Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Bestikkelsessag får Atea-kunder til at kigge sig om efter nye leverandører

Offentlige og private it-chefer løber os på dørene efter bestikkelsessagen i Region Sjælland, lyder det fra Ateas konkurrenter. Forståeligt, hvis man forbereder sig på en ny situation, siger formanden for de kommunale it-chefer.

Sagen om bestikkelse i Region Sjælland har fået mange virksomheder i Ateas kundekreds til at forberede sig på en situation, hvor de bliver nødt til at droppe Atea som it-leverandør.

En lang række kilder blandt Ateas konkurrenter fortæller uafhængigt at hinanden, at de over de seneste to måneder har fået snesevis af henvendelser fra både private og offentlige virksomheder, som i dag bruger Atea som deres primære it-leverandør.

Ingen af kilderne ønsker at stå offentligt frem, ligesom de ikke ønsker at fortælle navne på de kunder, som henvender sig.

Men de fortæller samstemmende, at virksomhederne angiveligt er bekymrede for at ende i en situation, hvor nye afsløringer eller en straffesag mod nuværende og tidligere Atea-chefer kan tvinge dem til at droppe samarbejdet med Atea.

Derfor sender kunderne følere ud til alternative leverandører, som med kort varsel kan træde ind som erstatning for Atea.

50 forespørgsler på to måneder

Kundehenvendelserne strækker sig fra uformelle sonderinger om samarbejde til helt konkrete ordrer, som bliver flyttet fra Atea til en konkurrent, fortæller en kilde.

En direktør hos en større it-forhandler fortæller, at hans salgsteam alene i juni og august har fået 50 forespørgsler fra nye kunder, som i dag handler hos Atea.

Heraf kommer omkring 40 fra private virksomheder.

Blandt offentlige kunder er det især statslige institutioner, som er ude og sondere mulighederne for at finde alternative leverandører.

I den private sektor er det både større og mindre kunder, der stikker fingeren i jorden.

"Flere kunder er gået over til en to-leverandørstrategi, hvor man har flere heste at spille på, hvis bestikkelsessagen udvikler sig yderligere," siger en kilde.

Indtil videre er der dog ingen eksempler på kunder, der fuldstændig har droppet Atea som leverandør.

Tænker sig om en ekstra gang

Seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet er ikke overrasket over meldingerne om, at private og offentlige kunder bruger bestikkelsessagen som anledning til at tage deres it-indkøb op til overvejelse.

"Med de ting, der er kommet frem om en særlig konto hos Atea, er det da forståeligt, hvis man tænker sig om en ekstra gang før man bruger skatteydernes penge på at købe ind hos Atea. Jeg forstår godt, at den offentlige chef, der skal bestille udstyr for x antal millioner kroner, kan være noget usikker på, hvad han bør gøre. Men for en indkøber i en privat virksomhed er det noget helt andet. I det omgang de ikke er bundet af indkøbsaftaler, står de jo anderledes frit," siger Lars Krull.

Fra formanden for de kommunale it-chefer Henrik Brix lyder samme melding.

"Der er jo ikke faldet nogen dom i sag, så jeg vil afvente hvad der sker. Men jeg kan da godt forstå, hvis både private og offentlige kunder forbereder sig på en situation, hvor man får brug for andre leverandører," siger Henrik Brix.

Han afviser dog, at man i Favrskov Kommune er på udkig efter alternativer til Atea som it-leverandør.

Ærligt ønske om at rydde op

Han har dog ingen betænkeligheder ved at benytte de kommunale indkøbsaftaler, hvor Atea er storleverandør.

Læs også: Atea taget til nåde efter bestikkelsessag: Vinder stor kommunal pc-aftale

"På mig virker det som om, at Atea har et ærligt ønske om at få ryddet op i de forhold, som er kommet frem, og med den redegørelse, som Atea har udarbejdet (til SKI, red.) tror jeg, at det er mere sikkert end nogen sinde at handle med det firma," siger Henrik Brix.

Atea har ikke ønsket at kommentere Computerworlds oplysninger.

Da selskabet i juli fremlagde sit seneste kvartalsregnskab afviste koncernchef Steinar Sønsteby, at Atea har mistet kunder som konsekvens af bestikkelsessagen.

Han erkendte dog, at et ikke nærmere bestemt antal ordrer er blevet udskudt eller er gået til konkurrenter.

I sidste måned skrev finans.dk, at en rundspørge foretaget af Danske Bank blandt Ateas største offentlige kunder viste, at størstedelen mod forventning køber ind hos Atea, som de hele tiden har gjort.

"Ni ud af 10 har ikke reduceret deres indkøb hos Atea på baggrund af bestikkelsessagen, og ni ud af 10 svarer, at de ikke har tænkt sig at ændre ved deres indkøb," hed det.

Læs også:

Bestikkelsessag: Nu er fløjlshandskerne taget af

Bestikkelsessag: Lydfil belaster Ateas danske topchef




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere