Artikel top billede

Logning: Løbet er kørt forlængst - 'de' ved allerede alt om dig

ComputerViews: Forstår EU's kloge jurister overhovedet den verden, som vi lever i, når EU-domstol underkender syv år gammelt lognings-direktiv?

ComputerViews: EU-domstolen har erklæret det omstridte EU-logningsdirektiv ugyldigt, og nu er fanden løs (igen) mange steder i Europa.

Direktivet blev i sit fulde omfang indarbejdet i dansk lov i efteråret 2007 - altså for næsten syv år siden - hvor de danske dataudbydere blev pålagt at gemme data i et helt år for alle danskeres nøjagtige brug af fastnet, mobil, sms, mail og internet.

EU-domstolen mener nu - syv år senere - at direktivets krav om at logge europæernes digitale gøren og laden er et "alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger."

Det kan du læse mere om her: Domstol ikke i tvivl: Logningsdirektiv er ugyldigt.

Logning er kommet for at blive

Alene sidste år blev der herhjemme gemt omkring 3.500 milliarder oplysninger om danskernes telefon- og internettrafik som følge af logningsdirektivet.

Helt forudsigeligt har der allerede rejst sig en form for sejrstemning over dommen, som eksempelvis SF'eren Margrethe Auken mener er en "en kæmpesejr og styrkelse af borgernes grundlæggende rettigheder over for myndighederne."

Hun peger i Politiken på, at 'det' handler om at finde 'den rette balance' mellem at give politiet nyttige værktøjer og samtidig beskytte borgerne mod en politistat.

Det kan ingen vel være uenig med hende i - heller ikke selv om din digitale færden allerede er blevet logget i årevis uden at du - som det har været tilfældet for de fleste danskere - har kunnet mærke nogen negative konsekvenser af indsamlingen.

Til gengæld mener i hvert fald politiet, at logningen gavner.

Det kan du læse mere om her: Dansk cybercrime-chef: Vi har brug for overvågning.

Derfor kan vi ikke sige nej til overvågning

Den nye digitale verden

EU-domstolen har været mange år undervejs med sin afgørelse, og mens domstolens jurister har overvejet og voteret, har den digitale verden udviklet sig ganske hastigt.

Udviklingen har i de senere år været domineret af fire hovedtendenser, nemlig cloud, mobile, sociale medier og nye muligheder inden for data-analyse.

Udviklingen har allerede i dag stor effekt på den erhvervs-rettede it-brug og har gjort, at it-chefer verden over i stor stil flytter data og it-funktioner (der jo flyder på tværs af alverdens enheder) ud i skyen, ligesom de forsøger at knække brugbare oplysninger ud af de enorme mængder data, der dagligt opsamles og registreres.

Den samme udvikling ser vi inden for privat it-brug.

I dag videregiver vi i stort omfang personlige oplysninger til (især) amerikanske firmaer, som vi endda giver lov til at anvende vores data stort set, som det passer dem.

Vi tænker sikkert ikke videre over det, når vi eksempelvis googler efter oplysninger (og Google sender dig målrettede annoncer den anden vej) eller modtager og sender mail på Gmail, Yahoo Mail, Outlook.com eller beskeder via Apples iMessage eller poster data og billeder og nøje noterer alle vores relationer med gud og hvermand på Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram og så videre.

Men alle disse ganske detaljerede oplysninger om dig og din færden og dine venner og familie bliver registreret og analyseret og anvendt på en for dig helt ukendt lokation et sted i verden.

Udnyttelsen af dem har du ingen kontrol over. De kan blive solgt, udvekslet, gemt, glemt eller slettet uden at du kan gøre noget.

Det kan du læse mere om her: Derfor må Google og Microsoft snage i dine mails

Men det tænker du sikkert ikke over. Og under alle omstændigheder er risikoen for misbrug så lille, at du tager chancen, fordi det vil være langt værre at melde sig helt ud af den digitale verden, hvor alting jo foregår, og hvor det er nødvendigt, at man er med.

Og så har du vel dybest set tillid til leverandøren - der jo samtidig lever af, at du vil benytte tjenesten.

Det samme gør sig gældende for virksomhedernes gradvise udflytning af data til cloud'en.

Det handler om tillid

Med andre ord: Vores færden bliver (allerede) registreret i stor stil, og den bliver udnyttet kommercielt i stor stil i fremmede lande.

Men vi synes, at det er okay, for vi kan se fordelene i det og fordi udviklingen (som al teknologisk udvikling) er uafvendelig.

Og så har vi i en eller anden udstrækning tillid til leverandøren, om det så er Facebook, LinkedIn, Twitter, Google, Microsoft, Apple eller andre, som vi derfor trygt overlader meget store mængder meget fortrolige oplysninger om os selv og vores relationer.

Man kan spørge, om der egentlig ikke er endnu mere grund til at have tillid til politiet og det offentlige, der jo allerede håndterer stærkt fortrolige digitale data som din patientjournal, dit cpr-nummer, kørekort, tinglysning, skat og mange andre ting af vital betydning.

Og man kan spørge, om ikke den digitale udvikling - med de vilde lognings-mængder fra cloud og sociale sites samt den anvendte avancerede dataanalyse i centrum - har gjort, at hele debatten om EU's logningsdirektiv er blevet forældet?

Har vi noget at skjule? Har vi noget at frygte?

Hvad mener du?

Giv dit besyv med i debatten herunder.

Læs også:

Så ofte kigger politiet på dine lognings-data.

Derfor må Google og Microsoft snage i dine mails

Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Sådan stopper vi den massive internet-overvågning

Verdensberømt sikkerhedsguru i Danmark: Derfor bliver du overvåget

Ingen særlige besparelser i cloud: Her hopper kæden af

Styresystemernes tid er ved at være omme

Advarsel: Hold disse data væk fra cloud'en
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.