Artikel top billede

Intel 4004 fra 1971 var verdens første kommercielle mikroprocessor, og den startede - sammen med Moores Lov - den vilde teknologi-udvikling, der gør, at vi dag kan have ekstremt kraftige smartphones og tablets til priser, der er overkommelige for de fleste forbrugere i et land som Danmark. (Foto: Intel)

Moores Lov færdig? Derfor kan det snart være slut

Moores Lov kan snart blive fortid. Der er flere grunde til, at vi kommer til at opleve nye udviklings-tendenser på chip-markedet.

I snart fem årtier har it-industrien i det store og hele fulgt Intel-medstifter Gordon Moores berømte lov, der siger, at antallet af transistorer i et integreret kredsløb vil fordobles hvert andet år.

Men 2014 kan meget vel blive året, hvor Moores Lov bliver brudt, og vi skal til at vænne os til nye tider.

Det skriver rådgivningsfirmaet McKinsey i en længere artikel, hvor der fremlægges en række beviser for, at Moores Lov enten snart vil være fortid eller også skal fornys.

"Moores Lov har banet vejen for en stor del af den moderne verden. Nogle estimater tilskriver op til 40 procent af den globale vækst i produktiviteten, der er opnået over de seneste to årtier, til informations- og kommunikationsteknologier, der er er blevet gjort mulige af forbedringer i halvleder-performance og -omkostninger," skriver McKinsey.

Derfor vil der ske store forandringer 

Men nu står vi måske ved en skillevej. For selvom McKinsey vurderer, at man teknologisk set godt vil kunne fortsætte Moores Lov i de næste 5-10 år ved at klemme mere ned på mindre plads, kan det meget vel være, at økonomien spænder ben for den videre udvikling.

"Mens tendenserne ser positive ud for den fortsatte anvendelighed af Moores Lov ud fra et teknologisk perspektiv, kan økonomien vise sig at være undergangen."

"Udviklingen indikerer, at økonomien i fortsat at gøre det mindre kan bryde sammen, når reduceringen i omkostningen per transistor flader ud for nodes på under 28nm," lyder det fra McKinsey.

Her er de fire mulige scenarier

McKinsey mener, at der er fire mulige scenarier for Moores Lov:

1) Moores Lov fortsætter. I dette scenarie vil både performance og omkostninger udvikle sig i den rigtige retning ved at man bliver endnu bedre til produktionsteknologierne.

2) Performance øges ikke længere, men man fortsætter med at forbedre omkostningerne.

3) Det er slut med at med at forbedre omkostningerne, men vi fortsætter med at forbedre performance.

4) Moores Lov ophører. Dette er McKinseys worst-case scenarie, og det tager udgangspunkt i, at det både er slut med at minimere omkostningerne og forbedre performance, hvorfor Moores Lov ikke længere giver den store mening.

I stedet kan man forestille sig, at software vil komme til at spille en større rolle, når producenterne skal differentiere sig.

Læs hele McKinseys gennemgang af de forskellige scenarier her og læs også Computerworlds artikel om mikroprocessorens hæsblæsende historie her.

Hvad tror du, at der kommer til at ske med Moores Lov i de kommende år?

Læs også:

AMD: Derfor nærmer Moores Lov sig afslutningen

Her er mikroprocessorens hæsblæsende
historie
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere