Artikel top billede

Manden bag verdens største torrent-site anholdt

Den formodede hjerne bag verdens største torrentsite KickassTorrents er blevet anholdt i Danmarks naboland Polen. Herfra forsøger amerikanske myndigheder at få ham udleveret til retsforfølgelse i USA. Læs her, hvad han står anklaget for.

Amerikanske myndigheder har med hjælp fra polsk politi anholdt den 30-årige Artem Vaulin, som formodes at være manden bag verdens største bittorrent-site, KickassTorrents.

Formelt er Artem Vaulin anklaget for hvidvask og flere tilfælde af copyright-brud på trods af, at KickassTorrents i sig selv ikke indeholder copyright-beskyttede filer, men snarere faciliterer fildeling mellem brugere i stil med det svenske ThePirateBay-site.

Den 30-årige ukrainer Artem Vaulin blev arresteret i går onsdag i Polen, og det amerikanske Justitsministerium vil nu have ham udleveret til retsforfølgelse i USA.

Udleveringen til USA skyldes, at KickassTorrents ifølge et anklageskrift indtil januar 2016 i flere år har haft hjemme i den amerikanske by Chigago.

Det skriver Ars Technica.

Ulovligheder for milliarder

Ifølge en pressemeddelelse fra det amerikanske Justitsministerium har Artem Vaulin stået som hovedmanden bag KickassTorrents-fildelingssitet.

I pressemeddelelsen forklarer den assisterende rigsadvokat Leslie R. Caldwell, at ukraineren har distribueret film, spil, musik og andre elektroniske medier for mere end en milliard dollar svarende til mere end 6,75 milliarder danske kroner.

"I et forsøg på at undgå retsforfølgelse har Vaulin angiveligt brugt servere i lande overalt i verden og flytte sine domæner på grund af de gentagende forsøg på beslaglæggelse (af hardware, red) og civile søgsmål," lyder det fra Leslie R. Caldwell.

"Hans anholdelse i Polen viser igen, at cyberkriminelle kan løbe, men de kan ikke gemme sig fra retfærdighed," fortsætter den assisterende amerikanske rigsadvokat i pressemeddelelsen.

I skrivende stund er KickassTorrents nede på sin faste adresse, men der findes andre muligheder for at tilgå KickassTorrents, som en hurtig Google-søgning vil afsløre.

Disse alternative tilgange til torrent-sitet vil de amerikanske myndigheder nu forsøge at lukke for.

Myndighederne har blandet andet været i kontakt med de costaricanske og filippinske myndigheder for at få lukket de mest brugte webadresser, som har været kat.cr og kat.ph.

Respekterede loven, men...

De amerikanske myndigheder har i et 50 sider langt anklageskrift beskrevet, hvordan KickassTorrents forsøgte at leve op til copyright-lovgivningen, skriver Ars Technica.

Men trods påståede ønsker om at følge den amerikanske lovgivning på området, Digital Millennium Copyright Act, ignorerede torrent-sitet gentagende gange blandt andre Hollywood-studiernes forsøg på at få fjernet indhold i fildelingstjenesten.

I anklageskriftet fremgår det også, hvordan en undercover-skattemedarbejder forsøgte at købe reklamer på sitet for 300 dollar (cirka 2.000 kroner) om dagen, hvorefter pengene skulle overføres til en lettisk bank ifølge KickassTorrents-medarbejderen 'Mr. White'.

Efter købet fik den amerikanske skattemedarbejder at vide, at der ikke længere kunne købes 'hurtigere download'-reklamer, men at der var bannerreklamer til salg for mellem 1.000 og 3.200 dollar om dagen (mellem 6.750 og 21.600 kroner).

Herefter skulle pengene denne gang sættes ind på en konto i Estland, forklarede 'Mr. White' den amerikanske undercover-skattemedarbejder. 

I alt menes KickassTorrents at have omsat for omkring 16 millioner dollar årligt, hvilket svarer til en årsomsætning på godt 100 millioner kroner.

Strafferammen for copyright-brud i USA ligger på fængsel op til fem år, mens den for hvidvask af penge kan være fængsel i op mod 20 år, skriver det amerikanske Justitsministerium i sin pressemeddelelse. 

Læs også:
Sommeren bliver varm for danske film-pirater: Nu ruller retssagerne

Hvis du bliver knaldet for fildeling: Her er dine rettigheder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere