Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

SF: Datakøb krænker ikke retssikkerheden

Fem skarpe: Manden bag forslaget om at købe stjålne bankdata mener ikke, at retsikkerheden krænkes. Det handler om opklaring af kriminalitet, forklarer han.

SF har fremsat et kontroversielt forslag om, at den danske stat skal købe stjålne informationer om danskere, der bruger bankkonti i lande som Liechtenstein og Schweiz som skattely.

Det har man gjort efter tysk forbillede, hvor man i to tilfælde har køb sådanne informationer, der er stjålet af interne bankmedarbejdere.

Det har kostet tyskerne et tocifret millionbeløb i betaling til datatyven, men indbragt staten knap en milliard kroner i nye skattekroner.

SF's skatteordfører, Jesper Petersen, svarer her på, om køb af tyvekoster er den rigtige vej frem.

Jesper Petersen, hvis man køber en cd med sådanne oplysninger, vil den sandsynligvis indeholde information om uskyldige personer, der ikke har intentioner om at snyde. Er et cd-køb ikke en voldsom krænkelse af deres rettigheder?

Det mener jeg ikke den gør. Hvis uskyldige personer skulle dukke op på listen, så kender Skat allerede deres oplysninger.

Der er ingen retssikkerhed at krænke, for det er informationer, der skal være tilgængelige for skattevæsnet.

Man kan vel godt have en hemmelig konto af uden at ville snyde. Det kan der være mange personlige grunde til. Skal man ikke have lov til at være i fred?

Den typiske grund til, at man opretter en hemmelig konto i skattely, er at man vil snyde i skat.

Vi er kun interesseret i sager om skattesnyd, og det har de medarbejdere i bankerne, som vi eventuelt køber informationerne fra, en god forståelse for.

Skat vil kun efterforske sager af denne type. Det handler ikke om andre former for registrering, det handler om opklaring af kriminalitet.

Er statshæleri og en opfordring om at andre skal begå kriminalitet ikke noget skidt?

De lande, der har bankhemmelighed, byder snyderne indenfor, og de tjener penge på, at nogle vil snyde skattevæsnet.

Vi kan ikke blive ved med at acceptere, at der er nogle få, der snyder og snylter på hele samfundet.

De informationer, vi ønsker, er fra personer, der bryder deres tavshedspligt og som tak for det, får de en dusør.

Der er således ikke tale om hæleri.

Jeg mener heller ikke, at vi med forslaget opfordrer til kriminalitet.

Det er nogle ansatte, der skal bryde deres tavshedspligt i hensyn til hele resten af samfundet.

Jeg erkender, at der er en utraditionel metode, men jeg mener, det er den eneste vej at gå, og der er flere juridiske eksperter, som er enig i min udlægning af tingene.

Bør man ikke forsøge at ændre loven om bankhemmelighed, frem for at købe information, der er stjålet af bankernes it-systemer?

Hele verden er træt af, at man kan bruge bankhemmeligheden til at snyde skattevæsnet, så det driver, og der har været talrige forsøg på at få lavet om på den politik.

Men det er landene i bund og grund ikke interesserede i, og derfor må vi tage utraditionelle metoder i brug for at stoppe kriminalitet.

Har i andre lignende forslag under opsejling?

Nej, det har vi ikke. Dette område er helt specielt på grund af loven om bankhemmelighed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere