Artikel top billede

Oracle propper crapware ned i halsen på Java-brugere

Der er mange sikkerheds-problemer med Java. Oracle har udsendt 11 opdateringer i det sidste halvandet år og forsøger hver gang at installere crapware på din computer.

Forleden blev der igen opdaget et alvorligt sikkerhedshul i Java og Oracle måtte reagere med en hurtig opdatering for at lukke hullet. De mange problemer med sikkerheden i Java rammer danske brugere hårdt. Det danske NemID-login, der bruges til netbanker og myndigheder, anvender nemlig Java.

Men det er ikke kun sikkerheden, der er gal i Java. Oracle bruger også sine mange Java-opdateringer til at tvinge crapware ind på din computer. ZDNet har kigget nærmere på denne praksis, og her er der tørre tæsk til Oracle.

Firmaets metoder beskrives som de mest kyniske og bruger-fjendske i hele software-branchen. Så er der ikke sagt for meget.

Når du bruger Javas automatiske opdaterings-funktion til at installere vigtige sikkerheds-opdateringer, er der altid inkluderet software fra tredjeparter. Her er der tale om Ask Toolbar og McAfee Security Scanner.

Du skal selv aktivt fravælge installation af denne "crapware" - altså uønsket software fra tredjeparter - med hver eneste download af en ny Java-opdatering. Hvis du klikker forkert blot en enkelt gang, får du uønsket software på din computer.

ZDNet advarer også om, at Oracles partner IAC, der står bag Ask, bruger metoder, som kan være ulovlige i nogle lande. Samtidig konstateres det, at Ask.com søgesiden leverer dårlige søgeresultater og forsøger at vildlede brugerne til at klikke på betalte annoncer.

Allerede efter den første installation af Java bliver du spurgt om, hvorvidt Ask skal installeres på computeren. Du klikker selvfølgelig nej. Men snart kommer en ny kritisk sikkerheds-opdatering, og du bliver igen tvunget til at gennemgå den samme installations-proces.

Her er det værd at bemærke, at fluebenet for installation af Ask allerede er afkrydset. Du skal altså fravælge det aktivt for at undgå at få crapware på computeren.

Der er selvfølgelig en grund til, at Oracle har valgt at inkludere denne software. Oracle får penge, hver gang en bruger accepterer at installere værktøjsbjælken.

Det bliver endnu mere mærkeligt. ZDNet kan dokumentere, at installations-programmet til Ask gemmer sig i baggrunden og først starter, 10 minutter efter Java-installationen er afsluttet. Det betyder altså, at brugeren bliver snydt til at tro, at crapware slet ikke er installeret på systemet, selv om man har glemt at fjerne fluebenet. Men det ligger altså og venter i baggrunden.

"Jeg har aldrig set et legitimt program med en installer, der opfører sig på denne måde," skriver ZDNet-eksperten Ed Bott.

Han fortsætter med at beskrive, hvordan Ask overtager og ændrer indstillinger på computeren, blander annoncer med rigtige søgeresultater og videreleder søgninger fra Google til firmaets egen søgemaskine.

Den bruger også en avanceret form for "social engineering", hvor brugeren snydes til at ignorere advarsler fra browseren i forbindelse med installation af værktøjsbjælken.

Ed Bott slutter med at anbefale, at Windows-brugere bør undgå at installere Java, hvis det overhovedet er muligt. Det er bare svært for danske brugere, som har brug for Java for at komme på deres netbank. Men der findes værktøjer som Ninite, der kan holde din computer opdateret med de seneste softwareversioner uden crapware.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere