Artikel top billede

Sommeren bliver varm for danske film-pirater: Nu ruller retssagerne

Knap et år efter de første opkrævningsbreve for ulovlig fildeling blev sendt ud er antipirat advokaterne Opus Law på vej i retten.

Betal nu, eller vi går til stålet.

Den besked er røget ind ad brevsprækker over hele kongeriget siden sidste efterår. Ophavsmanden er ikke en skaldet rocker med tatoveringer i hele ansigtet, men en velfriseret advokat fra København.

Modtagerne har nemlig alle det til fælles, at de er anklaget for ulovligt at have delt film fra deres IP-adresser. Film som tilhører advokatfirmaet Opus Laws klienter.

Da Computerworld talte med advokat Niels Dahl-Nielsen fra Opus Law i efteråret, understregede han, at Opus Law hellere vil gå samtalens vej end rettens vej, men han følte sig tryg ved, at Opus Law nok skulle klare sig i retten.

"Når vi sender en skrivelse, har vi jo allerede dokumentation for, at IP-adressen har været brugt til en ulovlig handling, så vi har den skriftlige dokumentation. Det mener vi er nok," sagde advokaten dengang.

Nu kommer retssagerne

Mere end et halvt år efter den samtale, er den påstand stadig ikke afprøvet i retten. For Opus Law har stadig ikke ført en eneste retssag.  Men det er der en god forklaring på, fortæller Niels Dahl-Nielsen.

"Vi er ved at forberede en række sager, som vi sender til retten," siger advokaten.

Og det er Opus Law ikke alene om. For en række af de sager, som Niels Dahl-Nielsen betegner som oppe i den alvorlige ende, er sendt videre til Bagmandspolitiet.

"Vi har præsenteret de sager, som vi ser som mere alvorlige, for Bagmandspolitiet, og dem fandt de interessante."

Derfor sender Opus Law breve ud

Opus Law sender ikke bare breve ud efter et tilfældigheds-princip. Advokatfirmaet har, med ophavsrettighedshavernes tilladelse, downloadet film fra torrent-tjenester og registreret de IP-adresser, filmene blev hentet fra.

De sager, som nu bliver sendt til Bagmandspolitiet, drejer sig som udgangspunkt om folk, hvis IP-adresser dukker op gentagende gange.

Ikke for pengenes skyld

Niels Dahl-Nielsen understreger, at hans klienter ikke har startet kampagnen med breve og retssager for at blive rige af indbetalingerne fra skræmte netbrugere.

Det handler i stedet om at slå hul på en udbredt myte om, at ulovligt download ikke er "rigtigt" ulovligt.

"Det koster vores klienter mange penge at føre de her sager. Så forhåbentlig skal vi ikke føre mange af dem, før folk begynder at bruge de lovlige muligheder, der er."

For det ulovlige forbrug skader ophavsrettighedernes mulighed for at sælge deres varer til de store spillere.

"Der, hvor man virkelig kan måle det, er på onlinesalg. For Netflix er mindre interesseret i at købe noget, som alle allerede har hentet fra piratsider."

De første sager skal gerne komme for retten i løbet af de næste par uger. Det er i hvert fald hvad René Sørensen, direktør for Mislabel, der er en af Opus Laws klienter, har udtalt til TV2 Nord.

Til den tid, kan det være, at Opus Law har andre sager at se til, for firmaet er blevet meldt til Advokatnævnet, efter ikke mindre end 13 forskellige personer har klaget til Forbrugerombudsmanden over henvendelser fra Opus Law.

Niels Dahl-Nielsen oplyser dog, at man tager anmeldelsen ganske roligt, og har fuld tillid til, at Advokatnævnet vil bakke op om Opus Laws fremgangsmåde.

Læs også: Hvis du bliver knaldet for fildeling: Her er dine rettigheder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere