Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Top-jurister: Dansk telelogning er klart ulovlig og bør afskaffes omgående

Logningen af danskernes tele-oplysninger er klart ulovligt og bør stoppes omgående, mener top-jurister på baggrund af EU-afgørelse.

Det bør få alvorlige konsekvenser, at EU-domstolen lige før jul afgjorde, at EU-lande ikke må tvinge teleselskaberne til over én kam at gemme data om brugernes telefon-brug.

Denne afgørelse kan du læse mere om her: Ny EU-dom: Myndigheder må ikke tvinge teleselskaber til at indsamle data om dig.

Det mener to top-jurister, der til bladet Ingeniøren peger på, at de danske regler på området i dag er i klokkeklar strid med EU's love, og at de derfor omgående bør suspenderes.

Professor Søren Sandefeld Jakobsen fra Aalborg Universitet siger til bladet, at Danmark må skrotte den automatiske og 'totalt bevidstløse og maskinmæssige masselogning af alle menneskers kommunikation."

"Den logning, der finder sted hver eneste dag, er i strid med EU-retten. Den retsstilstand bør regeringen ikke opretholde," siger han til bladet.

Samme holdning kommer fra advokat Michael Hopp fra Plesner.

"EU-Domstolen er meget opmærksom på, at den ikke vil have et George Orwellsk 1984-overvågningssamfund med en generel opsamling af overflødige data. Danmark burde suspendere sine regler nu og her," siger han til Ingeniøren med henvisning til afgørelsen fra december.

Logningsdirektiv kendt ugyldigt

EU-domstolen erklærede allerede i 2014 det såkaldte lognings-direktiv for ulovligt.

Det skete hele syv år efter, at direktivet i sit fulde omfang blev indarbejdet i dansk lov. Det skete i efteråret 2007, hvor de danske dataudbydere blev pålagt at gemme data i et helt år for alle danskeres nøjagtige brug af fastnet, mobil, sms, mail og internet.

I 2013 lagrede de danske dataudbydere således 3.500 milliarder oplysninger om danskernes telefon- og internettrafik.

EU-domstolen konkluderede altså efter syv års lagring, at direktivets krav om at logge europæernes digitale gøren og laden er et "alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger."

Spørgsmålet var allerede på dette tidspunkt, om ikke logningsdirektivet havde udspillet sin rolle.

Det kan du læse mere om her: Logning: Løbet er kørt forlængst - 'de' ved allerede alt om dig.

Ifølge Computerworlds svenske søstermedie fik afgørelsen i 2014 dog ikke de svenske myndigheder til at droppe kravet. Her lød det nye krav, at operatørerne i stedet skulle gemme data i mindst seks måneder.

EU-domstolen fastslår imidlertid nu, at den svenske lovgivning ikke er forenelig med EU-retten og at EU-lande ikke kan tvinge operaterne til at opbevare generelle og uidentificerede trafik- og lokaliseringsdata.

Herhjemme har tidligere justitsminister Søren Pind (V) flere gange luftet ideen om at genindføre en form for logning. Det er sket efter konkret ønske fra politiet, der ønsker at anvende logning i dets kriminalitets-bekæmpelse.

Det kan du læse mere om her: Overvågning via dit teleselskab: Sessionslogningen er på vej tilbage.

Ideen er blevet mødt med både forbløffelse og modstand fra en række fremtrædende organisationer, som blandt andre tæller Dansk Erhverv, DI, Amnesty International og Advokatsamfundet.

Det kan du læse mere om her: 25 magtfulde danske organisationer i fælles brev til Søren Pind: Klart nej til ny masseovervågning af danskerne.

Protesterne fik i foråret Søren Pind til at sende lovforslaget til hjørne.

Det kan du læse mere om her: Søren Pind dropper planer om sessionslogning: Det bliver for dyrt.

Det fremgår imidlertid af det nye regeringsgrundlag, at VLAK-regeringen inden længe vil fremsætte forslag om ny logning.

I regeringsgrundlaget skriver regeringen bestående af V, LA og K således, at den vil arbejde efter, at: "Politiet skal have effektive og moderne efterforskningsredskaber, så de[t] kan bekæmpe kriminalitet og beskytte os alle. Regeringen vil derfor i begyndelsen af 2017 fremlægge nye regler om logning, der målrettet skal styrke politiets muligheder for at opklare kriminalitet, og som ikke vil pålægge telebranchen for mange byrder."

Læs også:

Har ventet i 10 år: Nu vil Søren Pind igen udskyde kritisk gennemgang af omstridt telelogning

25 magtfulde danske organisationer i fælles brev til Søren Pind: Klart nej til ny masseovervågning af danskerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere