Stifter bliver arbejdende bestyrelsesformand:Michael Holm stopper som direktør for Systematic

Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Dansk læge bygger nyt it-system - sladrer om sygdom hos patienterne

En læge har bygget et nyt overvågningssystem, der skal redde liv. Som det første hospital i verden kan sygehuset via et nyt it-system sætte tal på hvor mange patienter, der får en infektion.

Omkring hver tiende patient, der indlægges på et hospital i Danmark, rammes af en infektion under indlæggelsen.

3.000 af dem dør hvert år.

Men nu skal et nyt og danskudviklet it-system på Sygehus Lillebælt nedbringe hospitalsinfektionerne med en tredjedel, fordi personalet nu kan se, hvor det skal sætte ind med forebyggelsen.

Manden bag monitoreringssystemet er Jens Kjølseth Møller, specialechef og professor på Sygehus Lillebælt, der i samarbejde med softwarefirma SAS Institute har udviklet systemet blandt andet ved hjælp af tekstanalyse i patientjournaler.

Monitoreringssystemet skal give et eksakt billede af hospitalserhvervede infektioner helt ned på den enkelte patients niveau.

Læge med it-kundskaber

Med en uddannelse i medicin og supplerende it-studier har Jens Kjølseth Møller skabt en platform, der har givet indsigt i begge verdener og altså ført til udviklingen af it-systemet til infektionsforebyggelse.

"Det kommer ikke patienten, der allerede har fået en infektion, til gode. Men de næste patienter i systemet vil drage fordel af det. Den viden, vi har på patienterne i dag, det er den viden, der vil være med til at forebygge infektioner hos patienterne i morgen," siger Jens Kjølseth Møller om systemet, og han fortsætter:

"Vi kommer til at få bekræftet mange af de ting, vi godt vidste i forvejen. Men vi kommer også til at arbejde meget mere aktivt med det, vi kalder intervention, hvor vi forsøger at ændre rutiner for at se, om vi kan gøre det bedre, end det vi gør nu,"

Jens Kjølseth Møller forventer, at det nye monitoreringssystem vil kunne nedbringe hospitalserhvervede infektioner med en tredjedel, hvis systemet bruges aktivt til at opstille anbefalinger ud fra.

Matematik til sundhed

Hvad er det, it-systemet kan?

"Det er et overvågningssystem baseret på data, som allerede er registreret i sundhedsvæsnet. Vi samler patientoplysningerne i en selvstændig database og lægger nogle algoritmer og regler hen over informationerne."

Det kan eksempelvis være, om en patient har fået antibiotika, eller om der er fundet mikrobiologiske bakterier i en prøve fra patienten.

"Ved at kende disse oplysninger kan vi pege patienterne ud via nogle underregler som til sammen peger på, at det er en patient, der har en infektion."

På den måde er det lykkedes at finde et sæt matematiske regler, der kan udarbejde overbliks-lister.

På disse lister kan man afdeling for afdeling se, hvor mange af de indlagte personer, som har haft en infektion af den ene eller anden art.

"Disse informationer kan så anvendes til iværksætte tiltag, der kan gøre noget ved infektions-problemerne," fortæller han.

Systemet indeholder også en tekst- og data-mining del, hvor der søges på bestemte ord og sammenhænge fra patientjournalerne.

"Det er supplerende oplysninger, der raffinerer resultaterne yderligere, fordi man kan finde informationer om, hvad der har udløst infektionerne. Den viden kan så benyttes værktøjer til en indsats for at nedbringe antallet af infektioner på afdelingen."

"Den store forskel er, at vi kan få præcise resultater og samtidig bud på, hvor årsagerne til intentionerne er. På den måde kan forebyggelsen blive mere målrettet og der skabes overblik."

Systemet er således et it-værktøj til en bedre praktisk behandling.

Også til anden behandling

Systemet har været 10 år undervejs. Det skyldes, at det handler om samkøring af data fra forskellige registre.

"Vi forsøger på en intelligent måde at udnytte de informationer, der allerede er registreret. Det er langt om længe lykkedes at få lov til at trække data ud og samkøre dem. Vi har længe haft modellerne, men nu er det også en konkret database med oplysninger, der går fem år tilbage," siger han til Computerworld.

Kan man fintune it-løsningen til andre områder?

"Det er et specifikt system, men ideen om med at benytte tekstgenkendelse og lede efter nøgleord eller sammenhænge kan bruges i mange sammenhænge. Vi arbejder allerede på andre infektions-systemer. Et tiltag om infektioner i forbindelse med operationer og et om lungebetændelse."

I øjeblikket er sygehuset ved at kvalitetssikre de næste udgaver.

Innovative opfindelser er ikke uvant for Jens Kjølseth Møller, der for 30 år siden udviklede det bakteriologiske system, MADS, der i dag er implementeret på hovedparten af landets mikrobiologiske laboratorieafdelinger.

Det nye system sættes officielt i brug på Sygehus Lillebælt den 21. november i år.

Læs også:

Sygehus-it gennempløjer dine data - her er resultatet

Dansk hospital begynder at 3D-printe knogler til patienter

Det Fælles Medicinkort får drøj kritik af Rigsrevisione
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere