Artikel top billede

EU i nyt monopol-fremstød mod Microsoft

EU går igen i flæsket på Microsoft. Denne gang handler det om Microsofts metoder, når det handler om selskabets forretningsmæssigt vigtige Internet Explorer.

EU har efter længere tids rumlerier iværksat et nyt fremstød mod Microsoft, som EU fortsat mener krænker europæisk konkurrence-lov.

I centrum står Microsofts webbrowser, Internet Explorer, som selskabet har indbygget i det udbredte styresystem, Windows. Det mener EU skader den fri konkurrence på området og hindrer konkurrenterne i for alvor at komme ind på markedet.

Fremstødet minder meget om den første store batalje, som Microsoft kom ud i midt-1990'erne, hvor de amerikanske myndigheder mente, at Microsoft uretmæssigt vred armen om på Netscape. Dengang kom Microsoft successfuldt ud af bataljen.

Det var ikke tilfældet for fem år siden, da EU i en lignende sag tildelte Microsoft en milliard-bøde med klar besked om, at Microsoft skulle ændre sin forretningsmodel.

Denne sag blev anket, men blev endeligt afgjort i september 2007.

Microsoft nærlæser

EU-Kommissionens nye tiltalte blev leveret til Microsofts hovedkvarter i Seattle-forstaden Redmond i torsdags.

Microsoft er nu gået i gang med at nærlæse anklagerne og vil komme med et svar i løbet af de næste to måneder, lyder det.

Den nye sag - der bliver iværksat efter et års forundersøgelser - er den første i en hel række, som ventes at blive iværksat i den kommende tid.

Grundlaget for denne den første sag er en klage fra den norske browser-producent, Opera.

Internet Explorer er fortsat den klart mest udbredte browser i verden med en markedsandel på omkring 70 procent. Operas markedsandel er på omkring 0,7 procent.

Alternativt produkt

Nu er spørgsmålet så, hvordan sagen vil ende.

Fra flere sider lyder det, at håbet er, at EU finder andre veje end i den seneste afgørelse, hvor Microsoft blev beordret til at producere et Windows-alternativ, hvor Windows Media Player - der dengang var sagens kerne - ikke var bundlet sammen med styresystemet.

Det gjorde Microsoft, men salget af den ikke-bundlede version - der blev solgt til samme pris som den bundlede - var elendigt. Det var også tilfældet herhjemme.

Opera-chef John von Tetchner siger, at denne løsning ikke er attraktiv.

"Det er ikke, hvad vi er ude efter. Den eneste måde, hvorpå man kan give brugerne et reelt valg, er ved at fjerne IE helt fra Windows og enten erstatte det med en browser fra en konkurrent eller tilbyde en liste af browsere, som brugeren kan vælge imellem," siger han til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, IDGNS.

Sideløbende med den pågældende sag åbner EU en undersøgelse, der skal kaste lys over, hvorvidt Microsoft tilbageholder oplysninger for selskaber, der ønsker at gøre deres produkter kompatible med Microsoft Office.

Ligeledes vil EU kigge nærmere på interoperatibilitets-problemer med Windows server-produkter og Microsofts .Net-software, som ECIS (European Committee for Interoperable Systems) - der tæller blandt andre IBM, Sun, Oracle, Red Hat og Opera - har klaget over.

ECIS mener, at Microsoft med vilje tilbageholder vigtige oplysninger, som er nødvendige for at gennemføre en succesfuld sammensmeltning med Microsofts produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere