Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: TDC/Lotte Bentzen

Staten på vej med ny 4G-auktion

IT- og Telestyrelsener på vej med en ny 4G-auktion. Ét teleselskab står som superfavorit til at nappe frekvens-tilladelsen.

En flerårig turbulent tele-sag ser nu ud til at blive afsluttet til oktober.

Det drejer sig om nogle tilladelser til mobilt bredbånd, som TDC, Telia og Telenor har, mens teleselskabet 3 ikke er i besiddelse af dem.

Derfor fandt IT- og Telestyrelsen det konkurrenceforvridende, og TDC og Telia fik efterfølgende indskrænket deres tilladelser, så et fjerde mobilselskab også fik mulighed for at få fat i sådan en tilladelse.

Dette fjerde teleselskab bliver efter al sandsynlighed mobiloperatøren 3, som kan bruge tilladelsen til udbygning af sit mobilnet.

Selskabet har i hvert fald tidligere udtrykt interesse for tilladelsen. 

Årsagen til turbulensen er, at Europa-Kommissionen har besluttet, at frekvensbåndene 900 og 1800 megahertz fra næste år bliver teknologi-neutrale.

Mobilselskaberne bruger frekvensbåndene til at sende mobiltelefoni og andre ydelser i.

Godt til landområder

Hidtil har frekvensbåndene 900 og 1800 megahertz været fastlåst til traditionel mobiltelefoni, men fra næste år kan teleselskaberne også bruge dem til mobilt bredbånd, hvilket åbner muligheden for 3G og LTE-teknologien.

Især 900 megahertz-frekvensen er attraktiv at bruge til mobilt bredbånd, da signaler sendt i dette frekvensbånd har en lang rækkevidde.

Dermed bliver afstandene mellem masterne længere, og dermed er det også billigere at udbygge et mobilnet i eksempelvis yderområder.

"Det er billigere at udrulle et 3G-net ude i yderområderne med 900 megahertz, og derfor ville en, der ikke har de pågældende frekvenser, stå konkurrencemæssigt dårligere," sagde vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen til Computerworld i november sidste år.

Telia, Telenor og TDC havde tilladelsen til at sende i disse frekvensbånd fra tiden før, at 3 kom ind på telemarkedet i Danmark. Derfor har 3 ikke haft muligheden for at købe en tilladelse til 900 og 1800 megahertz-frekvenserne.

IT- og Telestyrelsen måtte derfor omdele frekvensblokke i frekvensbåndene, og derefter inddrage nogle blokke, som styrelsen nu sender i aktion. Manøvren bliver kaldt refarming i telebranchen.

Ny auktion skabte hårdkogt debat

Den nye auktion bliver uden deltagelse af Telia, Telenor og TDC, da de allerede har tilladelser til 900 og 1800 megahertz. Minimumsprisen for 900 megahertz-tilladelsen er sat til otte millioner kroner, mens prisen for 1800 megahertz-tilladelsen er fire millioner kroner.

Telenor har blandt andet kritiseret prisen med henvisning til, at selskabet lige har betalt over 300 millioner kroner for retten til at sende mobilt bredbånd i 2,5 gigahertz-frekvensbånd. Det var ved den omtalte 4G-auktion i maj.

"Her (den kommende auktion, red.) er der tale om en auktion, som vi andre er afskåret fra at deltage i, og alligevel vælger man et auktionsformat, som er meget favorabelt for den eventuelle udbyder, der måtte vælge at gå ind for at byde, i og med auktionen har et lavt minimumsbud, og at den er åben, så det er risikofrit at deltage," sagde Nicholai Kramer-Pfeiffer i sidste måned.

Det var en kritik, som kommunikationschef Stine Green Paulsen fra 3 var uforstående overfor.

"De (TDC, Telia og Telenor, red.) har ikke selv betalt noget for deres, og det kan overraske, at branchen nu går ind og siger, at man skal betale flere penge for diverse licenser," svarede hun.

Vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen afviste også kritikken fra Telenor, Telia og TDC.

IT- og Telestyrelsen afholder auktionen over to dage; 20. og 25. oktober i år. Den 29. september er der sidste frist for tilmelding, oplyser styrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere