efter landets stifter Kim Il-sung, der blev født i 1912. Derfor befinder Røde Stjerne-styresystemet sig i år 99.

Bygget til overvågning

Ifølge BBC har de sydkoreanske nabo og mangeårige fjende også haft fingrene i Røde Stjerne, og her går anmeldelsen blandt andet på, at operativsystemet er bygget til at overvåge brugeren.

Den nordkoreanske computer- og internetaktivitet kan endnu ligge på et ret lille sted, og nettrafikken er i lighed med eksempelvis Kina heftigt udsat for statslig censur.

Både USA og Sydkorea havde dog sidste sommer Nordkorea under heftig mistanke for forsøg på at føre cyberkrig med distributed denial of service-angreb (DDoS).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere