Artikel top billede

It-branchens nye førstedame: Fremtiden tegner lys

Hun er afgjort ikke den mest kendte person i it-branchen. Kom tættere på branchens nye førstedame i dette interview - og tjek hendes hidtil hemmelige fornavn.

Tina Cecilia Bonefeld-Dahl.

Sådan lyder det fulde navn på IT-Branchens nye formand, der i går blev valgt til brancheforeningens årsmøde.

Tina Cecilia Bonefeld-Dahl - eller bare Cecilia Bonefeld-Dahl - er 42 år og er direktør for virksomheden GlobIt.

Hvorfor bruger du ikke dit "hemmelige" fornavn Tina?

"Nej, jeg har bare aldrig brugt det. Det er røget ud. Jeg er ikke kendt under andet end det (Cecilia, red)," siger hun.

"Det gør du vel ikke en sag ud," griner hun.

Nej, jeg vil bestemt ikke beskylde dig for at blive valgt på et forkert grundlag.

"Ha, ha, nej. Men det har jeg aldrig brugt."

Ok, men vi kan vel lige så godt starte med valget.

Udfaldet blev 13 stemmer til Cecilia Bonefeld-Dahl og 12 til Columbus-direktør Thomas Honore.

Som jeg forstår det er det ikke normalt med kampvalg. Hvorfor skete det her?

"Flere vil gerne bidrage, og det ser jeg absolut som noget positivt."

"Vi har haft en rigtig engageret bestyrelse og et stigende engament hen mod det her valg, hvor flere gerne vil være med til at drive det videre."

"Der sker ufatteligt mange spændende ting. Og fremtiden tegner lys."

"Så der er ikke en vild interessant historie bagved."

"Og så er det klart, at der også er et generationsskifte bagved. Både Jørgen (Jørgen Bardenfleth, red) og Lars (Lars Monrad-Gylling, red.) - hvor Jørgen stepper ned, og Lars stepper ud."

Du siger generationsskifte. Kunne man snart ikke se forskel på landbrugsforeningen og it-brancheforeningen længere?

"Ha. Det er klart, hvis man kigger på, hvad den var, og hvad den er nu, går det rigtigt stærkt. Også omkring hvad en it-virksomhed er."

"Vi har nogle helt nye virksomheder, der går internationalt uden lige at tænke på om det er i Danmark. De er født globale. Og mange af dem er slet ikke medlem af IT-Branchen i dag. Det skal de være," siger hun.

Cecilia Bonefeld-Dahl er selv direktør i den lille iværksættervirksomhed GlobIt, der arbejder med internationale it-projekter.

Samtidig har hun en fortid hos IBM og Oracle.

Vil du i højere grad blive talerør for iværksættere og små virksomheder?

"I højere grad? Altså vi har gjort meget og har mere at gøre. Tiden er til det," siger hun.

"Det er ikke et enten/eller, men både/og."

"Vi har også haft meget fokus på udbudsregler og lignende og det skal vi også fortsat," forklarer hun og peger på sin egen fortid hos også de store virksomheder.

Eksport og samarbejde

Den nye formand har været aktiv i Roskilde Erhvervsråd og er aktiv i Danmarks Eksportråd. Hun har også været aktiv i medier og i udvalg i forbindelse med at få kvinder ind i it-ledelsen.

Et par klassiske spørgsmål er vel, hvordan it-branchen øger eksporten og andelen af kvinder i ledelsen. Hvordan griber vi de to an?

"Vi skal bruge nogle af de eksisterende tilbud, som Vitus, som er et offentligt privat samarbejde, hvor man går sammen og skaber konkret bundlinje-resultater for små virksomheder," siger hun.

"Vi skal også være bedre til at samarbejde på tværs af specialer. Det er en anden mulighed."

"En tredje ting er udbud, hvor man nogle steder siger en andel skal gå til små og mellemstore virksomheder. Det kan vi også selv kigge på".

"Og ultra kort kvinder i ledelsen: Der har vi gjort en del i IT-Branchen med vores eget program om rollemodeller. Det er det lange seje træk. I starten var jeg eneste kvinde i bestyrelsen - nu er vi flere."

Opsving - og flere foreninger?

IBM forlod IT-Branchen til fordel for Dansk Industri og ITEK for nogen tid siden. 

Er der overhovedet plads til to it-brancheforeninger i Danmark?

"Det kan man i hvert fald sige, at der har været indtil videre," svarer hun.

"Der er fælles sager, hvor vi samarbejder og har fælles interesser," siger hun.

Cecilia Bonefeld-Dahl afløser Jørgen Bardenfleth på formandsposten, hvor han sad i cirka fire år.

Hvis du nu sidder som formand de næste fire år, og vi så taler sammen igen: Hvad med det her opsving, forår og optimisme, man taler om. Vil vi sige, at det var opsvinget der kom der?

"Jeg tror, vi vil se en stigende internationalisering, og allerede nu kan vi se, at 50 procent af de virksomheder, der er på vej ud med eksport, er it og teknologivirksomheder.

"Mange er på vej ud over kanten. Hvis vi samtidig får eksempelvis velfærdsteknologi ud til verden venter et kæmpe potentiale. Ja, vi vil kigge tilbage og sige, ja vi kom ud over kanten."

Nu kender alle i branchen dig nok ikke, men jeg kunne researche mig frem til, at ridning skal stå under fritidsinteresser. Men nu løber alle topchefer jo maraton: Hvor mange har du løbet?

"Ha, ha. Ikke særlig mange," svarer hun.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.