Artikel top billede

Magtkamp: Her er historien om IT-Branchens dramatiske direktør-exit

Midt på sommeren blev direktør Morten Bangsgaard fjernet som direktør i den magtfulde it-organisation IT-Branchen. Flere kilder tæt på beslutningen peger på, at den pludselige afskedigelse var yderst overraskende.

Umotiveret og overraskende. 

Det er to ord, der går igen hos de kilder, som Computerworld har talt med, efter at direktøren i it-brancheforeningen IT-Branchen, Morten Bangsgaard, stoppede ganske brat på posten i juli lige op til industriferiens begyndelse.

I eftermiddag afholder IT-Branchen så bestyrelsesmøde i Aalborg, hvor Computerworld erfarer, at flere bestyrelsesmedlemmer vil efterlyse en forklaring på, hvad der egentlig skete, da Morten Bangsgaard røg ud i kulden. 

Officielt stoppede direktøren efter 'en gensidig aftale', men flere bestyrelsesmedlemmer og folk tæt på IT-Branchen fortæller til Computerworld, at den betegnelse reelt dækker over en fyring.

Fyringen blev ifølge kilderne foretaget af IT-Branchens relativt nyvalgte formand Cecilia Bonefeld-Dahl fra selskabet GlobeIT, der angiveligt skulle have været rygende uenig med Morten Bangsgaard om den fremtidige strategi for it-foreningen.

Samtidig erfarer Computerworld, at der skulle have været iskold luft mellem bestyrelsesformanden og den administrerende direktør, hvilket ikke ligefrem gjorde arbejdsbetingelserne lettere.

IT-Branchens 25 personer store bestyrelse blev ikke inddraget i beslutningen om den angivelige fyring af den administrerende direktør, men det gjorde foreningens forretningsudvalg derimod.

De blev da orienteret

Computerworld har spurgt NNIT-direktør Per Kogut, der sidder med i det fem personer store forretningsudvalg, om omstændighederne omkring direktørens afgang, hvilket han besvarer på følgende måde.

"Rent processuelt fremgår det af foreningens vedtægter, at hiring and firing er et ansvar, der ligger i Forretningsudvalget. Alle i forretningsudvalget har naturligvis været orienteret om situationen."

Du siger 'orienteret'. Har forretningsudvalget været med til at træffe beslutningen om Morten Bangsgaard afskedigelse?

"Altså, alle i forretningsudvalget har været orienterede om den udvikling, der har været omkring, at vi har en ny strategi. I forhold til den nye strategi har det så været vurderet, at der skulle nogle nye kræfter til," siger Per Kogut.

Stor overraskelse over exit

Ingen af IT-Branchens bestyrelsesmedlemmer, som Computerworld har talt med, ønsker at træde frem med navns nævnelse, efter de i sommerens løb modtog to mails fra IT-Branchen:

I den første mail - afsendt en halv time inden den officielle pressemeddelelse om Morten Bangsgaards afgang røg ud - fik de oplyst, at Morten Bangsgaard stopper som direktør. I mail nummer to blev bestyrelsesmedlemmerne advaret mod at udtale sig til Computerworld om sagen.

Ikke desto mindre er alle Computerworlds kilder overraskede over Morten Bangsgaards exit.

Overraskelsen skyldes, at Morten Bangsgaard i sin femårige periode som direktør igennem finanskrisen har formået at profilere foreningen i store erhvervsmedier, på de tunge ministerkontorer samtidig med, at IT-Branchen har kørt med en fornuftig økonomi.

Undervejs i sin direktørtid nåede Morten Bangsgaard også lige at kapre en stilling som vicepræsident i DigitalEurope, hvilket banede vejen for dansk it-lobbyarbejde på EU-niveau.

Med andre ord ser kilderne ingen åbenlys årsag til, at direktøren skulle strittes ud af formanden, som i foråret vandt et kampvalg om formandsposten med stemmerne 13-12 til bestyrelsesmedlemmet Thomas Honoré fra Columbus, der var opstillet af forretningsudvalget.

Ud over opstillingen til formandsposten gik Cecilia Bonefeld-Dahl også efter at blive valgt ind i bestyrelsen som menigt medlem, mens hun også stillede op til næstformandsposten.

Mere fokus på værdiskabelse

Kilderne fortæller samstemmende, at IT-Branchens nyvalgte formand og den forhenværende administrerende direktør kom dårligt ud af det med hinanden - både strategisk og personligt.

Strategi-stridigheden skal - i øvrigt helt klassisk for erhvervsorganisationer med medlemmer fra både store og små selskaber - ligge i en grundlæggende uenighed om, hvorvidt IT-Branchen skulle lægge kræfter på de bonede gulve eller fokusere på her-og-nu-værdiskabelse for medlemsvirksomhederne.

Morten Bangsgaard skulle med en fortid som generalsekretær hos Det Konservative Folkeparti have slået på tromme for at få it-agendaer ind på ministerkontorerne, mens Computerworld erfarer, at den nyvalgte formand har haft en mere jordnær tilgang med blandt andet netværksmøder.

"Jeg læser det (fyringen, red.) som et signal om, at man nedtoner det politiske arbejde, mens der kommer mere fokus på service og værdiskabelse for medlemmerne," som et af bestyrelsesmedlemmerne forklarer til Computerworld.

Payback-time efter fjendskab

Andre kilder tæt på IT-Branchen betegner forholdet mellem Cecilia Bonefeld-Dahl og Morten Bangsgaard som et personligt fjendskab mellem den nye formand og den nu tidligere direktør.

