19. januar 2005 - 06:27Der er
6 kommentarer og 1 løsning
Køkkenredskaber der ikke smelter på en varm pande
Jeg vil gerne have nogle grydeskeer mv. (ej træ/metal), der ikke smelter eller bliver deforme, når de lægges på en brændende varm pande på et gasblus. Har både prøvet Tefal og Fiskars, og de kan ikke klare mosten. Eva Trios serie til 50,-/stk af kunststof skulle kunne stå imod, men hvad siger I?
Jeg tvivler meget kraftigt på at du kan få redskaber der kan holde til temperaturer over 250 C hvis de skal været fremstillet af et plastmateriale. Alle plastpolymere har en max. temp på ca. 220, hvorefter de begynder at dekomponere. Her er specielt teflonbelægninger farlige, for de afgiver særdeles giftige gasser når de bliver opvarmet til over 250 C som en pande på gasblus snildt kan komme op på. Jeg har en gang målt hvor varm min støbejerns pande blev på et alm. komfur, og her målte jeg en temp. på 340 C, og gasblusset ville bare have give en endnu højere temp.
Tak for info. Nu siger du, at teflonbelægning kan afgive giftige gasser - hvordan hænger det så sammen med, at man belægger pande og gryder med det materiale?
Som sådan er der intet galt med en god træsort. Jeg kan bare bedre lide redskaber af plastik. Men det undrer mig da alligevel, hvis man ikke kan få et eller andet materiale, der ikke smelter.
Teflonbelagte gryder/pander må ikke varmes for kraftigt op, og det er der sådan set ikke noget underligt ved. Sålænge der er vand/fedtstof og madvarer i, kommer temperaturen sjældent helt der op hvor det begynder at gå galt. Det er kun hvis man glemmer at fjerne panden fra varmekilden mens den står på fuldt blus at man har balladen.
Plastmaterialer er bare ikke så temperaturbestandige ved så høje temperaturer, og sådan er naturen nu engang indrettet. Man kan desværre ikke gøre noget ved at plast har disse egenskaber. Jeg anvender heller ikke mere teflonbelagte gryder og pander, fordi de er så skrøbelige. Går der hul på belægningen vil der efterhånden frigives små mængder teflonmateriale til maden. Og man er ikke helt sikker på om det udgør en sundhedsrisiko. Derfor anvender jeg kun støbejern eller titanbelagte køkkengrej. De kan tåle hvad som helst og er nu ikke så besværlige at rengøre som mange ellers påstår.
Min kæreste købte nogle køkkenredskaber lavet af sillicone som kan klare både det ene og det andet (jeg mener hun nævnte 800F ~ 440C). Det var i USA så jeg ved ikke om det er noget der kan findes herhjemme.
Problemet med siliconebaserede materiale er et de ret bløde, og en paletkniv i silicone vil være ret så slasket. Der er også problemer med silicone baserede materialer, nemlig at de også kan dekomponere. Jeg har en bageform til muffins i silicone og den kan holde til ca. 240 C (står der på den emballage jeg sidder med).
Jeg skal ærligt indrømme at min viden om køkkenredskaber er ret begrænset. :o) Der var tale om en tyk og en tynd dejskraber ting. De virker fint til at pilke ting rundt på en pande med, men du har ret i at de var nogle bøjelige. Svjh. var grunden til at hun købte det mærke hun købte var at de netop kunne holde til langt mere varme end alt andet.
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.