Artikel top billede

Sikkerhedssjusk: 20.000 personer kan se patientdata i Region Hovedstaden

Region Hovedstadens elektroniske patientjournalsystem er ude i et ekstremt hårdt blæsevejr på grund af dårlig sikkerhed. Det ligner grov sjusk med følsomme informationer. lyder anklagen.

Region Hovedstades elektroniske patient-journalsystem er ude i et ekstremt hårdt blæsevejr på grund af dårlig sikkerhed. Det ligner grov sjusk med følsomme informationer.

Dårlig disciplin omkring adgang til indholdet i Region Hovedstadens patientjournaler får nu panderynkerne frem hos Datatilsynet.

Datatilsynet har i første omgang henvendt sig til Regionen i forbindelse med huller i et bookingsystem på Rigshospitalet. Men det viser nu, at problemerne angiveligt stikker langt dybere.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Avisen beretter om store huller datasikkerheden omkring de elektroniske patientjournaler i Region Hovedstaden. Huller, der har stået åbne i flere år.

Patientjournaler indeholder strengt fortrolige oplysninger om alle undersøgelser, diagnoser eller behandlinger af borgerne i Regionen.

Læs også: Psykiatrisk klinik begår kapitalbrøler: Afslører patient-navne i masse-mail

Dårlig adgangsdiciplin

Problemerne er opstået i forbindelse med dårlig disciplin i forbindelse med tildeling af rettigheder til personer, der ikke burde have adgang til følsomme oplysninger, eksempelvis portører og økonomifolk.

Ligeledes er der ikke blevet lukket ned for rettigheder til personer, der ikke længere arbejder i regionen. Der udtales blandt andet kritik omkring læger og sygeplejersker, der ikke har fået lukket for adgangen når de eksempelvis har skiftet job.

Læs også: Rigsrevisionen giver tørre tæsk til EPJ: Halter fortsat langt bagefter

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten handler det om lige godt 20.000 brugere, så der er tale om et gabende hul ind i systemerne.

Der er i alt godt 52.000, der har adgang til systemerne, hvoraf altså godt 40 procent ikke burde have det.

Datatilsynet er i gang med at se på sagen og har ikke ønsket at kommentere den overfor avisen.

I Region Hovedstaden har man kendt til problemerne i en rum tid og der er igangsat et projekt, der skal lukke adgangen til patientjournalerne.

Læs også: Hård kritik fra Rigsrevisionen: It-sikkerheden sejler hos Rigspolitiet

Men håndteringen af sikkerheden bliver kritiseret.

"Det er helt ufatteligt. Systemet virker pivåbent, og kontrollen mangelfuld. Regionen har tilsyneladende i årevis forsømt sin pligt til at sikre, at kun de ansatte, der lovligt kan indhente patientoplysninger," siger sundhedsjurist Kent Kristensen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Læs også:
Millioner af patient-data forsvundet med bærbar pc

Dansk læge bygger nyt it-system - sladrer om sygdom hos patienterne

Hvad dælen? Efter 20 år taler hospitalernes it-systemer sammen

Psykiatrisk klinik begår kapitalbrøler: Afslører patient-navne i masse-mail




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere