Artikel top billede

Afdelingslæge Karsten Kindberg fra Intensiv Terapi fra Hvidovre hospital har afprøvet Sundhedsjournalen i flere måneder. Foto: Asger Simonsen.

Hvad dælen? Efter 20 år taler hospitalernes it-systemer sammen

Onsdag morgen er 20 års data-mareridt (måske) slut: Nu kan danske hospitaler faktisk udveksle patientdata med hinanden.

Historien om elektroniske patientjournaler (EPJ) på danske hospitaler er historien om de mange journal-systemer, der ikke har kunnet kommunikere og udveksle data med hinanden i flere år.

Men det gør regionerne, der er ansvarlig for hospitalsdriften i Danmark, nu op med, når it-programmet Sundhedsjournalen officielt åbner onsdag, så læger og sygeplejersker kan hente patientdata fra samtlige regioner.

"Sundhedsjournalen er svaret på det fælles EPJ," forklarer formanden for Regionernes Sundheds-IT (RSI), Jens Andersen, til Computerworld.

Tidligere har den manglende mulighed for dataudveksling skabt groteske situationer, hvor patienters journaler er blevet kørt rundt i taxa fra det ene sted til det andet.

20 års kamp er slut

Med indførelsen af Sundhedsjournalen vil det så sige, at 20 års kamp for at kunne udveksle sundhedsdata på tværs af amter og regioner er slut nu?

"Ja, det mener jeg, for læger og sygeplejersker får adgang til alle patienters data fra hele landet," svarer Jens Andersen.

Udrulningen af Sundhedsjournalen betyder med andre ord, at når en patient fra eksempelvis Nordjylland bliver indlagt på et københavnsk hospital, kan de københavnske læger blandt andet hente medicinhistorik, tidligere laboratoriesvar og anden vigtig information, som patienten muligvis ikke selv kan oplyse om.

Det medfører, at lægerne på et hospital hurtigere kan danne sig et overblik over en patients sygdomsforløb og dermed hurtigere kan stille den rigtige diagnose.

Undervejs på den rejse har det været nødvendigt at droppe flere lokale EPJ-systemer, som du kan læse mere om her

Midtjyderne må vente

Jens Andersen fortæller, at selv om 12. marts altså er sat som den officielle åbningsdato for Sundhedsjournalen, har den allerede har været i praktisk brug i flere regioner i nogle måneder.

Han forklarer også, at Region Midtjylland som den sidste region først kommer på i løbet af foråret, og at de praktiserende læger kommer på 'i løbet af 2014', men at borgere via NemID-login på Sundhed.dk også kan få adgang til uddrag af sundhedsjournalerne.

Der mangler stadig væsentlige funktioner

Borgerne kan samtidig se, hvem der har kigget i ens sundhedsoplysninger via menupunktet 'Min log' på Sundhed.dk.

Senere skal det afklares, hvordan den kommunale sundhedssektor i form af eksempelvis hjemmesygeplejersker skal kobles på systemet, som bliver afprøvet på forsøgsbasis i kommunerne.

Næste version kommer i 2016

Med den første version af Sundhedsjournalen til udveksling af data på tværs af landet mangler regionerne stadig væsentlige funktioner.

Det drejer sig eksempelvis om billedudveksling af røntgenbilleder og billeder fra ulykkesstedet, så den ansvarlige læge kan danne sig et indtryk af, hvordan et givent uheld er opstået.

Jens Andersen peger på, at der i de næste to år bliver udbygget flere funktioner oven på de nuværende i Sundhedsjournalen version 2.0, der formentlig ser dagens lys i 2016.

Ud over Sundhedsjournalen knokler regionerne med at få det forsinkede Fælles Medicinkort klart, så både praktiserende læger og hospitalspersonalet altid er ajour med, hvilken medicin en patient får - og ikke får længere.

Med tiden er det meningen, at Sundhedsjournalen bliver en integreret del af den en milliard kroner dyre Sundhedsplatform i Region Hovedstaden og i Region Sjælland, mens de andre regioner også integrerer Sundhedsjournalen i deres respektive sundhedsplatforme. 

Med andre ord er regionernes sundhedsplatforme de overliggende hospitalssystemer, hvori Sundhedsjournalen kommer til at "ligge inde i maven" blandt mange andre hospitalssystemer.  

Du kan her læse mere om, hvordan regionernes hospitaler fremover skal være bedre til at arbejde sammen og udveksle patientdata med de praktiserende læger. 

Læs også: 
Masser af risikovillige kroner skal investeres i sundheds-it

[b]Regionsformand: Epj-systemer skal spille sammen[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere