Atea forbyder kundegaver og indfører whistleblower-ordning efter bestikkelsessag

Danske Atea-ansatte får mulighed for at anmelde bestikkelse af korruption anonymt til koncernens topledelse. Samtidig strammer Atea op på administration af SKI-aftaler og sine interne regler for gaver, rejser og særlige rabatter til offentlige kunder.

Bestikkelsessagen i Region Sjælland fører nu til, at Atea indfører et helt nyt regelsæt med skarp kontrol af gaver, repræsentation, rejser, kundearrangementer og sponsorater.

Samtidig indfører Atea en egentlig whistleblower-ordning, der giver koncernens danske ansatte mulighed for anonymt at anmelde bestikkelse eller andre former for korruption.

Det fremgår af en redegørelse, som Atea har sendt til SKI (Staten Kommunernes Indkøbsservice).

Det er nu anden gang, at Atea må forklare sig overfor SKI.

For tre uger siden krævede SKI garanti for, at Atea ved salg gennem SKI's rammeaftaler ikke havde benyttet sig af bestikkelse i stil med det, som ifølge politiets sigtelser er foregået i Region Sjælland.

Den seneste redegørelse i rækken er udarbejdet af advokatfirmaet Nielsen Nørager.

Her fremgår det, at Ateas nye whistleblower-ordning trådte i kraft 22. juni. Ansvarlig for ordningen bliver Atea-koncernens CFO, Robert Giori.

Helt nyt regelsæt
Whistleblower-ordningen er en del af et helt nyt internt regelsæt - Code of Conduct - som Ateas bestyrelse så sent som sidste uge vedtog på et ekstraordinært møde.

Læs også:
Tidligere ansatte: Bestikkelse var helt normalt i Atea

De nye regler indeholder ifølge redegørelsen til SKI også en helt ny politik med "klare og konkrete retningslinier", som skal forebygge korruption og bestikkelse.

Det betyder blandt andet "helt specifikke retningslinier for gaver og repræsentation over for offentligt ansatte (...) således, at det fastslås at gaver som den helt overvejende hovedregel er udelukket". Desuden bliver der indført en ny godkendelsesprocedure og "konkrete krav til faglige arrangementer, hvor der inviteres offentligt ansatte".

Det bliver samtidig forbudt at bruge penge på repræsentation "op til og under udbudsprocesser", plus at det bliver pindet ud, at der ikke må ydes "nogen form for rabatter eller særlige vilkår i tilknytning til udbud og licitationer, hvis ikke disse fremgår af tilbud eller er i overensstemmelse med den endelige kontrakt".

Skruer op for kontrollen med SKI-penge
Samtidig med opstramningen af gave- og rejseregler har Atea sammen med revisionsfirmaet Deloitte udarbejdet en konkret plan for, hvordan man vil undgå fejl i betalingerne af de såkaldte rabatandele til SKI.

Rabatandelene er en fast procentsats af omsætningen i de handler, som offentlige kunder indgår via SKI's rammeaftaler.

Der kan være flere grunde til, at leverandører ikke indbetaler pengene til SKI, men Atea lægger op til at indføre en række kontroller,som skal komme fejlene til livs.

En stikprøve-kontrol hos SKI afslørede for nylig en stribe eksempler på, at Atea og flere andre leverandører ikke har betalt de særlige rabatandele til SKI.

Atea er igen inde i varmen
Ateas første redegørelse om sagen fik i forrige uge SKI til at sætte et trecifret millionudbud af computere, som Atea har budt på, på pause indtil videre.

Det kan du læse mere om her: SKI trækker håndbremsen på stort it-udbud efter mangelfuld Atea-redegørelse.

Men med den nye redegørelse fra Atea, er SKI nu klar til at genåbne udbudsprocessen

"Vi tager den her mulige bestikkelse meget alvorligt. Og fordi sagen er så usædvanlig, har vi rådført os med Kammeradvokaten. På baggrund af de modtagne forsikringer og garantier (fra Atea, red.) har Kammeradvokaten vurderet, at Ateas tilbud kan indgå i det igangværende udbud af rammeaftale "50.40 - Computere og it-tilbehør. Derfor går vi nu videre med udbudsforretningen," siger Signe Lynggaard Madsen.

Hun ønsker derudover ikke at kommentere den seneste redegørelse fra Atea, men nøjes med at "konstatere, at Atea har igangsat en række tekniske, organisatoriske og personalemæssige initiativer, der skal modvirke korruption".

"Derudover oplyser Atea, at de ikke er bekendt med bestikkelse i forbindelse med køb på SKIs rammeaftaler," siger Signe Lynggaard Madsen.

Computerworld har forgæves søgt at få en kommentar fra Atea.

Læs også:

SKI trækker håndbremsen på stort it-udbud efter mangelfuld Atea-redegørelse

Løsladt top-chef i 3A-it: Det var ikke bestikkelse - sådan hang ordningen sammen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cloud er godt, men cloud er ikke billigt: Sådan håndterer du bedst den nye komplekse cloud-verden

Cloud-teknologien giver adgang til store fordele: Skalerbarhed, sikkerhed, fleksibilitet og adgang til nye teknologier. I denne talk stiller vi derfor skarpt på de optimale it-strategiske valg, prismodellerne og fælderne ved det store cloud-skifte.

27. november 2020 | Læs mere


Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Premium
ERP-virksomhed har indført ubegrænset ferie for alle medarbejdere - og resultatet er en succes: "Medarbejderne knokler og har et smil på læben"
ERP-virksomheden Unit4 har indført ubegrænset betalt ferie for samtlige medarbejdere verden over, hvor man som ansat nu selv kan bestemme. "Som direktør har jeg det rigtig godt med det", siger dansk landechef Anders Holm Jørgensen. Ifølge ham kan medarbejderne sagtens administrere ordningen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.