Artikel top billede

Sikkerhedsekspertens råd: Du kan godt dræbe Java derhjemme

Java udgør en potent sikkerhedsrisiko, og derfor bør danskerne afinstallere Java, lyder rådet fra en sikkerhedsekspert. Der er dog visse computer-brugere, som ikke bare kan slå Java ihjel.

Efter Digitaliseringsstyrelsen torsdag meldte ud, at login med NemID på stort set alle offentlige hjemmesider og i netbanken overgår til JavaScript, er der ikke længere den store brug for Java på folks hjemme-computere.

Det pointerer sikkerhedsekspert Peter Kruse fra selskabet CSIS Security Group, som direkte mener, at størstedelen af alle danskere med fordel kan afinstallere Java på deres computer.

"Hvis du ikke har programmer, der automatisk opdaterer Java, så lyder anbefalingen, at man bør afinstallere Java på sin computer," siger Peter Kruse til Computerworld.

Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at henimod slutningen af november er stort set alle offentlige hjemmesider tilgængelige fra NemID's JavaScript-version, mens det samme er tilfældet for netbankerne.

At det 'kun' er 99,4 procent af de offentlige hjemmesider, der er tilgængelige med JavaScript, får Peter Kruse til at trække en anelse i håndbremsen.

"Du skal selvfølgelig lige undersøge, om din egen netbank og de offentlige hjemmesider, som du besøger, nu også er tilgængelige via JavaScript, inden du sletter Java," siger han.

Har en uheldig historik

Sikkerhedseksperten forklarer, at årsagen til at slå Java ihjel på computeren ligger i, at Java i de seneste år har været ramt af en række uheldige sikkerhedsepisoder.

"Java har en historie, som en af de dokumenterbart mest usikre komponenter i et Windows-miljø. Derudover har det været svært at opdatere, fordi man ikke har kunnet være sikker på, at man nu også havde den nyeste version," lyder det fra Peter Kruse.

Han tilføjer, at installationsprocessen af Java desuden også har været bøvlet, fordi Java-ejeren Oracle har forsøgt at tilbyde et browser-værktøj, Ask-toolbaren, der har vakt en del kritik.

Debatten om denne Ask-toolbar kan du læse mere om her.

"Alt i alt har vi i Java at gøre med en væsentlig sikkerhedsrisiko og en hovedpine for brugerne, som de fleste velsagtens kan leve foruden," opsummerer Peter Kruse sine pointer.

Her skal du ikke afinstallere

Oracle oplyser, at tre milliarder digitale enheder i dag gør brug af Java, og der er da også visse situationer, hvor det vil være direkte dumt at afinstallere Java.

"Hvis du har børn, der spiller spil på computeren, så er de typisk afhængige af Java. Derfor kan du opleve, at hvis du afinstallerer Java, så vil ungerne komme rendende og sige, der mangler Java på computeren," fortæller Peter Kruse.

Han nævner også, at i mange virksomheder er Java flere steder en vigtig komponent for eksempelvis at kunne køre virksomhedens regnskabsapplikationer eller ESDH-system.

"Små, mellemstore og store virksomheder skal derfor ikke bare ukritisk afinstallere Java. I stedet bør de nok undersøge, om de i virkeligheden har brug for Java, der som sagt udgør en potent sikkerhedsrisiko," siger Peter Kruse.

Hvis du ønsker at installere Java på din computer, kan du få hjælp på Oracles hjemmeside.

Hvis du blot ønsker at deaktivere Java i din browser, kan du få hjælp her

Læs også:
Oracle-direktør: Tiden er løbet fra Java-applets

Her er seks prof-tip til sikker Java i firmaet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere