På mandag er det knald eller fald for Microsoft

På mandag fælder EU dom over Microsoft i en af de mest spektakulære sager om konkurrenceforvridning nogen sinde.

Sagen mod Microsoft for misbrug af selskabets de facto-monopol på pc-styresystemer afsluttes med en dom på mandag.

Dommen, der afsiges af EF-domstolen, ventes at fylde flere hundrede sider, og den får den stor principiel betydning for fremtidens sager om interoperabilitet uanset hvordan den falder ud.

Kort fortalt handler sagen om, at utilfredse konkurrenter sidst i 1990'erne anklagede Microsoft for misbrug af selskabets overvældende dominans på markedet for styresystemer til pc'er.

Svært for konkurrenterne

Microsoft bundler for eksempel styresystemet Windows med sin egen medieafspiller, hvilket rivalerne mente skubbede konkurrerende medieafspillere ud af markedet.

Derudover gør Microsoft med konstruktionen af Windows det vanskeligt for konkurrenterne at skrive applikationer, der fungerer lydefrit med styresystemet, lyder kritikken.

EU gav konkurrenterne ret og pålagde Microsoft dels at markedsføre selskabets lyd- og billedafspiller, Media Player, uafhængigt af styresystemet Windows, dels at gøre store dele af koden til Windows tilgængelig, så det blev lettere for konkurrenter at udvikle serversoftware, der fungerer problemfrit med Windows-baserede computere og servere.

Vægring koster milliarder

Især den sidste del vægrede Microsoft sig imod i en grad, der fik EU-Kommissionen til at give softwarekoncernen en bøde på 3,7 milliarder kroner, som Microsoft efter masser af teatertorden betalte.

Bøden fik ikke Microsoft til at åbne kildekoden i Windows for konkurrenterne.

I hvert fald ikke i en grad, der tilfredsstillede EU's konkurrencekommissær Neelie Kroes, hvilket udløste endnu en bøde fra EU's konkurrencemyndigheder på godt to milliarder kroner i sommeren 2006.

Microsoft betalte godt nok den store bøde tilbage i 2004, men appellerede afgørelsen, og det er den appel, der nu omsider afgøres med en dom af EF-domstolen. Mere præcist på mandag omkring klokken 09.30.

Mere end de første overskrifter bliver det den fintmaskede jura, der bliver det store tilløbsstykke på mandag, fordi interoperabilitet er en stor ting og ikke bare for Microsoft.

For eksempel bliver der skudt på Apple, fordi koncernens musik website kun fungerer sammen med Apples egen iPod musikafspiller.

Afgørende betydning

For EU er dommen også af afgørende. betydning. Går dommen EU-Kommissionen imod, får EU's konkurrence-vagthund langt sværere ved at sætte nye konkurrencesager i søen og eksisterende sager bliver sværere at føre til sejr.

Omvendt mener mange, at Microsoft behøver en klar sejr for at afholde EU-Kommissionen fra at gå i gang med nye sager - for eksempel vedrørende Microsofts nye styresystem Vista, der anklages for at indeholde sikkerhedsfaciliteter, der er en urimelig konkurrence mod konkurrerende sikkerhedssoftware-producenter.

Om dommen bliver en kindhest til Microsoft eller EU-Kommissionen afsløres mandag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere