Artikel top billede

Det store digitaliseringsprojekt: Et papkort i hånden

Den digitale signatur bliver erstattet af et nøglekort i pap. Er det et skridt tilbage for digitaliseringen eller et nødvendigt træk, der skal sikre at alle danskere kommer med på løsningen?

Et papkort bliver en af hoved­ingredienserne i et af det nye årtusindes store offentlige digitaliseringsprojekter.

Mens den 10 år gamle digitale signatur krævede, at brugerne installerede en nøglefil på deres computer, så kræver afløseren, NemID, ikke andet, end at brugeren har husket et nøglekort i pap og et personligt password.

Det kan måske vække undren, at den danske stat iværksætter et digitalt milliardprojekt, hvor en fil på computeren erstattes med et kort i pap.

Ikke noget wauw

Men det er dog ikke nødvendigvis så sært, som det lyder, vurderer Tanja Rye, der er projektchef i it-konsulenthuset Devoteam.

Ifølge hende er den ny e løsning udtryk for, at IT- og Telestyrelsen har indset, at det er nødvendigt at møde de danske borgere på det teknologiske niveau, hvor de reelt befinder sig.

"Du tænker måske ikke 'wauw,' når du hører om Nem­ID første gang. Men selvom løsningen måske ikke umiddelbart lyder som den mest visionære, så kan det være det kompromis, som er nødvendigt at indgå, hvis du skal ud til så mange danskere, som det er miligt," siger Tanja Rye.

Hun påpeger, at der stadigvæk findes mange danskere, der ikke er opvokset med digital teknologi, og for dem kan det virke uoverskueligt at skulle fumle rundt med nøglefiler på deres computere eller USB-nøgle.

"Det er klart, at hvis alle danskernes digitale kompetencer var toptunede, så ville det her jo nok være et skridt tilbage. Men i virkeligheden ser det anderledes ud. Og det er nok også en væsentlig årsag til, at den digitale signatur aldrig blev en større succes," siger hun.

Hun tilføjer, at NemID's implementering i landets netbanker desuden vil være med til at sikre en udbredelse i befolkningen, som den digitale signatur aldrig fik.

NemID er ældrevenligt

Johnny Bennedsen, der er administrerende direktør for DanID, som står bag NemID-løsningen, bekræfter, at det netop er ønsket om at appellere så bredt som overhovedet muligt, der er hovedårsagen til, at valget netop er faldet på nøglekortløsningen.

"Vi har været opmærksomme på, at løsningen skulle kunne bruges af unge såvel som gamle," siger han.

Johnny Bennedsen forklarer, at DanID og IT- og Telestyrelsen har lavet en række bruger­undersøgelser, der viste, at nøglekort-løsningen både medførte en kort indlæringstid og havde bred opbakning på tværs af aldersgrupper.

"Det fremgik meget klart af vores usability-test, at du ikke behøver at have høje it-færdigheder for at bruge løsningen,"siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere