Artikel top billede

Foto: Joe Wallace (Foto: © 2010 Joe Wallace. All Rights Reserved. /)

Dansk SAP-boss: Vi bryder markedet op

Computerworld har talt med SAP's danske topchef, Jim Hagemann Snabe, om fremtidens opbrud i it-markedet. Læs interviewet her.

Opbrud i markedet.

Så klar er udsigten for Jim Hagemann Snabe, der er den ene af softwarehuset SAP's to topchefer. Også kaldet co-CEO.

Ret forude ser han teknologiændringer, der vil forandre virksomhedernes it-anvendelse i samme omfang, som client/server-arkitekturen tidligere har gjort det.

Opbruddet drives af in memory-teknologi og on demand-løsninger leveret fra de store datacentre, som også bliver en vigtig del af SAP's fremtidige udvikling. Derfor bliver den traditionelle partnerstrategi også en del af opbruddet, mener Jim Hagemann Snabe.

Men udsigten skræmmer ikke kaptajnen. Tværtimod er Jim Hagemann Snabe i gang med at styre SAP ind midt i opbruddet og vinde den sejlads. For som alle andre topchefer elsker han at vinde og især konkurrenceformen i sejlsport tiltaler ham.

Rigtig konkurrenceform

Derfor er det heller ikke overraskende, at interviewet med Computerworld foregår i Kaløvig Havn nord for Århus, hvor Jim Hagemann Snabe har valgt at bruge en feriedag sammen med familien på én særlig sejlsportsbegivenhed.

I dagene frem til 5. august finder 2010 SAP 505 World Championship nemlig sted ude i Århusbugten.

"SAP var jo Formel 1-sponsor. Det er bare ikke så godt for imaget, når man gerne vil signalere bæredygtighed," siger Jim Hagemann Snabe og fortsætter:

"Konkurrenceformen i sejlads er ekstrem interessant, fordi der er et kontinuerligt behov for at analysere og lægge strategi. Det skaber et behov for planlægning og realtidsdata, og så bliver det pludselig meget oplagt, hvorfor netop sejlsport er så interessant for SAP."

Den lille bådehavn er fuld af SAP i disse dage. Inde på land gør masser af bannere og merchandise det klart, hvem sponsoren er. Og ude på vandet er den 66-årige medstifter af softwaregiganten Hasso Plattner i den lille 505'er denne søndag formiddag nummer 28 i sejladsen sammen med sin amerikanske makker.

Ideen om in memory

For knapt to måneder siden var Hasso Plattner en af nøgletalerne på SAP's årlige brugerkonference. Her fastholdt han i over en time tilhørerne med sine håndtegnede plancher om, hvorfor in memory-teknologien vil gøre databasen overflødig, når data i stedet behandles direkte i memory.

SAP's nærmeste konkurrent er softwarehuset Oracle, som med mangeårigt afsæt i databasen nu breder sig til forretningssoftware. Oracle-stifteren Larry Ellison mener ifølge The Economist, at tanken om in memory og den nye database er for wacko eller langt ude

"Vi vil ikke konkurrere på databaser. Vi mener bare den forsvinder - den relationelle slags. In memory-teknologien gør databehandling så meget hurtigere, at det vil ændre it-anvendelsen på samme måde, som client server-arkitekturen har gjort det," siger Jim Hagemann Snabe.

Sådan kommer der fart på

"Udvikling med in memory-teknologi skal gerne gå så hurtigt som muligt. Men teknologien skal selvfølgelig bruges. Ellers er det jo bare en idé," siger Jim Hagemann Snabe.

Han understreger, at SAP i dag har produkter på markedet, der udnytter teknologien. I fredags frigav softwarehuset en længe ventet ny version af den meget omdiskuterede Business by Design-service, som er SAP's on demand-løsning til små virksomheder, der benytter løsningen som en service over internettet.

"On demand giver os mulighed for selv at sætte turbo på udnyttelsen af in memory-teknologien. Nu har vi været et par generationer af on demand-løsninger igennem og tredje generation bliver baseret på in memory-teknologi," siger Jim Hagemann Snabe, der - inden han blev co-CEO i februar - var chef for SAP's udvikling.

Kunderne enige

"Et andet vigtigt element i den udvikling er, at vi kan levere innovation til kunderne, uden at de skal lukke deres nuværende system ned eller skal bruge tid på at opgradere. Siden februar har jeg besøgt mere end 100 kunder og beskeden har været ens:"

"Vi driver vores forretning på SAP-software. Vi har brug for kontinuert innovation i vores SAP-system, men vi ønsker ikke at bruge tid på at opgradere."

Derfor mener Jim Hagemann Snabe også, at det er helt afgørende, at SAP driver egen cloud-løsning - altså datacentre, der kan behandle og gemme kundernes data. Her får softwarehusene nemlig mulighed for at udvikle og levere på den nyeste teknologi.

Opbrud i branchen

Men han erkender også, at denne mulighed skaber et stort opbrud i branchen. Softwareleverandørernes traditionelle partnerstrategier vil ændre sig markant, ligesom SAP's egentlige konkurrenter vil blive andre end Oracle og Microsoft.

"Vores fremtidige konkurrenter bliver de nye on demand-leverandører. Kunderne kan jo vælge at sætte mange forskellige services sammen i en on demand-verden," siger Jim Hagemann Snabe.

"Men vores fordel er den konsistens i foreksempel arkitekturudvikling og datamanagement, som SAP-produkterne har i den model. Det betyder mindre fokus på middleware til at binde applikationerne sammen og dermed forenkling for kunden eller on demand-leverandøren."

Volumen gør en forskel

"Det betyder også, at volumen gør en forskel. For selvom en lille leverandør i princippet kan etablere sig og konkurrere på lige fod, så er størrelse og volumen afgørende for at køre en lønsom on demand-forretning," siger han.

Dermed ændres udgangspunktet for partnermodellen også. Partnere skal kunne levere andet og mere end projektformering og implementering. Jim Hagemann Snabe peger på teleselskaber som eksempler på nye partnere, der kan bruge SAP-applikationer som afsæt for leverance af produkter og serviceydelser.

Partnerudfordring

"Vi vil opleve et opbrud på partnersiden. Det er en udfordring, men vi vil stadig være ligeså loyale overfor vores partnere," siger Jim Hagemann Snabe.

Han erklærer sig enig med Microsoft-topchefen Steve Ballmers opfordring fra Microsofts World Partner Conference sidste år:

"I det lange løb ligger forretningsmuligheden i at levere værdi i forbindelse med de hostede standardløsninger. Og så må vi bare konstatere, at hvis man ikke kan lide forandring, så er it-branchen nok ikke det rigtige sted at være," sagde Steve Ballmer dengang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere