Artikel top billede

Sluk for gamle Danmark - nu kommer Danmark 3.0

Danmark har desperat brug for at finde ud af, hvad der skal ske, når alting bliver digitalt. Vi har brug for Danmark 3.0. Se hvad det er her.

Danmark er nået til et punkt i teknologianvendelsen, hvor det ikke længere er nok at tale om infrastruktur, software, hardware og ledelsesprocesser.

Der er derimod brug for at finde de løftestænger, som gør det muligt for alle beslutningstagere at forberede sig på, hvad der sker, når alt er digitalt.

Den snak har Ejvind Jørgensen og Per Tejs Knudsen haft mange gange.

De har begge mange års erfaring med digitalisering i både den offentlige sektor og private virksomheder.

Og henover efteråret 2009 begyndte konturerne af Danmark 3.0-processen at flytte sig fra snak til idéplan.

Ejvind Jørgensen har været i Rambøll Management siden 1984 og har blandt andet de seneste 15 år været med til at tage pulsen på it-anvendelsen i Danmark med den årlige undersøgelse "IT i Praksis".

Per Tejs Knudsen har siden 1983 startet og drevet it-virksomheder fra PPU over Maconomy til cBrain.

Bølgen ruller

"Den globale digitaliseringsbølge ruller. Opgaven for Danmark er at finde ud af, hvordan man surfer på bølgen og ikke bare svømmer med," siger Per Tejs Knudsen.

"Vi skal altså ikke skabe bølgen, men udnytte den. Det kræver, at vi gør op med nogle paradigmer og måder at gøre tingene på," siger Per Tejs Knudsen.

Men både Per Tejs Knudsen og Ejvind Jørgensen oplever, at debatten i bedste fald drukner i detaljerede diskussioner om teknologier samt metoder.

I værste fald bliver diskussionen sat helt i stå, fordi de ansvarlige beslutningstagere kan feje den af bordet som nørderier.

Hvad skal vi gøre?

Derfor peger de på, at Danmark 3.0 kræver en idé-diskussion, som handler om, hvordan vi indretter samfundet og løser opgaverne.

Om en generation eller to, vil man efter deres opfattelse ikke længere tale om, at noget er digitalt - fordi alting er digitalt.

"Vi ønsker ikke at komme med konklusionerne, for vi er ved at starte en proces. Men omvendt så mener vi, at hvis vi skal drive samfundet i retning mod en meget mere radikal digitalisering, så har vi i Dansk IT-regi forudsætningerne for at stille rammerne op," siger Ejvind Jørgensen.

Statsministerens dagsorden

"Da statsministeren så i efteråret kom med sine 10 mål for 2020, blev vi enige om at tage dem som afsæt for en snak om, hvad digitaliseringen vil betyde for disse mål. Vi har så kogt dem ned til de fem temaer i Danmark 3.0-processen," siger Per Tejs Knudsen.

"Vi var også godt klar over, at det ikke var et spørgsmål om at gå ud og få nedsat endnu en gruppe eksperter, som kunne skrive en rapport til regeringen. Der er brug for et kvantespring som vender op og ned på nogle af de vante forestillinger, og dermed for en anden metode," siger Ejvind Jørgensen.

Ideelt set skal Danmark for at bevare forspringet i teknologien understøtte decentrale videnprocesser bedst mulig med centrale løsninger som it, distribution etc. Det er to paradigmer, som ikke normalt kan forenes, så det er efter Ejvind Jørgensen og Per Tejs Knudsens opfattelse både diskussion om fysikkens love og filosofi.

Men den noget uhåndgribelige karakter skræmmer dem ikke. Og da de for første gang samlede it-tænkerne var det da også svært at få stoppet diskussionen igen, og Per Tejs Knudsen kan ikke lade være med at tænke på den lille gruppe mennesker, som Albert Einstein omgav sig med, der både spillede musik og diskuterede fysik.

"Mens jeg har fat i Einstein, så er det også værd at huske på, at blot fem år før Albert Einstein skrev sine artikler om relativitetsteorien, havde Lord Kelvin sagt, at nu var alle fysikkens love afdækket, tilbage stod blot at forbedre målingerne. Tæppet kan godt forsvinde under etableret viden - selv under naturlovene."

Rummelig og gennemsigtig

Derfor ønsker de også, at Danmark 3.0 bliver så rummelig og gennemsigtig som muligt.

Temaseminarerne skal være rammer om diskussioner af muligheder og udfordringer med teknologien mens diskussionen er åben online for alle, hele tiden.

"Afslutningen på mødeprocessen er en høring på Christiansborg. Men allerede inden processen er i gang, har indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) samt tre sundhedspolitiske ordførere meldt deres deltagelse i det første temaseminar om sundhed den 1. september," siger Ejvind Jørgensen.

"Det er vigtigt, at få skabt et klart billede af, hvad det er for roller, politikerne skal spille," siger Ejvind Jørgensen.

Løftestænger

Mange af de løftestænger, der kan bringe Danmark langt frem på digitaliseringsbølgen, kombinerer sandsynligvis interesser fra det offentlige og private, men kræver også politisk handling.

Ejvind Jørgensen og Per Tejs Knudsen peger på at tage fat i de styrkepositioner, som Danmark har.

"For eksempel ved vi at danske børn er gode til sprog, blandt andet fordi de spiller computerspil, som motiverer børnene til at lære. Så kan vi udnytte spillets kraft til læring og undervisning. Bringe det i spil i forskningen, og så skabe rammerne for eksport. Så har vi ét eksempel på en løftestang," siger Per Tejs Knudsen.

"Igen. Det er bare et eksempel. Vi har ikke konklusionerne, men vil have så mange interessenter som muligt til at snakke sammen, og så handle," siger Ejvind Jørgensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere