Artikel top billede

Office og Photoshop: Fem kraftfulde ting du ikke vidste en Chromebook kan

Anmeldelse: Chromebooks har længe været set ned på som et halvfærdigt produkt, som ikke kan alverden. Men de små og billige bærbare kan langt mere, end du tror.

"De kan jo ingenting! De kan jo ikke engang køre Photoshop!"

Ejere og fortalere for Chromebooks har nok hørt lignende kommentarer og angreb mod de små, lette og billige computere.

Der er mange begrænsninger for de ofte langtidskørende computere, som udfordrer Duracell-kaninen på udtrykket "bliver bare ved, og ved, og ved..."

Men Chromebooks kan noget nu. Jeg skrev selv en anmeldelse af Acers C720 tidligere på sommeren, hvor jeg slog ud efter Chrome OS som et system, som godt nok gav mange gode fordele, men som i mine øjne krævede for mange kompromisser.

Blandt andet ideen om at være online konstant er for optimistisk - selv med LTE eller G3. Jeg mister stadig min 4G-forbindelse, så snart jeg er på den anden side af Ringsted.

Men der er sket meget - og endnu mere er på vej til Chromebooks. Nok til at jeg æder nogle af ordene i mig igen, og må indrømme, at Chromebooks til stadighed bliver mindre og mindre kompromis-maskiner og i større grad som et værdigt valg som hverdags-computer.

Fra Photoshop til Office-pakken: Her er fem ting, som Chromebooks kan.

Bruge Photoshop

Yep, det største argument mod en Chromebook kan snart lægges i glemmebogen. Adobe og Google offentliggjorde for få dage siden et samarbejde om at få Photoshop til Chromebooks som en form for streaming.

Streamingen vil betyde, at det ellers meget tunge program ikke vil suge batteriet ud af Chromebooken eller æde dens svage processor - så længe der selvfølgelig er en internetadgang, som er nogenlunde stærk.

Adobe og Googles samarbejde slutter ikke ved Chromebooks, men vil kunne bruges på alle platforme igennem Chrome-browseren.

I første omgang er det kun for udvalgte Creative Cloud Education Costumers i Nordamerika, som kan prøve betaen, men det forventes, at programmet vil komme ud til alle Creative Cloud-abonnenter.

Kør -næsten- alle Android apps 

Google er på vej til at få tilladt alle Android-apps at køre på Chrome, hvilket drastisk vil opjustere mængden af apps - og funktionalitet - til Chromebooks. I første omgang er fire apps blevet lanceret, heriblandt Evernote, og flere er på vej.

Men en gruppe computerentusiaster har formået at lave lidt kodemagi, og kan nu installere næsten alle Androidapps på Chromebooks. Selv Skype, som mange har savnet (Google vil selvfølgelig sige "brug Hangouts i stedet.")

Det kræver selvfølgelig lidt lyst til at lege med nogle "sjove" apps for at lykkes, men det er overraskende nemt at gøre.

Installer denne app til at omdanne en apps-kode, så den fungerer i Chrome OS. Installer så denne tilføjelse til Chrome OS for at installere din valgte app.

Arbejd offline

Mit største kritikpunkt af Chrome OS var, at det er en død sten, når man ikke har den forbundet til internettet.

Det har ændret sig en del siden. Nu er det muligt både at bruge Gmail, Google Keep, Google Docs/Drive og Google Calendar.

Og mange flere er begyndt at tilføje offline-funktioner i deres tilføjelser og apps. Du kan blandt andet læse Kindle-bøger, downloade musik til enheden.

Brug Microsoft Office

Microsoft har været gode til at prikke til Google for at fortælle, at Chrome OS ikke kan bruges til seriøst arbejde.

Men Microsoft har skudt dem lidt i foden efter den udmelding. For en af de mest brugte Office-pakker - nemlig deres egen - kan frit bruges på en Chromebook.

Det er selvfølgelig Microsofts webbaserede og gratis Office-site, som er mulig at åbne for alle med en browser. Microsoft har sågar lavet en tilføjelse til Chrome for at gøre det nemmere at bruge, og selvom det ikke giver helt den samme oplevelse og dybe Cloud-integration som både Google Drive/Docs eller desktop-versionen af Office, så er det stadig et udmærket skriveprogram til dem, som ikke bryder sig om Google Docs.

Filerne gemmes direkte i OneDrive eller kan hentes ned på Chromebooken, og hvis man benytter sig af OneDrive på andre enheder, så er det måske slet ikke nogen dum ide.

Installer Ubuntu eller andre Linux-systemer

Her er en for de virkelig software-kyndige. Eftersom at Chrome OS er et Linux-baseret system, så kan du "relativt" nemt få installeret Ubuntu eller en anden Linux-distro ved siden af Chrome OS.

Du kan her læse en god guide til, hvordan du kan installerer Ubuntu på en Chromebook, men forsøg det kun, hvis du ved, hvad du foretager dig. Det kan gå galt.

Lykkes det dig, sidder du pludselig på en computer med et fuldt fungerende styresystem, som ikke har mange af de samme "altid-online-problemer", som Chrome OS har.

Blandt andet kan du installere Steam for Linux og spille mange flere spil (hvis du har en Intel-baseret Chromebook og ikke har en ARM-processor), og med Steams In-Home Streaming kan du streame spil fra din gaming-computer til din Chromebook.

Læs også: Farvel og tak: Samsung stopper sit Chromebook-salg i hele Norden