Artikel top billede

Her er indholdet af antipirat-aftalen ACTA

For første gang åbnes der nu for offentligheden i forhandlingerne om den internationale antipirat-aftale ACTA. Se det foreløbige indhold.

Ganske som lovet tidligere på ugen, har EU nu, efter flere års hemmelighedskræmmeri, frigivet de første dokumenter om den internationale antipirat-aftale, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

ACTA har siden starten af 2007 været omgærdet af mange rygter og utallige læk, idet forhandlingerne er foregået bag lukkede døre.

I forbindelse med den seneste forhandlingsrunde, der fandt sted i New Zealand med deltagelse af Australien, Canada, Japan, Korea, Mexico, Marokko, Singapore, Schweiz, USA og EU, blev man dog enige om at offentliggøre det foreløbige indhold i aftalen.

"Teksten gør det klart, hvad ACTA rent faktisk handler om: Aftalen vil beskytte vores industri og indholds-skabere bedre på oversøiske markeder, hvilket er essentielt for, at forretninger kan trives. Den vil ikke have en negativ indflydelse på europæiske borgere," udtaler EU's handelskommissær Karel De Gucht.

Masser af kritik

Det er ikke mindst telebranchen, der tidligere har udtrykt bekymring for ACTA, fordi man frygter konsekvenserne af aftalen.

Blandt andet har der været tale om den såkaldte three-strikes-model, der vil betyde, at internet-udbydere skal have ansvaret for kundernes brug af internettet - og gribe ind, hvis kunderne bryder ophavsretsloven.

Herhjemme har ikke mindst TDC udtrykt bekymring i forbindelse med de dokument-læk, der er kommet for dagens lys under de ellers lukkede forhandlinger.

ACTA-forhandlingerne har også skabt politisk røre i Danmark, fordi forhandlingerne har været så lukkede.

Allerede i mandags forsøgte EU at afdramatisere indholdet i ACTA ved blandt andet at afvise rygterne om three-strikes-modellen og om, at der kunne blive tale om at undersøge borgeres digitale enheder for ulovligt indhold ved grænserne.

Her er indholdet af ACTA

Nu har EU og de øvrige parter i ACTA-forhandlingerne frigivet forhandlingsdokumenterne, der kan findes her.

Det fremgår, at der er tale om fire hovedelementer i aftalen:

1) Domstolenes og andre myndigheders muligheder for at skride ind over for brud på intellektuelle rettigheder.

2) Grænsemyndighedernes redskaber til kontrol.

3) Sanktionsmulighederne over for kriminelle.

4) Håndtering af intellektuelle rettigheder i det digitale miljø.

Det fremgår ikke specifikt, hvad man er nået frem til på de forskellige områder, men i stedet er der tale om overskrifter på de problemstillinger, der skal tages hånd om.

Færdig i 2010

Man finder desuden resumeer af de syv første forhandlingsrunder, der har været afholdt. Her kan man læse, hvem der deltog i møderne, og hvad de overordnede resultater af møderne blev.

Blandt de mange dokumenter finder man blandt andet et fakta-dokument, hvoraf det fremgår, at ACTA sigter mod at ramme den organiserede kriminalitet, der går ud over de intellektuelle rettigheder.

"ACTA fokuserer ikke på private, ikke-kommercielle aktiviteter hos individer, og vil heller ikke resultere i overvågning af individer eller bryde ind i deres privat-sfære," står der blandt andet.

Det fremgår desuden, at de involverede parter sigter mod at færdiggøre aftalen inden årets udgang, og at det herefter vil være op til den enkelte deltager, om man vil skrive under på aftalen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?