Artikel top billede

Psykiatrisk klinik begår kapitalbrøler: Afslører patient-navne i masse-mail

Flere psykiatriske patienter har fået det dårligere, efter en klinik ved en mailfejl afslørede identiteten på tusindvis af patienter.

Den svenske psykiatriske virksomhed WeMind med klinikker i Stockholm og Göteborg har jokket godt og grundigt i spinaten, efter at en række it-problemer er gået hånd i hånd over længere tid.

Kulmination på problemerne mod slutningen af sidste år var, at selskabet udsendte en massemail til knap 2.000 psykisk syge patienter, hvor deres navne ikke lagt ind i den anonyme bcc-felt.

Det betød, at modtagerne af masseudsendelsen kunne se hinandens navne og mail-adresser.

Konsekvensen har været, at en psykisk patient har gjort skade på sig selv, mens en anden patient fik forværret sine lidelser og afbrød behandlingen.

Seks andre patienter stoppede også deres behandling efter mail-miseren, skriver Computerworlds svenske søsterblad IDG.se.

Ødelagt it-system baner vejen

En såkaldt lex Maria-anmeldelse har afsløret mail-brøleren.

Lex Maria er det svenske sundhedssystem anmeldelsespligt, der er opkaldt efter en episode i 1930'erne, hvor fire patienter på Maria Hospital i Stochholm døde, efter de havde modtaget indsprøjtninger med desinfektionsmiddel i stedet for bedøvelse.

I den aktuelle sag gik problemer med WeMinds mødebooking-system forud for mail-brøleren. Problemerne med systemet betød, at patienterne ikke dukkede op til de bookede tider.

Klinikapplikationen til patientbesøg spillede sammen med Googles kalender, men det viste sig, at Google ikke længere understøttede import af sessioner fra kalderen til klinikapplikationen.

Derfor måtte patienterne oplyses på mail om, at der i den kommende tid ikke ville blive udsendt bookingbekræftelser eller påmindelses-sms'er.

Her opstod den grove fejl med modtagernes navne.

"Da modtagerne af mailen åbnede for posten, kunne de se de øvrige modtagere i adressevinduet. Berørte patienter har således kunnet se mailadresserne til en række andre patienter på klinikken, og hemmeligholdelsen var altså væk," skriver WeMind i sin lex Maria-anmeldelse i følge iDG.se.

Flere årsager til fejl

WeMind giver i anmeldelsen flere bud på, hvorfor det kunne gå så galt.

Den hyrede it-konsulent, der skulle fikse bookingsystemet, tænkte tilsyneladende ikke på, hvor vigtigt det var holde modtagerne hemmelige for hinanden.

Den ansvarlige chef kontrollerede ikke, at fortroligheden blev opretholdt, og fejlen skete desuden, da virksomheden var under stort tidspres.

"Vi ser meget alvorligt på forløbet. Fortrolighed i vores verden er ekstrem vigtig," lød det fra WeMind-chefen Urban Petterson i december.

Oven på hele forløbet er den hyrede it-konsulent sat på porten.

WeMind skal selv i gang med at undersøge sikkerheden i sin klientapplikation med massevis af personfølsomme da, da applikationen ligger på en hjemmeside, som kun er beskyttet af brugernavn og password.

Læs også:
Dansk læge bygger nyt it-system - sladrer om sygdom hos patienterne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere