Leif Jensen

CBO hos ESET Nordics.

E-Mail

leif.jensen@eset.dk

Twitter

@LeifJensenDK

Linkedin

Se Leif's LinkedIn profil

It-sikkerhed påvirker alle om vi vil det eller ej. Private som virksomheder er konstant i risikogruppen for at blive ramt af malware, ransomware eller et af de mange andre cyberangreb der florerer på det store internet.

Derfor er det vigtigt at vi alle forholder os til såvel it-sikkerhed, som de cybertrusler der findes, og ikke stikker hovedet i busken og forventer at andre løser problemerne for os.

Det er også vigtigt at huske, at ikke alle problemer skyldes de cyberkriminelle. Vi bærer selv en del af ansvaret, og dermed også skylden når det går galt. Det er emner jeg beskæftiger mig meget med, både her i mine klummer og i min dagligdag i ESET. For hvis vi skal skabe en robust it-sikkerhedskultur, så er det vigtigt at vi kigger på alle aspekter – ikke kun de tekniske – og det er vigtigt at vi forstår, hvad det er vi snakker om.

It-sikkerhed har været en integreret del af min hverdag i over 30 år. Allerede som ganske ung, hvor jeg var ivrig amatørprogrammør, fangede denne verden min interesse, og den har aldrig forladt mig.

I de sidste 20 år har jeg beskæftiget mig professionelt med it-sikkerhed. Blandt andet som nordisk direktør for Kaspersky Lab.
24 artikler på Computerworld

Leif Jensen

Lad os bruge AI rigtigt fra begyndelsen

Klumme: Vi må ikke blive så begejstrede over AI’s muligheder, at vi glemmer at tænke os om – det har vi gjort en gang før, og det var ikke en succes.

7. februar 2024 kl. 10.30 | læs »

Du spilder dine penge på cybersikkerhed

Klumme: Alt for ofte oplever jeg, hvordan virksomheder køber en it-sikkerhedsløsning, får installeret den med alle standardparametre sat, og så sker der ikke mere. Det kalder vi for ’set & forget’, og det er kun marginalt bedre end ikke at have nogen sikkerhed overhovedet.

20. december 2023 kl. 12.20 | læs »

Hvem har kigget i mine data? Estland viser vejen for digitalisering og cybersikkerhed

Klumme: I Danmark er vi ikke så gode til digitalisering, som vi går og tror. Vi kan lære meget af Estland, ikke mindst at cybersikkerheden for civilsamfundet IKKE skal ligge i en militær organisation.

23. juni 2023 kl. 10.00 | læs »

It-sikkerheden i små virksomheder bliver altså ikke bedre af endnu en velmenende guide

Klumme: Jeg ville ønske, at det offentlige Danmark snart får sat initiativer i værk, så de små virksomheder kan få reel hjælp. Både før, men så sandelig også når uheldet er ude.

8. juni 2023 kl. 10.00 | læs »

Der findes altså ikke ægte AI - vi har bare masser af smarte systemer, der kan assistere: Så pas på

Klumme: Vi kaster om os med begrebet AI, eller kunstig intelligens, men vi er slet ikke dér endnu. Og ved at bruge begrebet AI tillægger vi software og algoritmer alt for mange kompetencer, og det vil ramme os selv i den sidste ende.

4. maj 2022 kl. 09.51 | læs »

Du skal stille krav, hvis du vil have god sikkerhed

Klumme: Truslerne fra internettet bliver stadig mere avancerede, og vi kan ikke nøjes med at læne os tilbage og stole på, at andre, eller produkter, beskytter os. Det er nødvendigt at tage ansvar og stille krav til vores leverandører.

2. marts 2022 kl. 12.40 | læs »

Er zero trust en naiv illusion?

Klumme: Det helt store emne inden for cybersikkerhed er zero trust, stol på ingen. Tanken er tiltalende og ville kunne yde en imponerende grad af beskyttelse – men det er også stort set teknisk umuligt at implementere.

7. januar 2022 kl. 10.00 | læs »

Er det virkelig nok kun at være beskyttet om tirsdagen?

Klumme: Om tirsdagen fikser vi ugens it-problemer, læner os tilbage og venter en uge, før vi igen retter problemer. Men de cyberkriminelle angriber altså ikke kun om tirsdagen.

30. september 2021 kl. 14.22 | læs »

Vi har et problem med datasikkerhed: Det offentlige må godt overtræde GDPR

Klumme Vi har et problem, når det kommer til datasikkerhed – der er en tydelig dobbeltstandard. Vi har et sæt regler, der gælder for det private, men ikke for det offentlige, og det kan ikke være rigtigt.

30. august 2021 kl. 12.08 | læs »

Er Danmark i (cyber)krig?

Klumme: Folketinget har placeret Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste. Men det er problematisk, at en militærenhed får politimæssige beføjelser på dansk jord - uden om politiet og deres kontrol. Modellen er i stykker og bør fikses – medmindre vi altså er i krig.

22. juni 2021 kl. 13.40 | læs »