Atea forbyder kundegaver og indfører whistleblower-ordning efter bestikkelsessag

Danske Atea-ansatte får mulighed for at anmelde bestikkelse af korruption anonymt til koncernens topledelse. Samtidig strammer Atea op på administration af SKI-aftaler og sine interne regler for gaver, rejser og særlige rabatter til offentlige kunder.

Bestikkelsessagen i Region Sjælland fører nu til, at Atea indfører et helt nyt regelsæt med skarp kontrol af gaver, repræsentation, rejser, kundearrangementer og sponsorater.

Samtidig indfører Atea en egentlig whistleblower-ordning, der giver koncernens danske ansatte mulighed for anonymt at anmelde bestikkelse eller andre former for korruption.

Det fremgår af en redegørelse, som Atea har sendt til SKI (Staten Kommunernes Indkøbsservice).

Det er nu anden gang, at Atea må forklare sig overfor SKI.

For tre uger siden krævede SKI garanti for, at Atea ved salg gennem SKI's rammeaftaler ikke havde benyttet sig af bestikkelse i stil med det, som ifølge politiets sigtelser er foregået i Region Sjælland.

Den seneste redegørelse i rækken er udarbejdet af advokatfirmaet Nielsen Nørager.

Her fremgår det, at Ateas nye whistleblower-ordning trådte i kraft 22. juni. Ansvarlig for ordningen bliver Atea-koncernens CFO, Robert Giori.

Helt nyt regelsæt
Whistleblower-ordningen er en del af et helt nyt internt regelsæt - Code of Conduct - som Ateas bestyrelse så sent som sidste uge vedtog på et ekstraordinært møde.

Læs også:
Tidligere ansatte: Bestikkelse var helt normalt i Atea

De nye regler indeholder ifølge redegørelsen til SKI også en helt ny politik med "klare og konkrete retningslinier", som skal forebygge korruption og bestikkelse.

Det betyder blandt andet "helt specifikke retningslinier for gaver og repræsentation over for offentligt ansatte (...) således, at det fastslås at gaver som den helt overvejende hovedregel er udelukket". Desuden bliver der indført en ny godkendelsesprocedure og "konkrete krav til faglige arrangementer, hvor der inviteres offentligt ansatte".

Det bliver samtidig forbudt at bruge penge på repræsentation "op til og under udbudsprocesser", plus at det bliver pindet ud, at der ikke må ydes "nogen form for rabatter eller særlige vilkår i tilknytning til udbud og licitationer, hvis ikke disse fremgår af tilbud eller er i overensstemmelse med den endelige kontrakt".

Skruer op for kontrollen med SKI-penge
Samtidig med opstramningen af gave- og rejseregler har Atea sammen med revisionsfirmaet Deloitte udarbejdet en konkret plan for, hvordan man vil undgå fejl i betalingerne af de såkaldte rabatandele til SKI.

Rabatandelene er en fast procentsats af omsætningen i de handler, som offentlige kunder indgår via SKI's rammeaftaler.

Der kan være flere grunde til, at leverandører ikke indbetaler pengene til SKI, men Atea lægger op til at indføre en række kontroller,som skal komme fejlene til livs.

En stikprøve-kontrol hos SKI afslørede for nylig en stribe eksempler på, at Atea og flere andre leverandører ikke har betalt de særlige rabatandele til SKI.

Atea er igen inde i varmen
Ateas første redegørelse om sagen fik i forrige uge SKI til at sætte et trecifret millionudbud af computere, som Atea har budt på, på pause indtil videre.

Det kan du læse mere om her: SKI trækker håndbremsen på stort it-udbud efter mangelfuld Atea-redegørelse.

Men med den nye redegørelse fra Atea, er SKI nu klar til at genåbne udbudsprocessen

"Vi tager den her mulige bestikkelse meget alvorligt. Og fordi sagen er så usædvanlig, har vi rådført os med Kammeradvokaten. På baggrund af de modtagne forsikringer og garantier (fra Atea, red.) har Kammeradvokaten vurderet, at Ateas tilbud kan indgå i det igangværende udbud af rammeaftale "50.40 - Computere og it-tilbehør. Derfor går vi nu videre med udbudsforretningen," siger Signe Lynggaard Madsen.

Hun ønsker derudover ikke at kommentere den seneste redegørelse fra Atea, men nøjes med at "konstatere, at Atea har igangsat en række tekniske, organisatoriske og personalemæssige initiativer, der skal modvirke korruption".

"Derudover oplyser Atea, at de ikke er bekendt med bestikkelse i forbindelse med køb på SKIs rammeaftaler," siger Signe Lynggaard Madsen.

Computerworld har forgæves søgt at få en kommentar fra Atea.

Læs også:

SKI trækker håndbremsen på stort it-udbud efter mangelfuld Atea-redegørelse

Løsladt top-chef i 3A-it: Det var ikke bestikkelse - sådan hang ordningen sammen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.