Fjendskabet skulle være opstået, efter at den nyvalgte formand fra en mindre it-virksomhed havde en masse nye ideer, som den daværende direktør ikke bifaldt.

"Måske har det været svært at acceptere, at direktøren vidste mere om nogle emner, end hun selv gjorde," lyder det fra et bestyrelsesmedlem hos IT-Branchen.

"Fyringen kan ses som payback-time," lyder det fra en anden kilde tæt på IT-Branchen, som også var meget overrasket over fyringen, da den kom efter flere år, hvor der ikke havde været nogen nævneværdig kritik af Morten Bangsgaard.

En tredje kilde beklager det interne fnidder, som i værste fald fremadrettet kan gå ud over foreningens troværdighed, hvis der ikke bliver rettet op på den strategiske slingrekurs.

Hvad siger formanden selv?

Efter afskedigelsen af sin administrerende direktør søger IT-Branchen nu efter en arvtager i et stillingsopslag, der umiddelbart passer godt til Morten Bangsgaards profil.

Med andre ord er det lidt svært at se, hvordan en eventuel ny strategi er slået igennem.

Hvor i stillingsopslaget kan man se IT-Branchens nye strategi, Cecilia Bonefeld-Dahl?

"Det kan man blandt andet ved, at vi leder efter en profil med en forretningsmæssig forankring for branchen og en ledelsesmæssig baggrund fra en virksomhed." 

Morten Bangsgaard har siddet som ITB-direktør i fem år. Han har vel også opbygget både forretningsmæssig forankring for it-industrien og opnået solid ledererfaring? 

"Jo, men han har ikke en kommerciel baggrund."

Flere af vores kilder taler om en fløjkrig mellem de store og små organisationer i IT-Branchen. Derfor vil jeg høre dig, om foreningen og jeres arbejde er til for de store eller små virksomheder?

"Jeg oplever på ingen måde nogen fløjkrig. Tværtimod vil jeg sige, at både bestyrelsen og forretningsudvalgets sammensætning vidner om, at vi er til for både de store og de små."

"Jeg tror faktisk, det er en fordel, at vi har nogle store virksomheder, som kan være med til at løfte de store, tunge politiske agendaer for de små. Samtidig har vi små medlemsvirksomheder, der er meget forretningsnære i deres aktiviteter."

"Derfor mener jeg, at sammensætningen af store amerikanske virksomheder til danske og internationale SMB'er (små og mindre virksomheder, red.) er vores styrke som branche og it-brancheforening." 

Det billede, vi får fra vores kilder, er, at du repræsenterer de små virksomheder, mens Morten Bangsgaard har været repræsentant for de store. Mener du, at det er et fair billede?

"Nej, det synes jeg ikke, da jeg som formand både repræsenterer de store såvel som de små. Jeg har selv en baggrund fra IBM og Oracle, og jeg har nu været i en mindre virksomhed længe. Min personlige profil er derfor lige så meget stor, som den er lille."

Flere af kilderne taler desuden godt om Morten Bangsgaard og hans gerninger. Hvorfor var det ligefrem nødvendigt at fyre ham?

"For det første var det en gensidig aftale mellem forretningsudvalget og Morten. For det andet har Morten gjort det godt, men det har været et ønske for nogen at udbygge andre områder, som vi nu også vil fokusere på." 

Du siger selv, at han har gjort det godt, og nu er han der ikke længere. Hvordan hænger det sammen?

"Han har gjort det fint gennem finanskrisen, med den profil han har haft, men nu er der muligheder for at løfte nogle af de forretningsmæssige potentialer. Det sker blandt andet ved, at vi består af netop små og store virksomheder, som du nævnte før." 

Andre kilder nævner, at du og Morten Bangsgaard havde opbygget et fjendskab, hvilket kunne være årsagen til, at han blev fyret. Hvad siger du til det?

"At det er ukorrekt."

Helt konkret hører vi, at du havde en masse nye ideer, som Morten Bangsgaard ignorerede, hvilket angiveligt irriterede dig. 

"Jeg ved ikke, hvor det kommer fra. Det har jeg ingen kommentarer til." 

Hvorfor blev bestyrelsen ikke inddraget i beslutningen om en eventuel fyring. I stedet fik de en mail, efter at beslutningen var truffet?

"For det første var det en gensidig aftale, for det andet kan vi jo ikke involvere alle i alt. Når vi har en samtale med en højtstående medarbejder, vil der være en proces omkring det."

Hvem traf egentlig den endelige beslutning?

"Det gjorde forretningsudvalget." 

Er du glad for, at Morten Bangsgaard ikke længere er en del af IT-Branchen?

"Det har jeg ikke nogen kommentarer til, ud over at Morten har gjort et godt stykke arbejde." 

Hvordan vil du betegne dit forhold til Morten Bangsgaard i dag? 

"Jeg har et ganske udmærket forhold til Morten."

Computerworld har gentagne gange forsøgt at indhente en kommentar fra IT-Branchens tidligere direktør Morten Bangsgaard, men det har ikke kunnet lade sig gøre.

Ligeledes har vi forsøgt at få en kommentar fra IT-Branchens formand i fire år under Morten Bangsgaards direktørtid, Jørgen Bardenfleth, men han har ikke ønsket at kommentere sagen.

Heller ikke taberen i forårets valgkamp om at blive bestyrelsesformand i IT-Branchen, Thomas Honoré, har ønsket at udtale sig til Computerworld.

Også næstformanden hos ITB, Freddy Lykke, har vi forsøgt at indhente kommentarer hos, men det er desværre ikke lykkedes.