Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Dette kan Sybases kunder vente af SAP's opkøb

Sybases brugere og partere gør sig i disse dage en del tanker om, hvordan det vil gå under SAP's ejerskab. Nogle af spørgsmålene er lettere at besvare end andre. Læs mere her.

Computerworld News Service:
SAP offentliggjorde i sidste uge opkøbet af Sybase til 34,9 milliarder kroner.

Når handlen er gået igennem, er det SAP's plan at organisere Sybase som en separat forretningsenhed med sit eget varemærke, ligesom efter opkøbet af business intelligence-leverandøren Business Objects i 2008.

Som dengang er kunderne utålmodige efter, at SAP skal offentliggøre sine fremtidsplaner for de to virksomheders produkter, som kun i begrænset grad overlapper, lyder vurderingen fra analytiker Paul Hamerman fra Forrester Research.

I en pressemeddelelse udtalte SAP, at virksomheden "fortsat vil støtte" begge roadmaps samtidig med at forbedre produkterne. Der kan ifølge Hamerman snart være flere detaljer på vej.

SAP "gjorde et rigtigt godt stykke arbejde med at præcisere de to roadmaps rimeligt hurtigt" efter opkøbet af Business Objects, selv i lyset af at der var blevet arbejdet på dem, også før handlen blev afsluttet, siger Hamerman.

"Jeg tror, vi vil få noget at se her med Sybase inden for nogle måneder," tilføjer han.

SAP opkøber Sybase på grund af dens mobile platform og database-teknologier og vil også overtage Sybases applikations-udviklingsværktøj PowerBuilder. Der er flere interessante spørgsmål i forbindelse med PowerBuilder især på grund af Sybases arbejde med at understøtte Microsoft .Net til applikationsudvikling.

"PowerBuilder har i et stykke tid været en stor indtægtskilde," siger analytiker fra Forrester Research Jeffrey Hammond.

"Jeg kan ikke se nogen grund til, at denne strategi skulle ændre sig, i hvert fald ikke foreløbig."

Spørgsmålet er, om det fortsat vil give mening for SAP at blive i markedet for .Net-udviklingsværktøjer, påpeger Hammond.

Det ville være at foretrække, hvis SAP undlader at frasælge produkter som PowerBuilder, mener Don Clayton, der er president for Intertech Consulting, der er en storforbruger af teknologier fra Sybase.

"Der er fandens meget PowerBuilder-kode, der er missionskritisk for rigtig mange virksomheder. Og jeg ved, at det er en god teknologi," argumenterer Clayton.

"Så grundlæggende er jeg forsigtigt optimistisk" angående fusionen, konkluderer han.

En anden bruger har et lignende synspunkt.

"Mit håb er, at SAP vil lade Sybase fortsætte uforstyrret. Min største bekymring er, at folk vil drage forhastede konklusioner angående PowerBuilders fremtid, før der kommer nogen officielle udmeldinger," fortæller Brad Wery, der står bag et website med fokus på PowerBuilder og er president for WerySoft, som laver et database-udviklingsværktøj.

"Det er den samme situation som ved enhver anden fusion. Lige nu står vi i et klima af usikkerhed og spekulation."

Det ser dog ikke ud til, at der er nogen risiko for, at SAP vil lukke ned for eller frasælge Sybases mobile teknologier, i betragtning af hvor kraftigt virksomhedens offentliggørelse om opkøbet fokuserede på mobilområdet.

Har SAP slået for stort brød op?

Antallet af forespørgsler, som Hammond har modtaget fra Forresters klienter, der søger råd om mobiludvikling, er "simpelthen eksploderet" i de sidste to kvartaler, fortæller han.

"Mobilområdet er et af de hotteste områder for fremtidig vækst."

Det er desværre knap så let at spå om Sybases databaseprodukter, vurderer Curt Monash fra Monash Research.

Der er sandsynlighed for, at SAP hen ad vejen vil nedprioritere sin egen MaxDB, som bruges af mange kunder i forbindelse med SAP-applikationer, for i stedet at fokusere på Sybases Adaptive Server Enterprise (ASE), mener Monash.

"Det ville anspore SAP til at investere yderligere i ASE."

Business Objects har på nuværende tidspunkt partnere, der er konkurrenter til Sybases IQ-database.

"Det bør være muligt at holde IQ uafhængig i 'co-opetition' med alle de andre, men der er en risiko for, at den drukner i SAP's langsigtede strategier," vurderer Monash.

Det er også muligt, at SAP har slået for stort et brød op i forbindelse med in-memory-databaseteknologier, som virksomheden får mere af fra Sybase, påpeger Monash.

"Det er svært at bygge databaser, og man kan meget let komme til at tænke, at en niche-databaseteknologi kan anvendes flere steder, end den egentlig kan. SAP viser tegn på at have gjort denne fejltagelse. Det er uheldigt, hvis virksomheden videregiver denne fejltagelse til Sybase."

En tredje bruger har beherskede forventninger til, hvad der vil ske.

"De af os, der er interesserede i at fortsætte vores karrierer inden for Sybase-databaser, håber på en indikation om, at SAP er interesseret i at lade Sybases eksisterende databasestrategi ikke blot fortsætte men trives og vokse," siger Kevin Sherlock, der er database-administrator og medlem af brugerorganisationen Team Sybase.

"Det kan forhåbentlig delvist ske ved en integration i SAP's kerne-programpakke og ved at SAP's in-memory-teknologi bliver delt på tværs af de to udviklingsgrupper."

Det er ifølge Ray Wang, der er analytiker og partner i Altimeter Group, usandsynligt, at SAP direkte lukker ned for mange Sybase-produkter.

"Der er virkelig ingen god grund til, at en softwareleverandør lukker ned for et produkt, på nær hvis der ikke er nok kunder, der betaler for vedligeholdelse," siger Wang og tilføjer, at det ikke er tilfældet med Sybases produkter.

Sybases kunder bør dog alligevel forberede sig på potentielt dyrere licenser, da SAP også skruede priserne i vejret for produkter fra Business Objects og gav mindre rabatter, fremhæver Wang.

Men sammen med de potentielt lukrative produkter overtager SAP også Sybases udfordringer.

Sybase har en "fejlslået strategi" i forhold til at uddanne sine brugere i sin teknologi, siger en bruger gennem lang tid, der gerne vil være anonym.

"Den største årsag til, at folk migrerer fra Sybases produkter, er i dag, at de ikke kan finde de rette folk."

Der kan også opstå logistik-problemer, når fusionen er overstået, lige som det var tilfældet med de midlertidige men forstyrrede problemer, som SAP oplevede i forbindelse med migration af Business Objects-kunder til sine egne support-systemer.

En af disse brugere, er slet ikke fornøjet med SAP's offentliggørelse.

"VI har haft en hel del år med omvæltninger først med Business Objects, der opkøbte Crystal, og så SAP, der opkøbte Business Objects. Jeg så frem til at få nogle produkter, der faktisk fungerer ordentligt sammen, og så går de i stedet ud og opkøber endnu en virksomhed," skriver en bruger på et forum, der handler om Business Objects, og han tilføjer: "Men vi må jo se, hvordan det ender."

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs mere:
SAP jagter en milliard brugere

Denne uges brugerkonference i Frankfurt og Orlando er en reboot for verdens tredjestørste softwarehus. Nu skal on demand-løsningen for de mindre og mellemstore virksomheder sidde lige i skabet. Læs Computerworlds rapport fra Sapphire Now.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere