Artikel top billede

Nokia-chef: Vi står på afgrundens rand

Nokia står på en brændende platform. Uden dristige træk risikerer selskabet at gå ned, mener topchef Stephen Elop. Nu kommer den store oprydning.

Læs også:
Din næste Nokia-mobil kan blive låst til Microsoft

Massevis af cheffyringer kan være på vej i Nokia

Nokia kæmper for at stoppe faldet fra verdens tinder

Nokias nye topchef, Stephen Elop, varsler markante ændringer i det store selskab.

Det er seks måneder siden, at han overtog tømmerne i selskabet, og han er nu færdig med sin gennemgang af Nokia.

Og hans konklusion er klar: Nokia står på en 'brændende platform', skriver han i et memo, som han ifølge engadget.com har udsendt til Nokias medarbejdere.

Og derfor er det tvingende nødvendigt, at selskabet redefinerer sig selv og finder en ny og dristig vej, som kan føre til fremtidens succes. Nokias problemer kan du læse mere om her.

Apple giver hovedpine

Stephen Elop lægger ikke skjul på, at Apple står ganske centralt i Nokias hovedpine.

"Apple har bevist, at forbrugerne gerne vil købe dyre telefoner, og at udviklerne gerne vil bygge applikationer, hvis bare telefonerne er designet rigtigt. Apple har ændret markedet og ejer i dag hele markedet for high-end telefoner," skriver han.

Mest alvorligt er dog, at Nokia ikke har formået at barsle med et modtræk, selvom konkurrenterne har presset på fra alle sider.

"Vi er faldet bagud, vi har misset store trends, og vi har spildt tiden. Vi har troet, at vi traf de rigtige beslutninger, men kan nu se, at vi pludselig er flere år bagude," mener topchefen.

Han gør opmærksom på, at den første iPhone så dagens lys i 2007, mens Android nu er mere end to år gammel. Nokia har endnu ikke en telefon, der nærmer sig.

Det går alt for langsomt

Nokias smarte styresystem, MeeGo, skulle være udfordreren, men det går alt for langsomt, mener Stephen Elop. Han peger på, at Nokia faktisk risikerer kun at have en enkelt MeeGo-telefon på markedet i slutningen af 2011.

Det samme gælder styresystemet Symbian.

"Symbian har vist sig at være et vanskeligt miljø at udvikle i, hvis man vil imødegå de voksende krav fra forbrugerne," skriver han.

Det fører til langsommelighed i udviklingen.

"Vi vil blive ved med at sakke længere og længere bagud, hvis vi fortsætter som hidtil, mens vores konkurrenter vil komme længere og længere foran," lyder det fra Stephen Elop.

Kampen om mobilmarkedet er blevet en kamp om økosystemer, der indeholder både hardware, software, udviklere, applikationer, annoncer, søgemaskiner, sociale applikationer, unified communications og meget andet.

Økosystemer er våbnet

"Vores konkurrenter napper ikke markedsandele fra os med telefoner. De tager dem med deres komplette økosystemer. Det betyder, at vi skal beslutte, om vi vil bygge, katalysere eller blive en del af et økosystem," skriver han.

Der er store forventninger til Stephen Elop, der på fredag skal mødes med en række analytikere og investorer.

Her spekuleres der i, at han vil præsentere en redningsplan, der har hans tidligere arbejdsgiver, Microsoft, placeret i en central rolle. Læs mere om planerne her.

Se Stephen Elops memo i Engadget her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere