Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Region Hovedstaden: Derfor havde 20.000 brugere forkert data-adgang

Interview: Der er ikke problemer med sikkerheden i Region Hovedstaden, men der har været store problemer med at få slettet rettigheder til medarbejdere, der er holdt op, eller som har skiftet funktion, erkender Region Hovedstaden.

Interview: "Der er ingen, der har uautoriseret adgang til vores EPJ-system, OPUS, i Region Hovedstaden. Der er tale om en misforståelse," lyder det fra vicedirektør i center for teknologivirksomhed It, Medico og Telefoni (IMT) i Region Hovedstaden, Pia Kopke.

Det slår hun fast, efter der har været kritik af Region Hovedstadens måde at håndtere brugernes konti på.

Problemerne er opstået på grund af dårlig disciplin i forbindelse med procedurerne for at lukke brugeradgange i EPJ'en, når medarbejdere har flyttet job indenfor regionen eller har forladt regionen. 

Godt 52.000 brugeradgange er identificeret i starten af 2015, og det forventes at onkring 20.000 af disse konti skal lukkes.  

Det kan du læse mere om her: Sikkerhedssjusk: 20.000 personer kan se patientdata i Region Hovedstaden

Ligeledes er der ikke blevet lukket ned for rettigheder til personer, der ikke længere arbejder i regionen. Til gengæld er der blevet lukket ned for personernes adgang til regionens infrastruktur.

Der har således været kritik omkring læger og sygeplejersker, der ikke har fået lukket for adgangen til OPUS, når de eksempelvis har skiftet job.

Pia Kopke afviser, at der er problemer med sikkerheden, men erkender at 20.000 konti dog blev håndteret forkert i Regionens it-afdeling og løbende skulle være lukket.

"Der har primært været tale om dubletter. Altså personer, der eksempelvis har skiftet afdeling indenfor systemets rammer, men i forbindelse med skiftet er blevet tildelt de samme rettigheder igen. Der er også eksempler på, at folk helt har skiftet arbejdsplads, men ikke har fået nedlagt deres rettigheder til systemet. Det udgør dog ikke en sikkerhedsrisiko, fordi man kun kan tilgå systemerne indefra," forklarer hun, og fortsætter:

"Medarbejdere, der er stoppet, har ikke haft uberettiget adgang."

Så der er i dag ingen, der har uberettiget adgang til EPJ-systemet via en af de 20.000 konti, der er nævnt?

"Det er korrekt."

Ingen it-fejl

Har I tidligere opdaget, at personer har haft adgang til oplysninger, som de ikke burde have adgang til?

"Der er ni medarbejdere, der enten er blevet fyret eller har fået en påtale i den forbindelse."

Så der er ni eksempler på personer, der har set på informationer, som de ikke burde se på?

"Ja."

Mener du, at omgangen med lukning af brugeradgange til OPUS har været sjusket i Region Hovedstaden?

"Ja, de procedurer, vi har haft, har ikke været tilstrækkelige og ikke overholdt vores politik på området. Den siger, at der skal tildeles rettigheder, når en person startet, og at de skal nedlægges igen, når vedkommende forlader os."

Så der er tale om menneskelige fejl og ikke fejl i it-systemet?

"Der har ikke været svigt i it-systemerne. "

Region Hovedstaden har været opmærksom på rettighedsproblematikken siden 2015, hvor Datatilsynet rettede blikket mod problemerne. Det betyder, at der er ved at blive renset god og grundigt op i rettighederne.

"Vi skal nok ned på cirka 33.000 personer med adgang. Alle dubletter og lignede problemer er renset ud ved udgangen af marts."

Læs også:

Millioner af patient-data forsvundet med bærbar pc

Dansk læge bygger nyt it-system - sladrer om sygdom hos patienterne

Hvad dælen? Efter 20 år taler hospitalernes it-systemer sammen

Psykiatrisk klinik begår kapitalbrøler: Afslører patient-navne i masse-mail

Sikkerhedssjusk: 20.000 personer kan se patientdata i Region Hovedstaden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere