Artikel top billede

Apple spiller med musklerne: Vil presse gratis musik væk fra Spotify

Apple forsøger angiveligt at presse pladselskaber til at fjerne gratis musik fra konkurrenten Spotify, og det vækker opsigt hos konkurrencemyndigheder på begge sider af Atlanten.

Apples forventede indtog på musikstreaming-markedet kan bringe virksomheden på kollisionskurs med konkurrencemyndighederne i både USA og EU.

Det skriver det amerikanske tech-medie The Verge, der fortæller, at Apple i øjeblikket forsøger at presse en række pladeselskaber til at fjerne gratis musik fra streamingstjenesten Spotify.

Apple købte sidste år Spotify-konkurrenten Beats Music, og gennem de seneste måneder har en lang række medier rapporteret, at Apple i øjeblikket arbejder på en relancering af tjenesten, der formodentligt vil blive præsenteret til Apples årlige udviklerkonference, WWDC, der skydes i gang den 8. juni.

Apple vil sænke abonnementspriser

Det ventes at Apple vil integrere Beats Music i musikprogrammet iTunes, og det  amerikanske tech-medie Re/Code har tidligere skrevet, at Apple i forbindelse med relanceringen vil sænke abonnementsprisen til et niveau, der ligger under Spotifys såkaldte premium-abonnement på 10 dollar (99 kroner i Danmark).

Men udover et premium-abonnement tilbyder Spotify også en gratis reklamefinansieret udgave, og ifølge The Verge er det den udgave, som Apple nu forsøger at overtale en række pladeselskaber til at droppe.

Spotify har i alt 60 millioner brugere, men ifølge The Verge er det kun de 15 millioner af brugerne, der har et betalingsabonnement.

Der er næppe nogen tvivl om, at den relancerede udgave af Beats Music vil stå betydeligt stærkere på markedet, hvis Apple har held til at begrænse eller helt udradere udvalget af gratis musik på tjenester som Spotify.

Men hvis Apple på denne måde forsøger at lægge forhindringer i vejen for en konkurrent risikerer virksomheden dog også at komme på kant med de amerikanske konkurrencemyndigheder.

Allerede tilbage i 2013 blev Apple dømt i en sag om ulovlige prisaftaler på e-bøger, hvor Apple angiveligt samarbejdede med en række forlag om at hæve priserne på et ebogsmarkedet, hvor Amazon ellers gennem flere år har haft held til at presse priserne i bund. En afgørelse som Apple dog har valgt anke.

Bliver også gransket af EU

Ifølge The Verge holder de amerikanske konkurrencemyndigheder derfor i øjeblikket skarpt øje med Apples ageren på musikmarkedet, og også EU-kommisionen er ifølge Financial Times begyndt at overvåge Apples forventede indtog på markedet for musikstreaming.

Apple er langt fra den første tech-virksomhed, der har oplevet at blive gransket af konkurrencemyndigheder.

For få uger siden åbnede EU's konkurrencekommisær Margrethe Vestager en sag mod Google, der er under mistanke for at misbruge sin dominerende position på søgemarkedet.

Tidligere er Intel og Microsoft blevet dømt i lignende sager.

Læs også: 

EU: Store amerikanske web-virksomheder truer europæisk økonomi: Særlig vagthund kan være på vej

Medier: Apple lancerer streaming musik-tjeneste til juni

Apple har mistet grebet om sin musikforretning - men næste år er løsningen klar




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere