Artikel top billede

BI skal stoppe lægers milliardsvindel

Tema: Læger og sundhedspersonale svindler årligt den europæiske sundhedssektor for over 400 milliarder kroner. Det skal stoppes med business intelligence.

Det handler ikke om at stikke en kuglepen i lommen eller udskrive 50 eksemplarer af festsangen til sønnikes konfirmation på firmaets farveprinter.

Selvom det også er snyd, er det for intet at regne, når ansatte i den europæiske sundhedssektor rager til sig.

Hvert år forsvinder store beløb fra den europæiske sundhedssektor på grund af snyd, korruption og fejl.

Det betyder, at 56 milliarder euro, cirka 417 milliarder kroner, mistes hvert år, viser en opgørelse fra organisationen til bekæmpelse af bedrageri i den europæiske sundhedssektor, EHFCN (European Healthcare Fraud and Corruption Network)

Og det er interne folk i sundhedssektoren, der står bag det kolossale svind, der i høj grad skyldes deciderede ulovligheder.

BI sættes ind mod svindel

Al denne svindel skal nu forsøges stoppet med business intelligence-værktøjer. BI-udvikleren SAS Institute er af EHFCN blevet valgt til teknologipartner, og nu skal SAS-systemerne ud til organisationer i sundhedssektoren for at komme det enorme svind til livs.

SAS-løsningen skal overvåge pengetransaktioner, og den skal overvåge vagtplanlægningen.

"Det viser sig, at der i visse lande i sundhedssektoren for eksempel svindles med hvem, der er på vagt, hvornår. Der udbetales altså løn til mennesker, som slet ikke er på arbejde," fortæller Lars Sander Matjeka, som er direktør for marketing og kommunikation i danske SAS Institute.

Et andet eksempel er operationer, der koster et bestemt beløb, men det kan der også svindles med, så man får flere penge end det, man er berettiget til.

Det er læger, sygehusledelse, sundhedspersonale over en bred kam, der står bag ulovlighederne, beretter han om EHFCN-undersøgelsen.

SAS-værktøjerne skal også holde et vågent øje med forsikringssvindel, hvor folk gør sig mere syge, end de reelt er, når de udfylder papirer.

"Det har muligvis ikke den store betydning for sundhedsvæsnet i Danmark med det system, vi har her, men i andre lande er det mere baseret på private forsikringer," siger Lars Sander Matjeka, som ikke forestiller sig, at disse problemer er massivt udbredt i Danmark.

Sakse, gaze og andet udstyr

Europæiske læger og hospitalsledelser svindler med medicinindkøb og indkøb af udstyr.

Undersøgelsen påpeger, at der i sundhedssektoren ofte er forskel på de lægemidler, der betales for og de, der faktisk bliver givet til patienterne, når et broddent kar i systemet handler et andet sted og scorer differencen til sig selv.

Ud over udskrivningen af medicin, svindles der også med indkøb af udstyr, og her er det lægerne, der står for ulovlighederne. Mange læger har nemlig privat praksis ved siden af deres hospitaljob, og nogle falder for fristelsen til at lade hospitalet betale for sakse, gaze og andet udstyr.

Distributionen og opbevaringen af lægemidler svindles der også med, ligesom der også svindles med budgetter og prisfastsættelser af forskellige ydelser som operationer og efterbehandling.

EHFCN udpeger i øvrigt ikke i hvilke af de 27 undersøgte europæiske lande, de værste skurke findes.

Danske kommuner afslører svindel med BI

SAS Institute har erfaring med at udvikle værktøjer til at afsløre svindel, og har i Danmark lavet løsninger til Ballerup og Skanderborg kommuner, der bruger BI til at afsløre socialt bedrageri.

SAS-softwaren overvåger typisk kommunens overførselsindkomster, og datastrømme og transaktioner udsættes for analyse af årsagssammenhænge, der udmønter sig i observationslister, som de kommunale medarbejdere så kan tjekke potentielle bedrageriske borgere med.

"Kommunerne er presset på økonomien, og de henter to-cifrede millionbeløb hjem med de løsninger, der ligner det, der nu sker på sundhedsområdet," siger Lars Sander Matjeka.

EHFCN sammenligner svindlen med størrelsen på det bedrageri, som finanssektorens betalingskort udsættes for, og konkluderer, at sundhedssektoren er hårdere ramt, men at der gøres mindre for at stoppe det.

Business intelligence-løsningen skal ved hjælp af analytiske værktøjer sætte sundhedssektoren i stand til at opspore kilderne til fejl og snyd.

Et korrupt mindretal

European Healthcare Fraud and Corruption Network er en fælleseuropæisk interesseorganisation, etableret i 2005, der har til formål at skaffe forsvundne midler tilbage til sundhedssektoren ved hjælp af oplysning, rådgivning og ved at stille diverse værktøjer til rådighed for sine medlemmer.

Organisationen har 23 medlemmer i 10 lande

"Sundhedssektoren mister 5,6 procent af sine midler hvert år på fejl og svindel, og det er uacceptabelt. Vi er nødt til at forhindre et korrupt mindretal i at udføre svindel og misbrug," udtaler Paul Vincke, præsident for EHFCN.

Mellem tre og 11 procent af de europæiske landes bruttonationalprodukt anvendes i sundhedssektoren. Det årlige forbrug for de 27 undersøgte lande nærmer sig én billion euro. Og 56 milliarder euro forsvinder altså ned i de forkerte lommer eller spildes ved fejl, fortæller Lars Sander Matjeka.

SAS Institute oplyser ikke størrelsen på den kontrakt, der er indgået med European Healthcare Fraud and Corruption Network.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere