Artikel top billede

Derfor vil SAP have fingre i Sybase: Ny strategi

ComputerViews: SAP betaler en heftig overpris for Sybase, og det er der en god grund til. Sybase kan nemlig noget helt afgørende, som SAP ikke kan.

ComputerViews: Blot tre måneder efter, at danske Jim Hagemann Snabe og amerikaneren Bill McDermott overtog ledelsen af tyske SAP, trækker de de helt store kanoner frem.

Med de storkalibrede kanoner skyder Snabe og McDermott selskabet langt væk fra dets ellers mangeårige tradition med primært at fokusere på organisk vækst - i modsætning til rivalen Oracle, der i mange år systematisk har anvendt opkøb som vækstgenerator

Målet for SAP's buldrende kanoner er amerikanske Sybase, som SAP netop har købt.

Strategi-ændringen har været helt forventelig, for top-duoen Snabe og McDermott fik ansvaret for selskabet efter et for SAP enormt omsætningsfald, der i den grad kaldte på massive initiativer og nye strategier. Det kan du læse mere om her.

Meget høj pris

Med købet af Sybase er det åbne spørgsmål imidlertid, om Snabe og McDermott har valgt den rigtige målskive at sigte efter med de store kanoner.

SAP trækker en gylden check på 34 milliarder kroner frem af lommen for at overtage Sybase, og det er en ganske høj pris, i det SAP betaler 65 dollar per Sybase-aktie, selv om aktiekursen faktisk ligget under 50 dollar i de seneste mange år.

Selv mener SAP, at købet kan udløse synergieffekter og at det kan ruste selskabet i kampen mod Oracle, der er klart ledende på database-markedet, hvor Sybase også opererer, men hvor SAP hidtil har manglet kampkraft.

Sybase er på dette marked nummer fire efter de tre store spillere, Oracle, IBM og Microsoft.

SAP beslutning om at satse på dette marked med købet af Sybase har ikke ligget som en helt klar og logisk og forudsigelig beslutning.

Derfor har SAP ikke brug for middleware

Faktisk ville det være mere logisk, hvis SAP arbejdede på at styrke sin middleware-portefølje fremfor at købe en database-leverandør. Men det er der en god forklaring på, som vi vender tilbage til.

Havde SAP lagt vægten på at styrke den rene middleware-forretning, ville andre selskaber end Sybase være mere oplagte.

Det gælder eksempelvis middleware-producenten Tibco, der da også tidligere været nævnt som et muligt opkøbsemne for SAP.

Men middleware - altså software, der sørger for, at applikationer kan udveksle data og arbejde sammen - har ikke været det afgørende for SAP.

Mobil er vejen frem

Det har derimod de mobil-teknologier, som Sybase ligger inde med og som på mange måder er resultatet af en stribe opkøb, som Sybase gennem årene har gennemført.

De har gjort Sybase til det nok førende selskab, når det handler om at overføre komplekse forretnings-applicationer til mobiltelefoner.

Her ser SAP enorm potentiale.

Med købet af Sybase vil SAP nemlig blive i stand til inden for kort tid at begynde at gøre SAP-applikationer tilgængelig på mobiltelefoner - en ting, som ikke mange softwareselskaber blandt SAP's konkurrenter er i stand til.

Fordelen er åbenlys: Der er omkring syv gange flere mobiltelefoner i verden end der er bredbåndsforbindelser.

Og mobiltelefonen - og ikke computeren - står til at blive slutbrugerens primære adgangskanal i store vækstmarkeder som Kina og Indien, hvor Sybase endda er ganske godt positioneret.

Samtidig mener SAP, at Sybase-opkøbet kan bidrage til at fremme udbredelsen af SAP's 'in memory'-teknologi, som ifølge selskabet kan reducere den tid, det tager at køre en database-analyse, fra minutter til sekunder.

Sybase fokuserer på kunder indenfor handels- og finansverdenen, hvor hastighed ofte er afgørende, og hvor 'in memory'-teknologien vil kunne finde umiddelbar anvendelse.

'In memory'-teknologien er faktisk udviklet for at kompensere for SAP's mangel på slagkraftige middleware-teknologier.

Ved at komprimere data - og altså læse rådata direkte fra hukommelsen - elimineres behovet for middleware, lyder ideen.

Skal kunne nå bredere ud

SAP har stærkt brug for satsningen på mobil og in memory for at nå meget bredere ud, både når det gælder kunder og brugere. De største virksomheder i verden har SAP allerede fat i. De øvrige mangler.

Og her kan selskabet på mange måder slå flere fluer med ét gigantisk milliard-smæk med checkhæftet, hvilket kan forklare villigheden til at betale en klar overpris for Sybase, der har alt det, som SAP vurderer, der skal til.

Lever opkøbet op til forventningerne, kan det også sagtens være, at der SAP vil følge op med flere opkøb.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager

Scanreco Nordic A/S

Softwareudvikler

Lægernes Pension & Bank

Senior IT-sikkerhedskonsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere