Artikel top billede

Politiet advarer mod Airbnb-svindel: Pas på denne fidus - svindlere står bag

Svindlere, der misbruger Airbnbs navn til at snyde lejere, bliver et større og større problem, advarer politiet.

Gennem de seneste otte måneder har Københavns Politi modtaget knap 50 anmeldelser fra borgere, der i deres jagt på en feriebolig er blevet franarret penge via falske udlejningsannoncer, som udgiver sig for at være fra Airbnb.

Derfor går Københavns Politi nu aktivt ud og advarer borgerne mod svindlen.

"Det er over en længere periode, at vi ser de her anmeldelser, der begyndte at dukke op i maj 2015. Men nu har vi efterhånden set så mange anmeldelser over samme modus, at vi mener, at det er på tide at gå ud og advare folk mod det," siger Trine Møller, politikommissær hos Københavns Politi, til Computerworld.

De falske annoncer dukker op på diverse onlinehandelssites, hvor svindlerne indrykker annoncer og giver indtryk af, at de repræsenterer Airbnb og har råderet over boliger, som udlejes på Airbnb. 

Politiet ønsker ikke at sætte navn på de handelssites, hvor svindlen finder sted, men ifølge Computerworlds oplysninger er der eksempler på, at denne type svindel er foregået på Den Blå Avis' hjemmeside, dba.dk.

Sådan genkender du svindlen

Fælles for annoncerne er, at de ingen relation har til Airbnb og er indtrykket af folk, der ikke har råderet over boligerne.

Ifølge Trine Møller fra Københavns Politi bærer svindlen visse kendetegn:

"Svindlen er kendetegnet ved, at kommunikationen med svindlerne foregår via helt almindelig mail og at borgerne bliver lokket til at betale via bankoverførelser og ikke via sikre kortbetalinger, som det ellers er tilfældet via rigtige Airbnb-udlejninger," siger hun.

Ikke et nyt fænomen

Svindlere der udnytter Airbnbs navn til at snyde lejere er ikke noget nyt fænomen, og svindlen findes i forskellige af-arter.

Den britiske avis The Telegraph har eksempelvis beskrevet flere tilfælde af svindel, hvor kunder har reageret på udlejningsannoncer på Airbnbs hjemmeside, men hvor kundern efterfølgende er blevet lokket til at arrangere betaling udenfor Airbnbs hjemmeside. 

Airbnb advarer også på sin hjemmeside mod flere eksempler på såkaldt phisning, hvor svindlere sender falske udlejningstilbud og falske fakturaer direkte til kunden i Airbnbs navn. Det kan ifølge Airbnb ske via e-mail såvel som via almindelig post.

På Airbnbs hjemmeside kan du læse følgende advarsel:   

"Vi beder dig aldrig om at betale via din e-mail. Hvis du modtager en personlig e-mail fra nogen (inklusive en e-mail fra automated@airbnb.com eller alle andre brugernavn@airbnb.com-adresser), der beder dig om at betale eller acceptere betaling uden om hjemmesiden, skal du straks anmelde det til safety@airbnb.com og afslutte kommunikationen med afsenderen," står der på Airbnbs hjemmeside.

Læs også:
Når tillid bliver en god forretning: Sådan kan man score kassen på at tro på hinanden 

Ny type phishing-mail har din chef som afsender




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere