Artikel top billede

Mozilla trækker stikket for PowerPC Macs

Firefox 4 vil "sandsynligvis ikke" understøtte de aldrende Macs.

Computerworld News Service: Mozilla oplyser, at det er usandsynligt, at Firefox 4 kommer til at kunne køre på ældre Macs med PowerPC-processorer.

"Vi vil sandsynligvis ikke understøtte PowerPC," fortæller Mike Beltzner, der er chef for Firefox, i en meddelelse på diskussionsgruppen "mozilla.dev.planning." "Der er ikke offentliggjort nogen beslutning endnu, da jeg gerne vil kunne bakke det op med data, som jeg har besvær med at indhente."

Apple droppede brugen af IBM's PowerPC-arkitektur i 2005, da virksomheden offentliggjorde et skift til processorer fra Intel. De første Intel Macs blev lanceret i januar 2006.

Mozilla udsendte den fjerde betaversion af Firefox 4 for tre dage siden og har foreløbigt sat udgivelsen af den endelige version til november.

Men betaen fungerer ikke på PowerPC, oplyser en udvikler, hvis fejlrapport om, at browseren "bryder fuldstændigt ned" på hans ældre Mac, fik Beltzner til at bekræfte, at Mozilla regner med at trække stikket ud for denne processor.

De største forhindringer for understøttelse af PowerPC udgøres af en teknologi til beskyttelse med nedbrud kaldt "out of process plug-ins" eller blot OOPP - som er designet til at holde browseren kørende, selv hvis flere plugins bryder sammen - samt just-in-time-compileren (JIT), der bruges i Mozillas nye JaegerMonkey JavaScript-motor. Begge er nøglekomponenter i Firefox 4.

"Firefox bør være hurtig, responsiv og sikker," skriver Beltzner onsdag på den samme diskussionsgruppe. "Det kan vi ikke længere levere på PowerPC, da vi ikke har understøttelse af JIT på PowerPC og heller ingen understøttelse af OOPP."

Mozilla har endnu ikke offentliggjort systemkravene for Firefox 4. Brugerne henvises i stedet til systemkravene for Firefox 3.6.

Open source-projekt en mulighed?

Beltzner påpeger, at det står andre frit for at bygge en Mac-browser, der understøtter PowerPC og anvender Gecko 2.0-motoren, der også ligger under kølerhjelmen på Firefox 4 - sandsynligvis ved at slå OOPP og JIT fra.

En mulighed her er Camino. Dette er et open source-projekt, der udvikler en browser eksklusivt til Mac baseret på Mozillas Gecko. Camino, som på nuværende tidspunkt er i version 2.0.3, kører på Macs med både Intel- og PowerPC-processorer, men er også bygget på den ældre version 1.9 af Gecko-motoren.

Google-udvikleren Mike Pinkerton, der leder det frivillige Camino-projekt, har ikke svaret på en henvendelse, om browseren også i fremtiden vil understøtte PowerPC, hvilket tilsyneladende er usikkert: Notaterne fra et statusmøde onsdag inkluderer linjen: "Gecko 2.0 tidligere kendt som 1.9.3 - er lagt på is."

Tidligere på året droppede Mozilla understøttelsen af Mac OS X 10.4 Tiger i fremtidige versioner af Firefox og bemærkede, at Firefox 3.6, der blev lanceret i januar, ville være den sidste version, der officielt understøttede det fem år gamle styresystem.

Apple standsede med at opdatere Tiger for næsten tre år siden.

Apples nyeste styresystem, Mac OS X 10.6 Snow Leopard kræver Intel-baserede Macs.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere