Oracle propper crapware ned i halsen på Java-brugere

Der er mange sikkerheds-problemer med Java. Oracle har udsendt 11 opdateringer i det sidste halvandet år og forsøger hver gang at installere crapware på din computer.

Forleden blev der igen opdaget et alvorligt sikkerhedshul i Java og Oracle måtte reagere med en hurtig opdatering for at lukke hullet. De mange problemer med sikkerheden i Java rammer danske brugere hårdt. Det danske NemID-login, der bruges til netbanker og myndigheder, anvender nemlig Java.

Men det er ikke kun sikkerheden, der er gal i Java. Oracle bruger også sine mange Java-opdateringer til at tvinge crapware ind på din computer. ZDNet har kigget nærmere på denne praksis, og her er der tørre tæsk til Oracle.

Firmaets metoder beskrives som de mest kyniske og bruger-fjendske i hele software-branchen. Så er der ikke sagt for meget.

Når du bruger Javas automatiske opdaterings-funktion til at installere vigtige sikkerheds-opdateringer, er der altid inkluderet software fra tredjeparter. Her er der tale om Ask Toolbar og McAfee Security Scanner.

Du skal selv aktivt fravælge installation af denne "crapware" - altså uønsket software fra tredjeparter - med hver eneste download af en ny Java-opdatering. Hvis du klikker forkert blot en enkelt gang, får du uønsket software på din computer.

ZDNet advarer også om, at Oracles partner IAC, der står bag Ask, bruger metoder, som kan være ulovlige i nogle lande. Samtidig konstateres det, at Ask.com søgesiden leverer dårlige søgeresultater og forsøger at vildlede brugerne til at klikke på betalte annoncer.

Allerede efter den første installation af Java bliver du spurgt om, hvorvidt Ask skal installeres på computeren. Du klikker selvfølgelig nej. Men snart kommer en ny kritisk sikkerheds-opdatering, og du bliver igen tvunget til at gennemgå den samme installations-proces.

Her er det værd at bemærke, at fluebenet for installation af Ask allerede er afkrydset. Du skal altså fravælge det aktivt for at undgå at få crapware på computeren.

Der er selvfølgelig en grund til, at Oracle har valgt at inkludere denne software. Oracle får penge, hver gang en bruger accepterer at installere værktøjsbjælken.

Det bliver endnu mere mærkeligt. ZDNet kan dokumentere, at installations-programmet til Ask gemmer sig i baggrunden og først starter, 10 minutter efter Java-installationen er afsluttet. Det betyder altså, at brugeren bliver snydt til at tro, at crapware slet ikke er installeret på systemet, selv om man har glemt at fjerne fluebenet. Men det ligger altså og venter i baggrunden.

"Jeg har aldrig set et legitimt program med en installer, der opfører sig på denne måde," skriver ZDNet-eksperten Ed Bott.

Han fortsætter med at beskrive, hvordan Ask overtager og ændrer indstillinger på computeren, blander annoncer med rigtige søgeresultater og videreleder søgninger fra Google til firmaets egen søgemaskine.

Den bruger også en avanceret form for "social engineering", hvor brugeren snydes til at ignorere advarsler fra browseren i forbindelse med installation af værktøjsbjælken.

Ed Bott slutter med at anbefale, at Windows-brugere bør undgå at installere Java, hvis det overhovedet er muligt. Det er bare svært for danske brugere, som har brug for Java for at komme på deres netbank. Men der findes værktøjer som Ninite, der kan holde din computer opdateret med de seneste softwareversioner uden crapware.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.