Artikel top billede

Intel: Derfor holder Moores lov mindst frem til 2018

Chip-giganten Intel fortæller nu, at Moores lov om fordobling af transistorhastigheden hvert andet år fortsat holder vand, selv om den berømte forudsigelse fra Moore efterhånden har 50-års jubilæum.

Moores lov siger, at antallet af transistorer i et integreret kredsløb vil fordobles hver 24. måned.

Forudsigelsen blev præsenteret af Gordon E. Moore i et interview til Electronics Magazine i 1965, og selv om spådommen har vaklet lidt i den senere tid, beretter Intel nu, at der stadig er noget om snakken.

Læs også: AMD: Derfor nærmer Moores Lov sig afslutningen og Moores Lov færdig? Derfor kan det snart være slut.

Moores lov bliver i øvrigt ofte omtalt som værende en fordobling i antallet af transistorer hver 18. måned og ikke hver 24 måned, som Moore selv siger, han har sagt, men ikke er blevet citeret korrekt for i Electronics Magazines artikel.

Loven lever stadig

Det begrunder chip-producenten med de næste generationer af chip, som er på vej.

De mest moderne processorer, der i øjeblikket produceres af Intel, er baseret på 14-nanometer teknologi og går under navnet Broadwell.

Intel fortæller nu på en stor konference, der løber af stablen i denne uge i San Francisco, at de nye 10-nanometerchip kommer i 2016, og samtidig er tidsplanen for 7-nanometer på plads.

De kommer ifølge Intel i 2018.

Konferencen hedder ISSCC 2015, hvilket er en forkortelse for International Solid-State Circuits Conference, og den er arrangeret af den internationale ingeniør- og forskningsorganisation IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), der har 400.000 medlemmer på verdensplan.

Sammenkomsten på den amerikanske vestkyst betegnes af den amerikanske udgave af PC World som et mekka for halvlederteknologiens venner.

Den næste generation af chip vil helt praktisk have den konsekvens for alle elektronikbrugere, at det vil gå endnu hurtigere og give længere batterilevetid på vores gadgets.

En af Intels pointer i forbindelse med de nye chips er, at de kan udvikles uden, at der skal tages ny og kostbar teknologi i brug i forbindelse med produktionen. 

Men det er en besværlig proces, og det er en stor udfordring at håndtere lysets bølgelængde for at give hurtigere processorer, lyder det fra Intel, der dog samtidig fortæller til PC World, at produktionen af 10-nanometer kan gå dobbelt så hurtig som i dag.

Det ser altså ud til, at grundlæggeren af Intel, Gordon E. Moores 50 år gamle lov stadig holder vand.

Hans forudsigelse bliver ofte fortolket som, at processorerne bliver dobbelt så hurtige og halvt så kostbare for hver generation, som dukker frem, hvilket Intel altså fastholder som en mulighed frem til 2018.

Læs også:

Intels hemmelige våben gemt bag kedelig titel

Hvad siger du til et processormonster med 18 kerner?

Her er Intels nye Broadwell-processorer: Glæd dig til fede bærbare i 2015




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere